Kandaki Trombosit Miktarını Artıran En İyi 7 Yiyecek
Trombositler, kan dolaşımını sağlayan küçük hücre parçalarıdır. Görevleri, yaraları iyileştirmek ve kanamayı durmak için pıhtı oluşturmaktır. Dolayısıyla, kandaki trombosit miktarı genel sağlığımız açısından büyük önem taşır.
Trombositler, kemik iliğinde üretilir ve yaralandığınızda aşırı kan kaybını önlemek amacıyla zarar gören kan damarlarını iyileştirmekten sorumludur.
Trombositlerin içinde granül adında küçük keseler bulunur. Bu kesecikler, yaranın kapanmasına yardımcı olmak için diğer trombositleri de harekete geçiren kimyasal maddeler salgılar.
Kanamaları kontrol altına almada önemli bir rol oynaması nedeniyle kanda gereken miktarda trombosit bulunması herkes için hayati önem taşır.
Ayrıca bakınız: Kötü Kan Dolaşımına Sahip Olduğunuzu Gösteren Belirtiler
Ancak ne yazık ki kandaki trombosit miktarını üretimini artıran, azaltan veya gerektiği gibi işlemesini engelleyen bazı durumlar vardır.
Sonuç olarak, bu durumlar kronik kan hastalıklarına sebep olur ve aşırı kan kaybı riskini arttırır.
Öncelikle, sağlığınızla ilgili ciddi komplikasyonlara sebep olabileceğinden doktorunuz bu durumu incelemeli ve gereken tedaviyi uygulamalıdır.
Buna ek olarak, kan seviyesini düzenlemeye yardımcı olacak şu muhteşem yiyecekleri beslenmenize eklemelisiniz.
Bu yiyeceklerin hangileri olduğunu keşfedin!
Kandaki Trombosit Miktarı İçin Dengeleyici Yiyecekler
1. Balkabağı
Bal kabağı ve çekirdekleri kandaki trombosit miktarını artırmaya yardımcı olan başlıca amino asitler ve vitaminler açısından zengindir.
Düzenli olarak tüketildiğinde bal kabağı, bu küçük hücrelerin oluşumunda önemli rol oynayan proteinlerin ve A vitamininin emilimi kolaylaşır.
Bal kabağı, güçlü bir antioksidan olduğundan toksinlerin ve serbest radikallerin negatif etkilerini engellemek için idealdir.
2. Turunçgil meyveleri
Makul miktarda tüketildiğinde turunçgil meyveleri kan sağlığı için çok yararlıdır.
C vitamini bakımından zengin olan bu meyveler kandaki trombosit miktarı ve sayısını artırmak için gerekli olan besinleri içerir.
Turunçgil meyveleri tüketmek bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Böylece antikorların üretimini artar ve trombositlerin zarar görmesini engellenir.
3. Hint bektaşi üzümü
Hint bektaşi üzümü, az bilinen egzotik bir meyve olsa da kan dolaşımı ve bağışıklık sistemi için faydalı bir meyvedir.
Öncelikle, A ve C vitamini içerir. Bu iki vitamin, vücudu koruyan trombositlerin oluşmasına yardımcı olur.
İçerdiği yüksek antioksidan oranı sayesinde oksidatif stresin etkileri en aza indirir. Ayrıca kandaki trombosit miktarı ve sayısının azalmasına sebep olan kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.
Ayrıca bakınız: Kan Dolaşımını Hızlandırmaya Yardımcı Olan 5 Bitki
4. Aleo vera jeli
Aleo vera jeli, sağlığa yararlı olduğu için yüzyıllardır bir çok farklı tıbbi amaç için kullanılmaktadır.
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kan hücelerini temizlemek ve korumak için idealdir.
Toksinlerin ve enfeksiyöz ajanların negatif etkilerini engelleyerek trombositlerin güçlenmesine yardımcı olur.
Bu sayede kanın seyrelmesi engellenir ve kan damarlarına zarar veren unsurlar uzak tutulur.
5. Ispanak
Ispanak, sağlığımız için pek çok faydası olan yeşil yapraklı sebzelerden biridir.
