Testosteron Eksikliği Sendromu Nedir?

Cinselliği önemli ölçüde etkileyebilecek patolojilerden biri, testosteron eksikliği sendromu adı verilen durumdur ve bunun birkaç nedeni ve sonucu olabilir.
Testosteron Eksikliği Sendromu Nedir?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Testosteron eksikliği sendromu, düşük testosteron seviyesi ile ilişkilidir. Erkekler genellikle  bu sendromun belirtilerini yaşlanma belirtileri ile karıştırmaktadır. Bu sebeple, sağlık kontrolü için bir doktora görünmek, doğru tanının koyulabilmesi açısından çok önemlidir.

Öncelerde testosteron eksikliği yaş ile ilişkilendirilirdi çünkü bu hormonun seviyelerinin 50 yaşından itibaren düşmeye başladığı bilinmektedir. Fakat genç erkeklerin de testosteron eksikliği sendromu yaşayabileceği artık kanıtlanmıştır.

Söylemek gerekir ki bu sendrom sadece seksüel fonksiyonları etkilemekle kalmayıp aynı zamanda sağlığı da pek çok farklı şekilde etkilemektedir, bu nedenle kişide bir çok farklı belirtiye sebep olabilir. Eğer önceden analiz yapılmazsa, tıp uzmanlarının bile bu sendromu anlamada hata payı vardır.

Testosteron eksikliği sendromu: tanısı ve belirtileri nelerdir?

Bir kadın ve bir erkek yatakta oturuyor, erkek başını ellerinin arasına koymuş düşünüyor
Testosteron hormonu, erkeğin cinsel hayatında esas rolü oynar fakat aynı zamanda diğer sistemleri de ciddi şekilde etkiler.

Erkek seks hormonu ve metabolitleri farklı organlarda çalışır, bu sebeple testosteron eksikliği sendromunun belirtileri çeşitlilik gösterir. Bu belirtilerden bazıları fark edilemeyebilir ya da çok hafif bir rahatsızlığa neden olabilirken, bazıları daha şiddetli ciddi belirtiler olabilir:

  • Cinsel istekte azalma
  • Ereksiyon olamama/sertleşme bozukluğu
  • Yorgunluk ve düşük enerji seviyesi
  • Kemik mineral yoğunluğunda düşüş
  • Vücut tüylerinde dökülme
  • Algılamada ve hafızada tutmada zorluklar yaşanması
  • Artan yağ kütlesi
  • Metabolik ve insülin duyarlılığındaki değişimler

Tıp uzmanları bu sendromu, erkeğin testosteron seviyelerini gösteren bir kan testi ile doğru bir şekilde teşhis edebilmektedir. Yapılan test sonucunda testosteron hormonunun düşük seviyede çıkması ve kişideki semptomların değerlendirilmesi ile beraber, tıp uzmanları bu sendroma kolaylıkta tanı koyabilmektedir.

Testosteron eksikliği sendromu: tedavisi var mı?

Bu sendromun tedavisi oldukça basittir ve kısa sürede olumlu sonuçlar verir. Tıp uzmanının, kas içine uygulanabilen ya da cilde sürülen bir jel yoluyla uygulanabilen bir hormon takviyesi yapmasıyla tedavi gerçekleşir.

Daha hafif seviyede seyreden semptomlar ilk haftalarda azalır ya da kaybolur, ancak daha ciddi semptomların ortadan kalkması üç ayı bulabilir. Bu semptomların ne zaman ortadan kalkacağı, erkeğin normal testosteron seviyelerine ne kadar sürede ulaşacağına bağlıdır. Fakat her halükarda, bu durum ancak tanısı koyulursa tedavi edilebilir.

Erkeğin yaşam kalitesi basit bir tedaviyle önemli bir ölçüde artar. Çünkü tedaviyle beraber vücut; yağ regülasyonu, insülin ve kas gelişim süreçlerinde denge sağlamaya başlar. Bu da, erkeğin özgüveninin ve ruh sağlığının gelişmesine neden olur.

Daha fazlası için okuyunuz: Cinsiyet Hormonları Ne Yapar?

Tedavi edilmeyen testosteron eksikliği nelere yol açabilir?

bir çift yatakta uzanıyor, kadın yorganı kaldırıp adama bakıyor ve adam utanıyor
Hastanın kişisel ilişkilerini ve yaşam kalitesini etkileyebilecek ilk göze çarpan semptomlar, yorgunluk ve bitkinliktir.

Semptomlardan da görüleceği gibi, testosteron eksikliği –özellikle yaşlılarda– pek çok soruna neden olabilir. Fiziksel ve psikolojik pek çok zorluk, erkek seks hormonu seviyesinde önemli bir düşüş olmasının sonucudur.

Testosteron hormonu eksikliğinin neden olabileceği bazı sorunlar:

  • Hastanın  yaşam ritmini değiştiren ve vücudun normalde gösterebildiği performansı artık gösterememesine neden olan enerji kaybı ve yorgunluk
  • Azalan kas kütlesi ile beraber güçte azalma ve dolayısıyla kişinin kendini zayıf hissetmeye başlaması
  • Cinsel istek kaybı ya da ereksiyon olamama gibi cinsel işlev bozukluklarının ilişki sorunlarına neden olması
  • Ruh halindeki değişimlerden dolayı sosyal hayatta ve iş hayatında yaşanan problemler
  • Depresyon ve diğer psikolojik durumlar
  • Diyabet (şeker hastalığı), kardiyovasküler bozukluklar ya da mineral eksikliğinden kaynaklı kemik kırıkları gibi farklı hastalıkların ortaya çıkmaya başlaması

Bir erkeğin hayatında testosteronun önemi

Testosteron testisler tarafından üretilir ve testosteron eksikliği sendromu, bu hormonun düşük oranda üretilmesi, hiç üretilmemesi ya da vücudun bu üretime zayıf yanıt vermesinden kaynaklanır. İyi beslenme alışkanlıkları, egzersiz rutini ve klinik tedavi, her iki nedeni de ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Dengeli hormon seviyelerine sahip olmak, iyi bir yaşam kalitesine sahip olmak için çok önemlidir. Hormonların  olması gerektiği oranda salgılanması sadece cinsel aktiviteyi ve arzuyu desteklemekle kalmaz, aynı zamanda diğer bedensel süreçleri de düzenler. Bu nedenle hormonal hastalıkları önlemek çok önemlidir.

Özetle, hormonal dengesizlikler sadece bedeni değil, diğer insanlarla olan ilişkileri de etkiler. Çünkü içinde bulunduğumuz ruh hali, iş hayatında da özel hayatta da son derece önemlidir. Testosteron seviyeleri düştüğünde, ruh halini olumsuz yönde etkileyebilecek bazı değişiklikler meydana gelir ve bu da dolayısıyla sosyal ilişkilere olumsuz yönde yansır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.