Menopozdan Sonra Osteoporozun Hasarını Azaltmak

Osteoporoz menopozdan sonra kadınlarda daha sık oluşan bir kemik hastalığıdır. Bu durumun alışkanlıklar ve yaşam tarzıyla yakından ilişkili olduğunu unutmamak önemlidir. Bugün osteoporozun hasarını nasıl azaltabileceğimizden bahsedeceğiz. 
Menopozdan Sonra Osteoporozun Hasarını Azaltmak

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Zaman geçer gider ve bunu durdurmak için yapabileceğimiz hiçbir şey yoktur. Neyse ki modern zamanlar yaşlılıkla incelikle ve güçlü bir şekilde yüzleşmeyi mümkün kılıyor. Hatta birçok kişi belli dejeneratif süreçlerin ve hastalıkların belirtilerini geciktirmeyi başardı. Örneğin menopozdan sonra osteoporozun hasarını azaltabilen veya önleyebilen birçok kadın var.

Osteoporoz, iskelet mikromimarisinin zayıflamasına neden olan bir kemik hastalığıdır. Sonuç olarak, ‘İç Hastalıkları Vakayinamesi’nde (Annals of Internal Medicine) yayınlanan bir makalede bahsedildiği gibi kemik kütlesi ve gücünün kaybına yol açar. Bu hastalık, kemik kırıklarına ve beklenmedik kırılganlığa neden olma kapasitesine sahiptir.

Semptomlarının görünmezliği nedeniyle zaman zaman bu hastalığın gelişimi fark edilmez. Ancak ortaya çıkışı çok acı verici olabilir.

Kemik kütlesinin kaybı arttıkça iç kemik dokusundaki delikler büyür. Sonuç olarak bu, kemik yapısında, sonunda kırılmaya yol açabilecek zayıflamayı yaratır. Hasar osteoporozu yaşayanlar arasında spinal yaralanmalar ve deformitelerin gözlemlenmesi yaygındır.

Kadınlar ve osteoporozun hasarı

osteoporz kemik menopozdan sonra

Bazı hastalıklar, ortaya çıkan organik koşullar göz önüne alındığında, bir grup insanda başka bir grup insana kıyasla daha fazla ortaya çıkar. Osteoporoz durumunda, yaş ve cinsiyet etki eden iki risk faktörüdür.

Kadınlar yetişkinliğe erişince, kemiklerinin kalitesinde bir düşüş yaşamaya başlarlar. Bir başka deyişle, bu, yaşla birlikte ortaya çıkma eğiliminde olan bir sorundur. Üstelik erkeklere kıyasla kadınların osteoporoz hasarıyla karşılaşmaları daha muhtemeldir. Bu, azalmış östrojen üretiminin bir sonucu olarak kalsiyum yapılarının kaybından kaynaklanmaktadır.

Bu anlamda, menopoz öncesinde ve menopoz boyunca beslenme alışkanlıkları bir kadında osteoporozun gelişme ihtimalini artırabilir veya azaltabilir. Eğer genetik bir yatkınlığınız ya da kalsiyum eksikliğiniz varsa bu özellikle doğrudur.

Bazı çalışmalar kalıtsal faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığını belirlemiştir. Aynı şekilde, osteoporoz, menopozdan sonra en sık görülen hastalıklardan biridir.

Menopoz boyunca osteoporozun hasarı nasıl azaltılır

beslenme menopoz

Sağlıklı bir yaşam tarzı sağlıklı, dengeli bir diyet sürdürmeyi ve fiziksel aktiviteyi artırmayı içerir. Menopozdan sonra osteoporoz durumunda, kadınların diyetlerine bol kalsiyum ve D vitamini dahil etmeleri çok önemlidir. Her vakaya göre belirli bir plan oluşturabilecek bir uzmanla görüşmenizi öneririz.

Yeşil sebzelerde ve belli bazı tohumlarda, geleneksel süt ürünlerine kıyasla bu besinlerden daha fazla bulunur. Aynı zamanda, magnezyum, mükemmel bir besin takviyesidir. D vitaminine gelince, güneşe maruz kalmak ve balık gibi belli yiyecekleri tüketmek – bunların ikisi de- gereklidir.

Fiziksel aktivite

Düzgün bir diyetle beslenmek çok önemlidir ama yeterli değildir. Çalışmalar, fiziksel aktivitenin zaman içinde kemik ve kas kalitesini sürdürdüğünü göstermiştir. Menopozdan sonra egzersiz yoğunluğu azalabilecek olsa da aktif kalmak için maksimum çaba göstermek önemlidir. 2019 yılında yapılan bir çalışmaya göre, güç egzersizleri, osteoporozun sıklığında ve şiddetinde azalmaya katkıda bulunuyor.

Günde 20 dakika yürümek her zaman faydalıdır. Yerçekimine karşı gelmenizi sağlayan spor veya egzersizler, kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olur. Yoga, buna iyi bir örnektir.

Ne olursa olsun nitelikli bir fiziksel eğitmenin gözetiminde bulunmak da iyi bir fikirdir. Böylece kişiselleştirilmiş bir fitness planını takip edebilirsiniz. Bu, söz konusu kemik ve kas dokuları için travma riskini azaltmak olduğunda önemli bir yöndür.

Tıpkı iyi alışkanlıklar gibi, bazı durumlarda, fizyoterapi de osteoporoz hasarının vücuda olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Menopozdan sonra osteoporoz: Ölçülülük ve sağduyu

yaşlı doktor
Bu sürecin farkında olun ve sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürün. Doktorunuz osteoporoz hasarını sınırlandırmak için doğru adımların atılmasına yardımcı olacaktır.

Çalışmalar bazı sağlıksız yiyeceklerin aşırı miktarda tüketilmesinin kırık riskini artırabileceğini göstermiştir. Bu sağlıksız gıdalar, basit şekerler ve trans yağlar açısından zengin yiyecekleri içerir. Aynı şey sigara ve alkol için de geçerlidir. Bunların hepsi kemik yıkımına katkıda bulunan sağlıksız ürünlerdir.

Aynı şekilde, hareketlilikte eksiklik ve aşırı sedantarizm kemiklerin zayıflamasını teşvik eder ve böylece ağrıyı artırır. Ancak kazalardan kaçınmak için egzersizleri ılımlı ve sağduyulu şekilde yapmak önemlidir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, menopoz öncesinde ve menopoz sırasında sağlıklı ve dengeli bir diyet, fiziksel aktivite ve kötü alışkanlıkları kesmek, hayatın bu aşaması boyunca osteoporozun hasarını azaltmaya önemli ölçüde katkıda bulunabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ensrud KE., Crandall CJ., Osteoporosis. Ann Intern Med, 2017. 167 (3): 17-32.
  • Daly RM., Dalla Via J., Duckham RL., Fraser SF., et al., Exercise for the prevention of osteoporosis in postmenopausal women: an evidence based guide to the optimal prescription. Braz J Phys Ther, 2019. 23 (2): 170-180.
  • Ann Intern Med. 2017 Aug 1;167(3):ITC17-ITC32. Osteoporosis. doi: 10.7326/AITC201708010
  • MedlinePlus. Osteoporosis. https://medlineplus.gov/spanish/osteoporosis.html/li>
  • J Endocrinol. 2000 Aug;166(2):235-45. Role of genetic factors in the pathogenesis of osteoporosis. doi: 10.1677/joe.0.1660235.
  • Mo Med. 2018 May-Jun; 115(3): 247–252. Not Salt But Sugar As Aetiological In Osteoporosis: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140170/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.