Temizlik Yapmak: Sevmeyenler İçin İşe Yarar 5 İpucu
Evi düzenlemek, süpürmek, ovalamak ve temizlik yapmak pek çok insanın yapmayı sevdiği işler değillerdir. Ancak hepimiz bunları yapmak zorundayız. Bu yazıda bu ağır işleri kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz çok faydalı bazı ipuçları vereceğiz.
Hayatınızı kolaylaştırmak için temizlikle ilgili bu tavsiyeleri bilmelisiniz. Bunlar, bir öğleden sonranın tamamını derinlemesine temizlik yaparak geçirmekten çok uzak temel aktivitelerdir.
Temizlik yapmak sevmediğiniz bir işse okumaya devam edin. Bazı basit alışkanlıklar edinerek büyük değişiklikler yapabilirsiniz.
Bu yazıya da bakın: Ev Temizliğinde Unutulan 6 Yer
Temizlik Yapmak: Sevmeyenler İçin İşe Yarar 5 İpucu
Temizlik yapmak size göre değilse bu basit ipuçları size yardımcı olabilir:
1. Farklı yüzeylere uygun temizlik havlularını kullanın
Bu basit temizlik aracı, mutfak ve banyo gibi alanlarda günlük temizliğinizi yaparken sizin için avantaj sağlayabilir. Örneğin bulaşıkları yıkadıktan sonra yine aynı bezi kullanarak tezgahı ve masayı da silebilirsiniz. Bir dakikanızı ayırmanız yetecek. Böylece mutfaktaki bazı yerleri tertemiz bırakmış olacaksınız.
Aynı şekilde bu havluları duştan çıkarken de kullanabilirsiniz. Buhar nedeniyle musluklar ve aynalar zaten ıslanmış olacak. Banyoyu ışıl ışıl yapmak için bu fırsattan yararlanın.
Önemli bir nokta var; bu ürünün klozete değil çöp sepetine atılması gerektiğini unutmayın. Onları bir kereden fazla kullanmamanız gerektiğini ve aynı havluyla iki farklı odayı, örneğin banyoyu ve salonu temizlememeniz gerektiğini bildiğinize de eminiz.
2. Depolama alanlarını artırın
Düzenli bir ev yaratmak için çekmeceler, mobilyalar ve raflar ideal alanlardır. Ayrıca her şeyin yerli yerinde olmasının sağlayacağı avantajlardan biri de, evi süpürürken, yerleri silerken veya cilalarken yerdeki eşyaları toplamak zorunda kalmayacak olmanızdır.
Bir başka benzer tavsiye de tüm yüzeyleri temiz tutmanızdır. Özellikle de masaları, eve gelir gelmez veya çalışırken gözünüze çarpanları kastediyoruz.
Ancak depolama alanınızın olması her şeyi istiflemeniz gerektiği anlamına da gelmiyor. İhtiyaç duymadığınız her şeyden kurtulun. Bu iki basit alışkanlık etraftaki göze görünen dağınıklığı yok edecek ve sizin için temizlik yapmayı daha kolay ve zahmetsiz bir hale getirecek.
3. Yemek yedikten sonra hemen bulaşıkları yıkayın
Bulaşık yıkamaktan daha kötü tek bir şey vardır: O da daha fazla bulaşık yıkamak.
Mutfağınızda bulaşık dağlarının birikmesine engel olmak için her yemekten sonra bulaşıkları düzenlemek için birkaç dakika ayırmanız yetecektir. Bu alışkanlığı birkaç gün içinde edinebilirsiniz.
Ancak emin olun sizi daha mutlu biri yapacak.
Bunu da okuyun: Tuz Kullanarak 7 Çevre Dostu Temizlik İpucu
4. Her gün bir iş yapın
Eğer istersek her gün biraz zaman yaratabiliriz.
Bu boş vakitlerde hiç düşünmeden süpürgeyi kapın ve yerleri süpürün. Ayrıca bir bezle hızlıca mobilyaların tozunu da alabilirsiniz. Böylece her gün küçük bir işi hallederek evi her zaman misafirler için hazır olacak şekilde temiz tutmuş olursunuz.
Elbette bir noktada daha derin ve yoğun bir temizlik yapmanız da gerekecektir. Ancak onun zamanı geldiğinde de evin pek çok kısmının zaten temiz olduğunu göreceksiniz.
5. Banyoyu temizlemek önemlidir
Banyo için daha önce konuştuğumuz tüm ipuçlarını uygulayın. Etrafa saçılmış eşyalar olmamalı. Her gün biraz temizlik yapmaya çalışın. İlk ipucunda da söylediğimiz gibi duş yaparken veya banyodan çıktıktan sonra bile temizlik işini halledebilirsiniz.
Evin bu kısmı gerçekten de en temiz tutmamız gereken yerlerden biridir. Bunun nedeni basittir: Bakteriye ve kire bolca maruz kalır ve gün içinde pek çok kez banyoya uğrarız. Bildiğiniz gibi her gün temiz tutmak, günlerce kirlendikten sonra temizlemekten daha kolaydır.
Elbette pas, leke, kirli halılar, çizikler gibi başa çıkmanız gereken başka sorunlar da olacaktır. Ancak gerçek şu ki bazı şeyler kaçınılmazdır. Nefret ediyor olsak bile onlarla ilgilenmemiz şarttır.
Temizlikle ilgili bu küçük ipuçları işinizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Onları uygulayın ve elde ettiğiniz sonuçların keyfini çıkarın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
- Kahrs, R. (2013). Principios generales de la desinfección. Organización Mundial de Sanidad Animal. https://www.oie.int/doc/ged/D8972.PDF
- Lodhia, Raj Travis (2013). Efectividad de las toallitas desinfectantes limpiadoras de peróxido de hidrógeno en consultorios dentales. Universidad de Arizona. https://repository.arizona.edu/handle/10150/297690