Toksik İlişkiyi Bitirmenin Yolları

Toksik bir ilişkidesiniz ve ilişkinizi nasıl bitireceğinizi bilmiyor musunuz? Bu yazımızdaki tavsiyeleri uygulayın. Yapabilirsiniz, sadece cesarete ve desteğe ihtiyacınız var.
Toksik İlişkiyi Bitirmenin Yolları

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Partneriniz duygusal, fiziksel ve sözlü istismarcı mı? Enerjinizi tüketiyor mu? İlişkide emeklerinizin karşılığını alamıyor musunuz? Bunlar sizin için geçerliyse, belki de artık bu toksik ilişkiyi bitirmenin zamanı gelmiştir.

İnsanlar duygularından ötürü toksik ilişkileri bitirmekte zorlanırlar. Aslında, bazı insanlar toksik ilişkide kalarak manipülasyonlara maruz kalabilmektedirler. Partnerinizi idealleştirmek, onun davranışlarının normal olduğuna veya değişebileceğine sizi inandırabilir.

Bununla birlikte, böyle bir ilişkide kalmaya devam etmek sadece ciddi sonuçları olan duygusal yorgunluğa sebep olur. Kabul etmek zor olsa da, iç huzura ulaşmak için ilişkinizi bitirecek cesarete sahip olmak en iyisidir.

Toksik İlişkiyi Bitirmek Neden Zordur?

kavga etmiş çift

Toksik ilişkilerde olan insanlar çoğunlukla bunun farkında değillerdir. Bu nedenle ilişkiyi bitirmekte zorlanırlar. Aile ve arkadaşlar bunun normal olmadığını söylese de, bu kişiler inkar etmeye veya partnerini haklı çıkarmaya meyillidir.

Bu neden olur? Bu durumun bazı sebepleri aşağıdaki gibidir:

Kör kütük aşık olmak, partnerinizin davranışlarını değiştireceğine veya bu davranışların geçici olduğunuza inanmanıza neden olabilir.

Manipüle edilen kişinin özsaygısı oldukça düşüktür ve başka kimsenin onu sevmeyeceğini düşündüğünden direnç gösterir.

Toksik partner manipülatiftir ve davranışlarını haklı çıkarmak için karşısındaki kişinin güçsüzlüğünden faydalanır.

Yalnızlık korkusu, kurbanın sağlıksız ilişkiyi bitirmek için atacağı adımları engelleyen bir duygusal bağımlılık yaratır.  Özellikle şiddete eğilimliyse, karşınızdaki kişinin tepkisinden korkabilirsiniz.

Bir İlişkinin Toksik Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

tartışan çift

Toksik ilişkiyi bitirmenin ilk adımı, sağlıksız davranışları tanımlayabilmeyi öğrenmektir. Eğer ilişkide iki taraftan biri birlikteyken mutsuz, korkak veya endişeli hissediyorsa, bu, ilişkinin sağlıksız olduğunu ve bir şeylerin yanlış gittiğini gösterir.

Arada sırada ciddi bir sorundan kaynaklanmayan tartışmaların ortaya çıkması normaldir. Ancak eğer sürekli tartışma oluyorsa ve bu tartışmalar bazı sınırları aşıyorsa, durumu kabul edip eyleme geçmeniz gerekir.

Toksik bir ilişkide çoğu zaman aşağıdaki durumlar vardır:

  • Tek taraflı veya iki taraflı duygusal bağımlılık
  • Saygısızlık ve sözlü şiddet
  • Kontrol edilemez kıskançlık
  • Tek veya iki taraflı sahiplenicilik ve kontrolcülük
  • Bir partnerin diğerini desteklemesi ve onun kişisel gelişimini baltalaması
  • Özsaygıya sürekli olarak saldırıda bulunma
  • Duygusal, finansal veya ailevi şantajların düzenli bir hal alması
  • Sürekli tehdit etme
  • Fiziksel veya psikolojik şiddet
  • Mahremiyet ve başka sosyal ilişkilerin eksikliği

Toksik Bir İlişkiyi Nasıl Bitirirsiniz?

