Sütlaç Yiyerek Kilo Verin
Çocukların çok sevdiği bu tatlı aslında çok besleyicidir. Sütlaç içinde bolca vitamin, protein ve kalsiyum barındırır. Fiziksel aktivitelerinizi desteklemekte harika olan bu tatlıyı isterseniz sıcak veya soğuk olarak yiyebilirsiniz.
Ayrıca son dönemde yapılan araştırmalar, sütlacın kilo vermenize de yardımcı olabileceğini gösteriyor. Kulağa inanılamayacak kadar iyi geliyor değil mi? Bugünkü yazımızda size bu konudan bahsedip sütlacın yararlarını anlatacağız.
Spordan sonra sütlaç yiyin
Öncelikle bu tatlının besin değerlerine odaklanalım. Sütlacın spor yapan kişiler için daha uygun olduğunu zaten biliyoruz. Egzersizden sonra sütlaç yemek tüm kaslarınız için yararlıdır. Genelde çocukların bolca yediği bu tatlının yararlarını 3 malzeme üzerinden inceleyebiliriz.
Bu yazımıza da bakın: Pirinç Sütünün Sağlığa Faydaları
Pirinç
Sütlaç yaparken isterseniz beyaz isterseniz esmer pirinç kullanabilirsiniz. Beyaz pirinç daha kolay sindirilir ancak esmer pirinç hem daha sağlıklıdır hem de daha çok lif içerir.
Hangisi olduğu fark etmeksizin pirinç harika bir karbonhidrat kaynağıdır ve egzersiz sonrası kaslarda tükenen glikojenin yerine konmasına yardımcı olur.
Süt
Eğer laktoz intoleransınız varsa badem, Hindistan cevizi veya darı sütü kullanabilirsiniz. Eğer inek sütü kullanıyorsanız, aldığınız yağ miktarını azaltmak için düşük yağlı bir süt tercih edin.
Süt; protein (kazein ve peynir altı suyu) ve karbonhidrat (laktoz) açısından zengindir ve bu sayede glikojen eksiğinin giderilmesini sağlar. Bu da bedeninizin, çalışmak için ihtiyaç duyduğu amino asitleri işlemesine yardımcı olur.
Tarçın
Tarçın hem sütlaca eşsiz bir tat ekler hem de pek çok besleyici özelliği vardır. Tüm sporcular beslenme düzenlerine tarçın eklemelidir. Tarçın enflamasyonla savaşılmasına, kan basıncının düşürülmesine, soğuk algınlığının tedavi edilmesine, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur; diyabetle savaşır ve antioksidan özelliğiyle sindirime yardımcı olur.
Sütlaç ile kilo verme
Bu az kalorili tatlıyı spor yaptıktan sonra veya kahvaltıda tükettiğinizde kilo vermenize yardımcı olabilir. Eğer sabahları uyandığında tüm gün şişmiş hissettirdiği için çok fazla bir şeyler yemeyi sevmeyen biriyseniz; kahve veya çayın yanı sıra bir kahvaltılık arıyorsanız sütlaç sizin için ideal bir seçenek olabilir.
Bu yazımızı da okuyun: Kahve İçmenin Sağlıklı Yolları
Ayrıca gün boyunca yorucu aktivitelerde bulunan kişilere de özellikle sütlaç öneriyoruz çünkü bir parça meyve veya bir bardak meyve suyundan çok daha fazla enerji almanızı sağlayacaktır. Sütlacı hazırladıktan sonra 3 güne kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Malzemeler
- 1 litre süt (hangisini isterseniz)
- 1 fincan beyaz veya esmer pirinç (200 gram)
- 1 çubuk tarçın
- 1 limonun kabuğu (isterseniz)
- Tatlandırıcı (isterseniz)
Hazırlanışı
- Süt, tarçın ve limon kabuğunu bir tencereye koyun.
- Kaynatın.
