Tampon Yerine Menstrual Kap Kullanın!
Tamponların, içerdikleri toksinlerden dolayı sağlığa olan olumsuz etkilerini gün geçtikçe daha fazla duymaya başladık. Ancak kadınlar da rahatından vazgeçmek istemiyor. Peki, tampon yerine ne kullanılabilir?
Tampon yerine kullanılabilecek ekolojik, ekonomik, rahat ve en önemlisi sağlıklı menstrual kapların ne olduğuna bir bakalım.
Tamponun Zararları
Tamponların içeriğinde bazı zehirli maddeler bulunur.
Bu maddelerden biri, adet kanaması nı arttırıp daha fazla tampon kullanımına yol açan ve kanserojen olan asbest mineralidir.
Ağız yoluyla alınabilecek şekilde satıldığından yasadışı olarak nitelendirilmemektedir ancak tamponu vajinanın içine yerleştirdiğimizde uterus mukozası ile temas ettiğinden, vücut bu maddeyi direkt olarak emerek kan dolaşımına katar.
İçeriğindeki diğer bir zehirli madde, tamponların beyazlatılmasında kullanılan dioksindir.
Bu da potansiyel bir kanserojen maddedir ve bağışıklık ve üreme sistemini değiştirebilir.
Ayrıca endometriozise yol açabilen faktörlerden biridir. Çeşitli çalışmalar ve hatta kuruluşlar bu maddeye tekrar tekrar temas etmenin tehlikeli olduğunu bildirmişlerdir.
Son olarak da, tamponlar rayon (suni ipek) içerir. Rayon emici bir maddedir ve toksik şok sendromuna yol açabilir.
Ayrıca bakınız: Toksik Şok Sendromu ve Tamponlar: Dikkatli Olun!
O zaman tampon neden yasaklanmıyor?
Tampon yenilemeyen bir ürün olarak düşünülüp içeriğindeki zehirli maddelerin nelere yol açabileceği hesaba katılmıyor.
Yine de bu ürünü sıklıkla kullanan birçok kadın var.
Sürekli temasının hiçbir zehirli veya potansiyel olarak tehlikeli madde içermediğini kanıtlamak için, hayatımız boyunca yaklaşık olarak kaç saat tampon kullandığımızı hesaplamamız gerekiyor.
Diğer yandan, pedler de dioxin içerir fakat en azından vajinaya direkt olarak temas etmezler.
Organik ürünler satan marketlerde, %100 doğal pamuktan yapılmış ve beyazlatma işlemi uygulanmamış tamponlar bulabilirsiniz. Ancak kötü yanı, bu tamponlar genellikle pahalıdır.
Ayrıca bakınız: Pedler ve Tamponlar: Külfetli ve Tehlikeli
Tampon Yerine Menstrual Kap
Neyse ki tampon ve pedler yerine kullanabileceğimiz başka bir şey var: menstrual kap.
Silikondan üretilir ve kap şeklindedir.
Esnek olması sebebiyle bükülebilir ve vajina içerisine rahatlıkla yerleştirilebilir. Yerleştirildiğinde kanı emmeden toplar.
Kabı çıkardığınızda klozete boşaltın, su ve sabunla yıkayın ve geri yerleştirin.
Adet döneminiz sona erdiğinde, kabı suyla kaynatarak sterilize edebilir, bir sonraki adet döneminize kadar saklayabilirsiniz.
Ayrıca ara sıra oksijenli suyla, sirkeyle veya doğal sabunla yıkayarak temizleyebilirsiniz.
Menstrual kabın avantajları
- Silikondan üretildiği ve yaklaşık 10 yıl dayanabildiği için ekolojiktir.
- Her kullanımdan sonra atılması gerekmediği için ekonomiktir.
- Hiçbir zehirli madde içermediği için sağlıklıdır.
- Hiçbir değişiklik yapmak zorunda kalmadan tıpkı tampon gibi kullanabileceğiniz için pratiktir.
