Tam Tahıllı Ekmek mi, Beyaz Ekmek mi: Hangisi Daha İyi?
Günümüz dünyasında beslenme ile ilgili en büyük tartışmalardan biri, ne tür bir ekmek yenmesi gerektiğidir. Garip olan şey, birçok insanın seçenekler arasındaki farkı gerçekten anlamadan kendi seçimini yapmasıdır.
Ekmek, bütün tahıl çeşitleri arasında daha sağlıklısıdır, doğru olduğunu biliyoruz, ama çoğu insan nedenini anlamıyor. Tüm dünyada en çok tüketilen yiyeceklerden biri hakkında kaç soru ve efsane varsa hepsi şaşırtıcıdır.
Ekmek gerçekten şişmanlatır mı? Sağlığa kötü bir etkisi mi vardır? Ekmek kahverengi ise daha mı iyi olur? Bu yazımızda bu ve benzeri soruların yanıtlarını arıyoruz.
Okuyun: Üç Farklı Glütensiz Ekmek Tarifi
Tam tahıllı ekmek daha… besleyici mi?
Geleneksel olarak, ekmek, pişirildikten sonra üç bölümden oluşur: kepek, bakteri ve nişasta. Beyaz ve “kahverengi” ekmek arasındaki farkı anlamak için bunu bilmeliyiz.
Beyaz ekmeğin yapıldığı un sadece nişasta iken, tam tahıllı ekmek de bakteri ve kepek vardır.
Bu, tahıldan daha fazla besin maddesi içerdiği anlamına gelir.
- Sonuç olarak, tam tahıllı ekmeğin bir diyet yemeği gibi olduğuna inanmak bir hatadır.
- Kısacası en az kalori için en iyi beslenme biçimini uygulamaktır.
Bütün kahverengi ekmekler tam tahıllı ekmek midir?
Sırf ekmek sadece kahverengi olduğu için tam tahıllı ekmek olduğu anlamına gelmez. Aslında, kahverengi görünmeleri için katkı maddeleri olan rafine edilmiş beyaz ekmekler vardır.
Ayrıca bazen B vitamini gibi vitaminler ile zenginleştirilirler, ancak bazı insanları aldatsa da, bunlar hala beyaz ekmeklerdir.
En kötü şey ise, bu ekmekleri doğal ürünlermiş gibi pazarlarlar. O nedenle tam tahıllı ekmek alırken dikkatli olmakta fayda var.
O zaman neden beyaz ekmek daha az sağlıklı?
Temel olarak sorun, piyasanın istediği rengi, görünümü ve dokuyu vermek için nasıl işlendiğidir.
Ne yazık ki, süreçte her adım daha fazla lif, mineral ve doğal yağların ekmekte azalmasına neden olur.
Bu ekmekler daha az lif içerdiğinden dolayı, sindiriminiz için iyiye işaret değildir. Öte yandan, tam tahıllı ekmeğin bağırsaklarınızın yiyecekleri daha çabuk işlemesine yardımcı olur.
Tok hissetmek için daha fazla beyaz ekmek yemeye ihtiyaç duyarsınız.
Mükemmel somun ekmeği için araştırma
Yukarıda bahsettiğimiz her şey, kalorilerin iki çeşit ekmek arasındaki ana fark olmadığını gösteriyor. Yapılacak en iyi şey, çeşitli sağlıklı, doğal, lif bakımından zengin ekmek tercih etmektir.
Yani hangisi daha iyi?
Tam tahıl ekmeği yemenizi öneriyoruz. Bu sayede vücudunuzun ihtiyacı olan lif, vitamin ve besinleri kolayca alırsınız.
Çok fazla glüten veya katkı maddesi eklenmiş ve farklı şekerler içeren ekmeklerden uzak durmanızda fayda var. Genel olarak, ekmeğin ne kadar sağlıklı olduğu, içeriğinde neler olduğuna bağlıdır.
Ekmeğin faydaları
İster inanın ister inanmayın, ılımlı olarak ekmek yemek sizin için iyidir.
- Lif, bağırsaklarınızın hareket etmesine, düzenli bir şekilde çalışmasına ve sindirim yapılmasına yardımcı olur.
- Ekmek yemek de iyi bir kalp sağlığını destekleyebilir. Günde en az 2 veya 3 küçük porsiyon ekmek (70 g) yiyin.
- Diyabetli kişiler için, tam tahıl ekmeğinin ılımlı tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni kan şekerinizi rafine edilmiş versiyonlardan daha düzenli bir şekilde kontrol altında tutmasıdır.
Aşırıya kaçmadan ekmek tüketebilirsiniz
Aslında, ekmeğin ne kadar sağlıklı olduğundan ziyade, ekmeği neyle yediğiniz daha çok önemlidir.
- Sorun genellikle ekmeğe ne koyduğunuzda yatmaktadır.
- Uzun süreli sağlığınız için tereyağı, şarküteri ve diğer sağlıksız yiyeceklerle birlikte ekmek yemek sağlığınıza kötü bir etkisi vardır.
Ekmek yemek yerine, makarna, pirinç, yulaf ve kinoa gibi diğer iyi karbonhidrat kaynaklarını tüketmenizi öneriyoruz.
Yüksek kaliteli ekmek alırsanız , az ve düzenli bir şekilde yerseniz, vücudunuz için iyi bir şey yapmış olursunuz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Grosch, W., & Schieberle, P. (2017). Bread. In Volatile Compounds in Foods and Beverages. https://doi.org/10.1201/9780203734285
- Ćurić, D., Novotni, D., & Smerdel, B. (2014). Bread Making. Engineering As of Cereal and Cereal-Based Products. https://doi.org/10.1201/b15246
- Scanlon, M. G., & Zghal, M. C. (2001). Bread properties and crumb structure. Food Research International. https://doi.org/10.1016/S0963-9969(01)00109-0