- İçerisine pirinci ekleyip altını kısın.
- Yapışmasını önlemek için ahşap bir kaşıkla karıştırın.
- 20 dakika sonra karışım daha kremsi bir hal alacaktır.
- Tarçın çubuğunu çıkartıp sütlacı kaselere bölüp servis yapın.
- İsterseniz üzerine toz tarçın serpebilirsiniz.
Beslenme düzeninize bu sütlacı eklediğinizde, bir haftada 2 kiloya kadar vermenize yardımcı olur. Tabii bir yandan yediğiniz diğer şeylere dikkat etmeli, egzersiz yapmalı ve günde 2 litre su içmelisiniz. Bir gün içerisinde yemeniz gerekenlere örnek olarak:
- Kahvaltı: Bir kase sütlaç ve bir bardak çay
- Ara öğün: Bir şeftali ve bir elma
- Öğle yemeği: Küçük bir porsiyon balık veya tavuk, havuçlu domates salatası, tatlı olarak bir kase sütlaç
- Öğleden sonra: Bir greyfurt ve 1 kivi
- Ara öğün: Bir kase sütlaç ve bir bardak çay
- Akşam yemeği: İstediğiniz kadar sütlaç
- Yatmadan önce: Bir bardak çay
Peki ya pirinç sütü?
Sütlaç yemek herkesin hoşuna gitmeyebilir ama yine de bu tatlının faydalarından yararlanmak istiyorsanız başka seçenekleriniz de var. Pirinç sütü içmeyi deneyebilirsiniz; bu sütü hem inek sütünün yerine kullanabilirsiniz hem de tatmin edici ve ferahlatıcı bir tadı vardır.
Dahası, pirinç sütünün içerdiği kalsiyum miktarı içebileceğiniz diğer tüm süt türlerinden daha yüksektir ve bu nedenle vegan diyetler, menopoz dönemindeki kadınlar veya hamile kadınlar için çok faydalıdır.
Pirinç sütü yağ yakmanıza yardımcı olur çünkü hem doymuş yağ oranı hem de laktoz oranı düşüktür. Böylece kötü kolesterol seviyelerinizin düşmesine yardımcı olur, kemik hastalıklarının oluşmasını önler ve sindirim sisteminize iyi gelir.
Pirinç sütünün arındırıcı özellikleri vardır ve son dönemde yapılan araştırmalara göre yağ yakımında çok önemli bir rol oynayan D vitamini açısından zengindir. Ayrıca pirinç sütünde A, B12 ve E vitamini, demir, magnezyum ve selenyum da vardır.
Pirinç sütü diğer bitkisel veya hayvansal sütlere kıyasla daha kolay sindirilir bu yüzden hazımsızlık veya mide yanması sorunu olan kişilere sıkça önerilmektedir. Doyurucu ve besleyici olduğu için ameliyat geçirmiş, halsiz veya iştahsız hastalar için de çok faydalıdır.
Pirinç sütünün içerisinde bulunan maddeler bağışıklık sistemini tetikler ve güçlendirir; bu sayede viral veya bakteriyel hastalıklara karşı sizi korur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carrera Hernández A. Beneficios del deporte en la salud. Trabajo fin de Grado en Enfermería. Universidad de Navarra.
- Ferrari N. Making one change – getting more fiber – can help with weight loss. Harvard Medical School. Febrero 2015.
- Kamil, A., & Chen, C. Y. O. (2012). Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf2044795
- Liu, L., Waters, D. L. E., Rose, T. J., Bao, J., & King, G. J. (2013). Phospholipids in rice: Significance in grain quality and health benefits: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.12.046.
- Singletary K. Cinnamon: overview of health benefits. Nutrition Today. Noviembre 2008. 43 (6): 263-266.
- Umadevi, M., Pushpa, R., Sampathkumar, K. P., & Bhowmik, D. (2012). Rice-Traditional Medicinal Plant in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.