Topuklu Ayakkabılarınızı Tüm Gece Boyunca Giyebilmek için 8 İpucu
Topuklu ayakkabılar çekici görünümleriyle ilk çıktıkları zamandan beri tarz yaratmak için kullanılan bir ayakkabı çeşididir. Ancak, bu ayakkabıları uzun süre giydikten sonra rahatsızlık vermeye başlayabilir.
Birçok kişi topuklu ayakkabı giymenin verdiği rahatsızlığa katlanmak gerektirdiğini düşünse de bu doğru olmak zorunda değildir. Güzel ve sofistike görünümünüzü koruyarak rahatınızı bozmadan topuklu ayakkabılarınızın tadını çıkarabilmek için kullanabileceğiniz birtakım ipuçları vardır.
Bu yüksek ve şık ayakkabıları çıkarmak zorunda kalmadan tarzınızı korumanıza yardımcı olacak en temel ipuçlarını bu yazımızda anlatacağız. Ancak biz her halükarda, sağlık problemleri yaşamamanız için topuklu ayakkabıları çok sık giymemenizi ya da çok yüksek topuklu olanlarını tercih etmemenizi tavsiye ediyoruz.
1. Sırf yorulduğunuz için topuklu ayakkabılarınızı çıkarmayın
Kulağa acımasızca gelebilir, ancak birkaç dakikalığına dinlenmek için topuklu ayakkabılarınızı çıkardığınız an acıyı daha da artırırsınız. Ayakkabınızı çıkarır çıkarmaz enflamasyon daha kötü hale gelecektir.
Anlık olarak sizi rahatlatıyormuş gibi gelse de ayakkabılarınızı tekrar giydiğiniz zaman acınız daha da kötüşelecektir. Bu durum ayaklarınızı ayakkabıya önceki kadar kolay bir şekilde geri sokamamanızdan kaynaklanır.
2. Yeni ayakkabılarınızı önceden bir deneyin
Eğer yeni ayakkabılarınızı giymeyi düşünüyorsanız dikkatli olun… özellikle de topuklu ayakkabılar konusunda.
Ayaklarınızın üzerinde uzun süre duracağınız ya da uzun süre yürüyeceğiniz bir parti ya da etkinlik için giymeyi düşünüyorsanız en iyisi topuklu ayakkabılarınızı önceden denemeniz olacaktır. Bu yüzden, bu ayakkabılarınızı arada sırada, her seferinde bir öncekinden daha uzun bir süre giymeniz tavsiye edilir; böylece ayakkabılarınıza alışmış olursunuz.
Bu özellikle de nadiren topuklu ayakkabı giyen biriyseniz önemli bir noktadır. Aksi takdirde ayaklarınızın su toplaması, nasır ve çatlakların oluşması ve çok çabuk yorulmanız kaçınılmazdır.
Ayakkabınızı her zaman birkaç defa deneyin ve evde giyin ki ayağınız alışsın.
Ayrıca okuyunuz: Ne Tür Topuklu Ayakkabılar Sağlığınız İçin Zararlıdır?
3. Doğru numarayı giydiğinizden emin olun
Bu bariz bir gerçek gibi görünse de insanlar yanlış numarayı giyme hatasına sıkça düşüyor. Bunun sebebi belki de çok almak istediğimiz ayakkabıların bize uygun numarasının kalmamış olması ya da sadece doğru ayak numaramızı bilmememizdir.
Sizin için doğru olan numarayı bulmak çok önemlidir. Bu şekilde, sizi rahatsız eden kesiklerden korunmuş olursunuz ve topuklu ayakkabılarınızı dolabınızın derinliklerine atmak zorunda kalmazsınız.
Bunu yapabilmek için ayakkabıyı almadan önce bir süre giyip onlarla yürümeyi deneyin. Topuklu ayakkabınızın ayağınızdan çıkmadığına ya da çok sıkı gelmediğine emin olun.