Ispanak çok yüksek miktarda K vitamini ve protein barındırır. Bu maddelerin her ikisi de yaralanmalar durumunda kanamanın durmasını sağlayan trombosit oluşumunda önemli birer rol oynar.
Doğal ıspanak suyu, bu mikro-hücrelerin üretimi arttırır ve kanın damarlardaki akışını hızlandırır.
6. Papaya
Papayanın içi ve yaprakları, trombositlerin işleyişini etkileyen hastalıkların tedavisi için oldukça idealdir.
Papayanın hem suyu hem de çayı, kan hücreleri seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu sayede kronik rahatsızlıkların önüne geçilmiş olur.
Kan hastalıklarının tedavisinde mucizevi bir etki sağlamasa da papaya tüketmek trombosit oluşumunu arttırmaktadır.
7. Pancar
Pancar, antioksidan açısından zengindir ve serbest radikaller yüzünden kandaki trombosit miktarının azalmasını engeller.
A, C ve K vitaminlerine ek olarak, kanın temizlenmesine yardımcı olan ve kan damarlarının zarar görmesini engelleyen mineraller içerir.
Pancar suyu, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir, kan ve dolaşım problemlerinin oluşmasını engeller.
Her ne kadar kan hastalıklarının tedavisi, hastalığın sebebine göre değişiklik gösterse de bu yiyecekleri tüketmek genel sağlığınız için faydalı olacaktır. Alışkanlıklarınızı, ilaç kullanımınızı ve tedavilerinizi göz önünde bulunduracağı için bu yiyecekleri doktorunuzun gözetimi altında tüketmek en doğrusu olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Current Dietary Guidelines. (s. f.). Food Sources of Iron. Consultado el 18 de agosto de 2024. https://www.dietaryguidelines.gov/resources/2020-2025-dietary-guidelines-online-materials/food-sources-select-nutrients/food-sources-iron
- Choudhary, A. K. (2022). Aspartame and Platelets in Type II Diabetic Patients. European Journal of Medical and Health Sciences, 4(3), 52-56. https://www.ejmed.org/index.php/ejmed/article/view/1306/797
- Eisa, M. S., Al‐Tikrity, M. A., Babikikir, M. M., & Yassin, M. A. (2021). Thrombocytopenia secondary to iron deficiency anemia responding to iron therapy. Clinical Case Reports, 9(7). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ccr3.3983
- Hosseinzadeh, A., Bagherifard, A., Koosha, F., Amiri, S., Karimi-Behnagh, A., Reiter, R. J., & Mehrzadi, S. (2022). Melatonin effect on platelets and coagulation: Implications for a prophylactic indication in COVID-19. Life Sciences, 307, 120866. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320522005665
- Moroi, M. K., Loloi, J., & Songdej, N. (2020). Cranberry supplementation as a cause of major intraoperative bleeding during vascular surgery due to aspirin-like platelet inhibition. Blood Coagulation & Fibrinolysis, 31(6), 402–404. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32398461/
- Ranasinghe, P., Ranasinghe, P., Abeysekera, W. K. M., Premakumara, G. S., Perera, Y. S., Gurugama, P., & Gunatilake, S. B. (2012). In vitro erythrocyte membrane stabilization properties of Carica papaya L. leaf extracts. Pharmacognosy Research, 4(4), 196. https://www.phcogres.com/article/2012/4/4/1041030974-8490102261
- Silczuk, A., & Habrat, B. (2020). Alcohol-induced thrombocytopenia: Current review. Alcohol, 86, 9-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741832920301804
- Winter F. D., Jr (2015). Immune thrombocytopenia associated with consumption of tonic water. Proceedings, 28(2), 213–216. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365124/
- White N. D. (2022). Vitamin B12 and Plant-Predominant Diets. American Journal of Lifestyle Medicine, 16(3), 295–297. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9189588/
- Zhang, X., Gu, S., You, L., Xu, Y., Zhou, D., Chen, Y., … & Qian, W. (2020). Gut microbiome and metabolome were altered and strongly associated with platelet count in adult patients with primary immune thrombocytopenia. Frontiers in Microbiology, 11, 1550. https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2020.01550/full