- Pedlerin aksine, sistit gibi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
- Kapların kapasitesi yaklaşık olarak 30 ml’dir. Bu da, bir kadının adet dönemi boyunca kaybettiği kan miktarının hemen hemen üçte biridir. Bu yüzden kapları, tampon veya pedler kadar sık değiştirmenize gerek yoktur.
- Adet döneminizi tabulara bağlı kalmaksızın rahat geçirmenizi, ne kadar kan kaybettiğinizi öğrenmenizi ve adet düzeninizi takip etmenizi sağlar.
Kap Tipleri
Piyasada birçok menstrual kap markası var. Doğal ürünler satan marketlerde veya internette kolaylıkla bulabilirsiniz.
Genellikle iki bedeni vardır. Birincisi, daha genç veya henüz çocuk doğurmamış kadınlar içindir. Diğeri ise biraz daha büyüktür ve daha ileri yaştaki kadınlar ve anneler içindir.
Nasıl Kullanılır?
Satın aldığınız menstrual kabın üzerinde detaylı talimatları göreceksiniz. Ayrıca internette size yardımcı olacak videolar da bulabilirsiniz.
Kısaca açıklamak gerekirse: doğru bir şekilde yerleşmesi için kabın geniş kısmını sıkın. Yerleştirdiğinizde, açılması için sıktığınız yeri bırakın. Çıkarmak içinse altından çekin.
En başlarda biraz zorlanabilirsiniz ancak kısa süre sonra kolaylıkla yerleştirmeyi öğreneceksiniz.
Fotoğraflar, Zane Selvans ve Greencolander izinleriyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Administración de Alimentos y Medicamentos de Estados Unidos (2020). Información sobre los tampones y cómo usarlos con seguridad. Available at: https://www.fda.gov/consumers/articulos-en-espanol/informacion-sobre-los-tampones-y-como-usarlos-con-seguridad. Accessed 27/02/2020.
- Agrupación Ginecológica Española (2016). La copa menstrual y la esponja marina como métodos de higiene durante la menstruación. Available at: https://www.agrupacionginecologica.es/es/actualidad/La-copa-menstrual-y-esponja-marina-como-metodos-higiene-durante-menstruacion-84. Accessed 27/02/2020.
- Castleman, B. (2006). Asbestos products, hazards, and regulation. International Journal of Health Services, 36(2), 295-307. Available at: https://doi.org/10.2190/745C-9R7B-2V3R-CA16. Accessed 27/02/2020.
- Kohen, J. (2001). The history of the regulation of menstrual tampons. Available at: https://dash.harvard.edu/handle/1/8852185. Accessed 27/02/2020.
- MedlinePlus (2018). Síndrome de shock tóxico. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000653.htm. Accessed 27/02/2020.
- Phillips-Howard, P. A., Nyothach, E., ter Kuile, F. O., Omoto, J., Wang, D., Zeh, C., … & Eleveld, A. (2016). Menstrual cups and sanitary pads to reduce school attrition, and sexually transmitted and reproductive tract infections: a cluster randomised controlled feasibility study in rural western Kenya. BMJ open, 6(11). Available at: https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/6/11/e013229.full.pdf. Accessed 27/02/2020.
- Scialli, A. R. (2001). Tampons, dioxins, and endometriosis. Reproductive Toxicology, 15(3), 231-238. Available at: https://doi.org/10.1016/S0890-6238(01)00134-4. Accessed 27/02/2020.
- SERNAC (2002). Uso de tampones: informarse es la clave. Available at: https://www.sernac.cl/portal/607/w3-article-1491.html. Accessed 27/02/2020.
- UNICEF. (2019). Guide to menstrual hygiene materials. UNICEF, New York. Available at: https://www.unicef.org/wash/files/UNICEF-Guide-menstrual-hygiene-materials-2019.pdf. Accessed 27/02/2020.
- Van Eijk, A. M., Zulaika, G., Lenchner, M., Mason, L., Sivakami, M., Nyothach, E., … & Phillips-Howard, P. A. (2019). Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety, and availability: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Public Health, 4(8), e376-e393. Available at: https://doi.org/10.1016/S2468-2667(19)30111-2. Accessed 27/02/2020.