Ticari Ekmek Neden Tüketilmemelidir?
Ticari ekmek, karşı konulmaz tatlı tadı ve bulunması çok kolay olduğu için caziptir. Ancak, aslında özünde bir abur cuburdur. Bu tür ekmeğin neden sağlıklı olmadığını ve neden bu kadar sık tüketmemeniz gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Ticari ekmek, abur cubur
“Ticari ekmek” terimini duyduğunuzda ne düşünüyorsunuz?
Henüz bilmiyorsanız, bu terim çörek, ekmek, kek, kurabiye, kahvaltılık tahıllar, barlar, çikolatalar vb. gibi çeşitli ekmek türlerini içeren bir ürün grubunu ifade eder. İçerisinde fazlaca;
- Kalori
- Rafine un
- Trans yağlar
- Düşük kaliteli bitkisel yağlar
- Şeker bulunur
Ticari ekmeğin bu bileşenlerinin neler olduğunu ve bunları tüketmenin tehlikelerinin neler olduğunu görelim.
Ticari ekmek: Bir kalori bombası
Bunun nedeni, küçük bir hacimde konsantre edilmiş yüksek miktarda kalori içermesidir. Aslında, sadece 100 gr size ortalama 450 kcal verir, bu da 600 gr patates veya 16 kg yeşil fasulye yemeye eşdeğerdir. Ayrıca onu yakmak için yapmanız gereken bir saatlik egzersiz anlamına gelir. Bu kilokalori miktarı, bir kişinin günde tükettiği toplam kalorinin % 30’unu oluşturur.
Ticari ekmeklerdeki kalorilerin çoğu boş kaloridir, yani vücudunuza hiçbir şey katmazlar. Bu, sıfır besin içeren çok fazla kalori anlamına gelir. Bunun nedeni, tuz hariç kaliteli proteinler veya sağlıklı yağlar ya da lif veya mikro besin içermemesidir.
Hidrojenlenmiş yağlar/trans yağlar içerir
Hidrojenlenmiş yağlar veya trans yağlar, daha ucuz oldukları için gıda endüstrisi için birçok karlı avantajı olan kimyasal bir işlemin sonucudur. Endüstri, hidrojeni çok yüksek sıcaklıklarda yağa sokar, böylece katı hale gelir.
Bu nedenle, bu yiyecekler çok daha uzun süre dayanır, daha fazla bağımlılık yapar ve pişirilmesi daha kolaydır. Günde 6 gr trans yağ tüketmek sağlığınıza ciddi zarar verir zarar verir.
Ticari ekmek çok fazla şeker içerir
WHO’ya göre, diyetinizdeki şeker günlük diyetinizin %5’ini geçmemelidir. Bu nedenle, yetişkinler için yaklaşık 7 küp veya 28 gr’dan fazla ve çocuklar için günde yaklaşık 4 küp veya 19 gr’dan fazla olmamalıdır. Örneğin, sadece 42 gr şeker yani 8,5 küp şeker içeren dört adet çikolatalı kurabiye tüketerek, günlük sınırınızı zaten aşmış olursunuz.
Rafine şekerler, sakaroz, glikoz ve invert şeker şurubu gibi basit şekerler, kan insülin seviyelerini önemli ölçüde arttırır ve tip 2 diyabet riskine katkıda bulunur.
Yüksek tuz içeriğine sahiptir
Bu ürünlerde vitamin ve antioksidan içeriği yoktur ve serbest radikallerin üretimini teşvik eder. Minerallerin varlığı da çok zayıftır, sadece mineral olarak sodyum bulunur ancak miktarı çok fazladır. Bildiğiniz gibi, yüksek tuz alımı yüksek tansiyona neden olabilir.
Ticari ekmek rafine unlar içerir
Rafine unlar, tam tahıllı unların temel bileşenlerinin bir kısmını ortadan kaldırarak daha ince ve daha küçük parçacıklar oluşturmak için genellikle endüstriyel bir işleme tabi tutulur. Hamur ürünlerinde daha kolay kullanılmalarını sağlamak için sindirimi daha kolay bileşenler oluştururlar.
Böylece, bu unlar vitaminlerin, minerallerin ve liflerin tam olarak bulunduğu kepeği ve faydalı mikroorganizmaları ortadan kaldırır.
Ticari ekmek düşük kaliteli bitkisel yağlar içerir
Endüstriyel hamur işlerinin sağlıklı olmamasının nedenlerinden biri de, kalitesiz bitkisel yağ içeriğidir. Bunlar, vitaminleri ve mineralleri çıkarılmış rafine yağlardır.
Bunlar yağların ve kimyasal ürünlerin oksidasyonunu sağlayan çok yüksek sıcaklıklar kullandıkları endüstriyel bir süreç sonucu oluşur. Bu tür yağların sözde gıdanın tadını arttırdığı ve “daha lezzetli” hale getirdiği varsayılmaktadır. Ayrıca üretim maliyetlerini düşürür. Gördüğünüz gibi, sağlıklı olanların yerine kalitesiz yağlar koyarlar.
Ticari ekmek sağlık sorunlarına yol açabilir
Bu endüstri kullandıkları bileşenler nedeniyle sağlığınıza ciddi zararlar vermektedir. Ticari ekmek birçok sağlık tehdidi oluşturur, çünkü:
Oldukça bağımlılık yapıcıdır
Bir ürünün işlenme derecesi ve içerdiği yağların ve şekerlerin kombinasyonu onları özlemenize neden olur, ancak sizi tatmin etmezler. En azından PlosOne’da yayınlanan bir çalışmaya göre.
Ayrıca, şekerler kan kortizol düzeylerini düşürerek vücudumuzdaki stresi azaltır. Böylece, stresli olduğumuzda, hamur işlerine yöneliriz ve onlara bağımlı olabiliriz.
Ayrıca bakınız: Diyete Başlamadan Önce Bağımlılıklarınızdan Kurtulun
Ticari ekmek obezite ve diyabete yol açar
Yüksek kalorisi ve içerdiği diğer bileşenler nedeniyle kilo alımına katkıda bulunur. Ayrıca, yukarıda belirttiğimiz gibi, bu tür bir ürün iştahınızı uyarır, ancak sizi doyurmaz, bu yüzden olması gerekenden daha fazla yersiniz.
Bu ürünler yüksek glisemik yüke sahip olduğundan, ticari ekmek tüketimi doğrudan tip 2 diyabet riskine bağlıdır.
Kardiyovasküler hastalık riskinizi artırır
Trans yağlar, rafine yağlar ve tuz tüketimi, hipertansiyon ve yüksek kolesterol riskinizi artırır, bu da kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına neden olur. Ayrıca, bu bileşikler LDL lipoproteinlerin oksidasyonuna, iltihaplanmaya ve kanınızdaki trigliseritlerin yükselmesine katkıda bulunur.
Sonuç
Sonuç olarak, ticari ekmek size herhangi bir besinsel yarar sağlamaz. Aslında, tam aksine sağlığınıza zarar verebilir. Bu alışkanlığınızı ortadan kaldırmaya veya mümkün olduğunca azaltmaya çalışın ve bunun yerine sağlıklı ev yapımı ekmek ve tatlıları tercih edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Islam A., Amin MN., Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
- Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
- Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one, 10(2), e0117959.