Sürekli Aç Hissetmek ile İlişkilendirilen 10 Neden
Sık sık yemek yiyor ya da sürekli yemek hakkında düşünüyor musunuz? Bu yazımızda listelediğimiz olası sebeplere dikkatlice bakın. Sürekli aç hissetmek ile ilişkilendirilen bu 10 sebepten kaç tanesi sizde var?
Sürekli Aç Hissetmek ile İlişkilendirilen Nedenler
1. Susamak
Çok fazla yemiş olsanız bile hala aç hissediyorsanız bu muhtemelen açlıktan farklı bir durumdur. En son ne zaman su içtiğinizi bir düşünün. Bir bardak su için ve bir süre bekleyin. Açlığınızı bastırmış olacaksınız ve aslında susamış olduğunuzu fark edeceksiniz.
Devamlı hale gelen açlık hissinden sadece düzenli olarak su içmekle kurtulabilirsiniz. Vücudunuzu daha fazla su almaya alıştırmanın en iyi yolu, sabahları ve her yemekten yarım saat önce bir bardak su içmektir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Sürekli Açlık Hissi Duymayı Önlemek için 4 Öneri
2. Sürekli aç hissetmek ile ilişkilendirilen nedenler: Boş kalorili gıdalar
Çok fazla şeker içeren ekstra atıştırmalıklar yemeyin, çünkü bu şekilde sadece boş kalori tüketmiş oluyorsunuz. Tatlıyı az miktarda yeseniz bile, hem vücudunuza sağlıklı ve besleyici maddeler sağlamayacak hem de sadece iştahınızı kabartacaktır.
Bunu engellemenin anahtarı tükettiğiniz hızlı kabonhidratlar ile şeker miktarını azaltmak ve bunların yerine daha sağlıklı yiyecekler tercih etmektir. Bundan sonra sürekli aç hissetme duygunuzun kaybolmaya başladığını fark edeceksiniz.
3. Sürekli aç hissetmek ile ilişkilendirilen nedenler: Yeterince uykunuzu almamak
Yeterince uykumuzu almadığımızda, uyanır uyanmaz hemen yemek yeme ihtiyacı hissederiz. Bu da 7-9 saatlik bir uykudan sonra yaşamayacağımız bir durumdur. Geceleri, vücudumuz işlevlerini düzgün şekilde yerine getirebilmek için ihtiyacı olan melatonin adında bir hormon salgılar. Bu iştahınızı da etkiler.
4. Sürekli aç hissetmek ile ilişkilendirilen nedenler: Stres
Hepimiz stresle karşı karşıya kaldığımız zaman iki tür davranıştan birini gösteririz. Bir tarafta hiçbir şey yiyemeyen insanlar, diğer tarafta da daha fazla yeme ihtiyacı duyan insanlar vardır.
Eğer siz de stresli ve huzursuzken daha fazla yiyen insanlardan biriyseniz, stresin sağlıksız gıdalar tüketmek için geçerli bir bahane olmadığını kendinize hatırlatın. Daha farklı bir aktivite yapmaya yönelmek daha iyi olacaktır.
Örneğin arkadaşlarınızı arayın, spor yapın, kitap okuyun… Yemek hakkında düşünmenize engel olması için dikkatinizi dağıtacak herhangi bir şey olabilir.
5. Atıştırmalıklar ve alkol
Alkol iştah açtığı için kilo da aldırır. Alkol tüketmeyin ya da en azından aşırıya kaçmadan için. Arkadaşlarınızla dışarı çıktığınız zaman hafif yemekler ve sağlıklı atıştırmalıklar yemeyi tercih edin.
6. Protein eksikliği
Çok fazla yemek yemekten kaçınmak için beslenmenizde yeterli protein kaynağı olması önemlidir. Bize enerji vermesinin yanı sıra, daha tok hissetmemizi de sağlar. Proteine ek olarak yeşillik ve meyve de tüketin.
7. Sürekli aç hissetmek ile ilişkilendirilen nedenler: Sağlıklı yağların eksikliği
Tüm yağlar aynı değildir. Örneğin, hazır gıdalar, kızarmış, yağlı ve füme yiyecekler ile hamur işleri sağlıksız yağlar içerir. Bu doymuş yağlar kilo almanıza sebep olur.
Bununla birlikte, beslenmenizde olması gereken bazı sağlıklı yağlar da vardır. Bu tür yağlar zeytinyağında, somonda, kuruyemişlerde, avokadoda ve ayçiçeği çekirdeğinde bulunur.
8. Öğün atlamak
Günde beş öğün yiyin: Kahvaltı, öğlen yemeği, akşam yemeği ile birlikte her öğünün arasında da bir şeyler atıştırın. Hiçbir öğünü atlamayın ve mümkünse öğünlerinizi her gün aynı saatlerde yemeye özen gösterin. Ayrıca porsiyonlarınızın boyutunda aşırıya kaçmamanız da sizin için en iyisi olur.
9. Sürekli yemek hakkında düşünmeyin
Sosyal medyada artık daha da sık yemek resimleri görmeye başladığımız için aklımızdan da çıkmaz oldu. O akşam ya da bir sonraki partinizde ne yemek yapacağınızı bulmak için devamlı sosyal medyada gezinmekten kaçının. Çünkü en sonunda daha da fazla yemek yemek isteyeceksiniz.
10. Yemeğinizi hızlı yemeyin
Geceleri tok hissedebilmenin en temel yolu yavaş yemektir. Hızlı yediğinizde vücudunuza yediklerinizi sindirebilmesi için yeterli zamanı tanımamış olursunuz ve bu yüzden vücudunuz da daha fazlasını isteyecektir.
Yavaş yemenin güzel bir yolu da yemeğinizi iyice çiğneyerek ve küçük lokmalar halinde yemektir. Beyninizin midenizin dolu olduğunu söyleyen sinyalleri algılayabilmesi için zamana ihtiyacı vardır, bu yüzden midenize biraz zaman tanıyın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Finkelstein, S. R., & Fishbach, A. (2010). When Healthy Food Makes You Hungry. Journal of Consumer Research. https://doi.org/10.1086/652248
- Finlayson, G., King, N., & Blundell, J. E. (2007). Is it possible to dissociate “liking” and “wanting” for foods in humans? A novel experimental procedure. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.08.020
- Pellerin, L., & Magistretti, P. J. (2004). Neuroenergetics: Calling upon Astrocytes to Satisfy Hungry Neurons. Neuroscientist. https://doi.org/10.1177/1073858403260159