Doğru numarayı bulmak ileride yaşayabileceğiniz rahatsızlıkları önlemek için çok önemlidir. Çok güzel görünseler de ayağınıza çok küçük ya da çok büyük gelen ayakkabılar giymeyin.
4. Daha yumuşak olması için buzluğa koyun
Topuklu ayakkabıların bazıları ayağa tam oturmayan çok sert malzemelerden yapılmıştır. Bu da sürtünmeden dolayı ayağınızda kesikler oluşturur. Başınıza böyle bir şeyin gelmemesi için içine birer torba su yerleştirdiğiniz ayakkabılarınızı buzluğa koyun.
Ayrıca ayakkabılarınızı kullanmadan önce içine birkaç top nemli gazete koyup dolabınızın dışında bir hafta bekleterek de aynı etkiyi elde edebilirsiniz. Bu şekilde malzemesini esneterek ayağınıza daha iyi oturmasını sağlayacak ve sürtünmeyi en aza indirgemiş olacaksınız.
5. Ortopedik taban astarı kullanın
Ortopedik taban astarı kullanmak ayağınıza daha iyi destek olacaktır. Dahası, yumuşak olan yastıklı yapısı sayesinde ayak tabanınız için daha rahattır. Genel olarak, özellikle de topuklar ve ayak tarağı açısından, ayağınıza tampon olması ve acıyı azaltması için tavsiye edilir.
Biz taban astarını, ayak parmağında oluşan bünyonları ve nasırları da önlemeye yardımcı olacağı içinsadece topuklu ayakkabılarınızla değil, tüm ayakkabılarınızla kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
6. Daha geniş ayakkabıları tercih edin
Sofistike olsalar da klasik stilettolar dengesiz ve rahatsız ayakkabılardır. Eğer topuklu ayakkabılar konusunda uzman değilseniz bunlardan kaçının. Bunun yerine, daha dengeli olan geniş topuklu ayakkabıları tercih edin ki dengenizi korumanız daha kolay olsun.
7. Nemlendirici kullanarak sürtünmeden korunun
Topuklu ayakkabılarınızı giymeden önce ayağınıza hatrı sayılır miktarda nemlendirici sürün ve ayakkabılarınızın içine de biraz sürün ki ayakkabının malzemesini az da olsa yumuşatmış olun. Tamamen kurumaya bırakın ve daha sonra topuklu ayakkabılarınızı giyin. Bunu yapmak cildinizin nemli kalmasını sağlayarak sürtünmeyi azaltacaktır.
8. Hazırlıklı olun
Eğer bütün bu ipuçlarına rağmen hala rahat hissetmiyorsanız ve hala canınız yanıyorsa belli ki topuklu ayakkabılarınızı bırakıp düz tabanlı olanlara geri dönmeniz gereken bir noktaya gelmişsiniz. Bu yüzden, özellikle de uzun süredir ayakta kaldıktan ya da yürüdükten sonra dinlenmeniz gerekiyorsa yanınızda rahat bir çift ayakkabı taşıyın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barnish, M. S., & Barnish, J. (2016). High-heeled shoes and musculoskeletal injuries: A narrative systematic review. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2015-010053
- Martins Silva, A., Rocha de Siqueira, G., & Alves da Silva, G. P. (2013). Implications of high-heeled shoes on body posture of adolescents. Rev Paul Pediatr. https://doi.org/10.1590/S0103-05822013000200020
- Mika, A., Oleksy, L., Mika, P., Marchewka, A., & Clark, B. C. (2012). The effect of walking in high- and low-heeled shoes on erector spinae activity and pelvis kinematics during gait. American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1097/PHM.0b013e3182465e57
- Yung-Hui, L., & Wei-Hsien, H. (2005). Effects of shoe inserts and heel height on foot pressure, impact force, and perceived comfort during walking. Applied Ergonomics. https://doi.org/10.1016/j.apergo.2004.11.001