Temel Yara Kapama Teknikleri Nelerdir?

Yaralar mikroorganizmalar için giriş yollarıdır. Bu yüzden olası komplikasyonları önlemek için onları temizlemeyi ve kapamayı bilmek önemlidir. 
Temel Yara Kapama Teknikleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Genel bir kural olarak yaralar, vücudun dış yüzeyinde oluşan hasarlardır. Harici bir etken nedeniyle derinin devamlılığının kaybı olarak da tarif edilebilirler. Yaranın özelliklerine bağlı olarak, tıp ekibi yara kapama işlemini yapmayı veya yarayı kendi kendine doğal bir şekilde kapanması için olduğu gibi bırakmayı tercih edebilir.

Günümüzde yaraları kapatmak için yaygın olarak kullanılan teknik dikişlerdir. Ancak bu yöntemin pek çok farklı türü vardır ve doktor hastanın yarası için en uygun olanını tercih etmelidir.

Öncelikle en iyi şekilde tedavi etmek amacıyla bir yaranın nasıl sınıflandırılabileceğinden bahsedelim.

Yaranın Sınıflandırılması

yara kabuk

Bir hasar aldıktan sonra vücut iyileşmek için pek çok aşamada harekete geçer.

Öncelikle her zaman kontrol etmeniz gereken ilk şeylerden biri yaranın temizliğidir.

Bir yandan yeni alınan hasarların taze ve mikrop kapmamış veya enfekte olmamış halde olacağını söylemek mümkündür. Öte yandan kirli yaralar daha gecikmeli kendini gösterebilir, daha fazla yırtık doku oluşabilir ve mikroplu olabilir ya da içlerinde yabancı maddeler barındırabilirler.

Bir yarayı sınıflandırmak için bir diğer yol da hasara yol açan şey ya da hasarın kaynağıdır (bıçaklamalar, yangın vs.).

Aynı zamanda yaraları görünüşlerine veya derinin bir başka kısmındaki diğer yapıları etkileyip etkilememesine bağlı olarak da sınıflandırabilirsiniz.

Yaranın İyileşme Aşamaları

Normalde yaralar aşağıdaki adımlardan oluşan bir rejenerasyon veya iyileşme paternini takip ederler:

  • Enflamasyon: Reaksiyon aşaması olarak da bilinen bu adım ilk birkaç gün boyunca gerçekleşir. Bu adımda kan damarları genişler ve damarsal geçirgenlik artar. Böylece serosal sıvı ve lökositler, koruyucu bir katman (yara kabuğu) oluşturmak için süzülürler.
  • Çoğalma aşaması:  Bu adım, rejenerasyon aşaması veya granülasyon dönemi olarak da bilinir. Hasarın oluşmasının üstünden üç gün geçtikten sonra gerçekleşir ve 1-2 hafta içinde biter. Bu aşamada vücut kaybettiği kolajeni üretmeye başlar ve lenfatik ve kan damarları iyileşir.
  • Olgunlaşma aşaması: Bu bazen yaranın “model değişikliği” aşaması olarak da tarif edilir. Hasardan birkaç hafta sonra başlar ve birkaç yıl sonra biter. Bu durum ortaya çıktığında yara izinin hem boyutu hem de derinliği azalır. Son olarak hasarın oluştuğu bölgedeki deri daha solgun bir renk alır.

Yara Kapama: Yaranın Sağlıklı Bir Şekilde Kapatılması Nasıl Teşvik Edilebilir?

çocuk diz yara

Ciddi bir yara olması durumunda doktora gitmek her zaman en iyisidir.

Hastanede bir grup uzman yaraları iyileştirmek için genel prosedürü takip edecektir. Bir kaza veya aciliyet durumunda bir dizi öncelik uygulanmalıdır.

Öncelikle yaranın kapanmasıyla ilgili rahatsızlığını azaltmak için hastaya anestezi uygulanması gerekebilir. Hasarın şiddetine bağlı olarak genel veya lokal anestezi uygulanabilir. Bunu yapabilmek için hastaya lidokain gibi bir veya birden fazla ilaç enjekte edilecektir.

Daha sonra bir grup uzman, eğer böyle bir durum varsa, yaranın içinde bulunabilecek yabancı maddeleri nazikçe ve dikkatlice çıkaracaktır. Bu işlem yapılırken en uygun ve steril araçlar kullanılacaktır.

Daha sonra düzgün bir şekilde temizleyebilmek için bölgeye bol miktarda tuz solüsyonu uygulanmalıdır.

Yara Kapama Teknikleri

Doktor gerekirse yara nedeniyle birbirinden ayrılan dokuları birleştirmek için dikiş, bant ya da zımba kullanabilir. Hasarın özelliklerine göre ilgili tıbbi ekip hangi dikiş türünün daha uygun olduğuna karar verecektir:

  • Yapışkan bant. Bu, yaranın dışlarına yakın yerlere konan bir dizi bant bölümünden oluşur. Genel bir kural olarak yapışkan bantlar yapıştırıldıktan sonraki birkaç gün içinde doğal olarak çıkarlar (özellikle de ıslanırlarsa).
  • Zımba. Bunlar, iyileşmeyi ve doku rejenerasyonunu desteklemek için yaranın kenarlarını sıkı sıkı tutan mandal şeklindeki metalik iplerdir. Özel tıbbi bir alet kullanılarak çıkarılmalıdırlar.
  • İplikle dikmek. Yaranın şeklinde ve dokusuna bağlı olarak bir grup uzmanın kullanabileceği çok çeşitli ip ve düğüm türleri vardır. Yaranın boyunun tamamını dikmek için bir iğne kullanılır.

Kapsamlı olarak bakılacak olursa bir yaranın en iyi şekilde tedavi alabilmesi ve sağlıklı bir şekilde kapandığından emin olunabilmesi için olabildiğince çabuk doktora gitmek çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.