Daha önce de söylediğimiz gibi, toksik ilişkiyi bitirmenin kişilere zor gelmesinin pek çok farklı sebebi vardır. Bununla birlikte, imkansız değildir ve hayatının olması gerektiği kadar sağlıklı olmadığını kabul eden herkes bunu yapabilir.

Aşağıda bununla ilgili bazı tavsiyeler bulabilirsiniz:

Farkında olun

mutsuz kadın

Kişinin yapması gereken en önemli şey neler olup bittiğinin farkında olmaktır. Ortada bir problem olduğunu ve ilişkinin artık sizi mutlu etmediğini fark etmek, son kararı vermede belirleyici bir faktördür. Yoksa, “aşkın gözü kördür” anlayışı sizi toksik ilişkiyi bitirmekten alıkoyacaktır.

Korkularınızı geride bırakın

Söz konusu toksik ilişkilerden kurtulmak olduğunda, en büyük engel korkulardır.

İlişki bitince ne olacak korkusu, bu şekilde yaşamaya devam etmenin daha iyi olduğunu düşündürebilir. Gelecek belirsiz olduğundan, ilerlemenin tek yolu korkularınızı geride bırakmaktır.

Sağlıksız bağları kesin

Eğer iletişim imkanı varsa, en iyisi meydana gelebilecek herhangi bir tartışmadan kaçınmaktır. Bu “detoks” sürecinde olumsuz duygularınızı sınırlamalısınız. Son kararı verdiğinizde de aradaki her türlü iletişimi kesmelisiniz.

Sevdiklerinizden destek alın

Ailenizin ve arkadaşlarınızın desteğini almak, toksik bir ilişkiyi bitirmede ihtiyaç duyduğunuz bir şey olabilir.

Size yardım edebilecek insanlar olduğunu bilmek, korkunun mutsuzluğun ve içinde bulunduğunuz durumun kafa karıştırıcı sonuçlarının üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

Bu yazımıza da bakın: Gerçek Bir Dostun 6 Özelliği

Sonuçları kabul edin

Biriyle çok fazla zaman geçirmiş ve güzel anılar biriktirmiş olmak, ilişki bittikten sonra kişilerin üzülmesine neden olur. Öte yandan, bu süreçte durumu kabullenene kadar yas tutmanız normaldir.

Özsaygınız üzerinde çalışın

Kendi planlarınıza odaklanın, egzersiz yapın ve etrafınızı olumlu insanlarla doldurun. Toksik bir ilişkiden çıktıktan sonra, özsaygınızın ve özgüveninizin düşük olması oldukça normaldir. Bu nedenle bu konularda kendinizi geliştirmeye çalışmanız oldukça önemlidir.

Rahatlama yöntemleri deneyin

Rahatlama yöntemleri, toksik ilişkiden çıkan kişiler için oldukça faydalı olabilir. Nefes egzersizleri, yoga ve masaj, hayatınızın bu döneminde meydana gelebilecek gerginlik, korku ve anksiyete gibi duyguları kontrol etmeye yardımcı olur.

Toksik bir ilişkidesiniz ve ilişkinizi nasıl bitireceğinizi bilmiyor musunuz? Bu yazımızdaki tavsiyeleri uygulayın. Yapabilirsiniz, sadece cesarete ve desteğe ihtiyacınız var.

Eğer ilk adımı atmazsanız, mutlu olma fırsatını kaçırmış olacağınızı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Andrade, S., Castro, P., Giraldo, L., & Martínez, M. (2013). Relaciones Tóxicas de pareja. Psicologia.Com.

  • Pozueco, J., & Moreno, J. (2013). La tríada oscura de la personalidad en las relaciones íntimas. Boletín de Psicología.

  • Amor, P. J., Bohórquez, I., De Corral, P., & Oria, J. C. (2012). Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo. Acción Psicológica.

  • Signos de abuso. (2018). Retrieved 17 February 2021, from https://espanol.womenshealth.gov/relationships-and-safety/signs-abuse

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.