Trunkus Arteriyozus ve Nedenleri
Trunkus arteriozus söz konusu olduğunda kalpten tek bir arter gelir ve iyi formüle edilmiş ventriküllere ve atriyaya sahip değildir. Başka bir deyişle, bir kişinin ciğerlerine ve vücudun geri kalanına kan taşımak için iki yerine bir büyük arter bulunur.
Bu nadir bir kalp hastalığıdır. Genel olarak, bu doğumsal kalp anomalisi ile doğan insanların % 0.21-0.34’luk bir oranında görülme sıklığı vardır.
Trunkus arteriyozus’un nedenleri
Normal bir kalpte kan şu döngüyü izler: vücut-kalp-akciğerler-kalp-vücut. Bir kişinin tek bir arteriyel gövdesi olduğunda, kalbi terk eden kan normal döngüyü izlemez.
Bu gibi durumlarda, kalbin dört ayrı bölmesi yoktur. Bunun yerine, sadece bir boşluk var. Yani, kanı ayıran ne atriya ne de ventrikül yoktur (orijine ve varış yerine bağlı olarak).
Bu nedenle, yalnızca bir ortak arter vardır. Ayrıca, ne karbondioksit yönünden zengin kan için, ne de oksijenli olan kan için belirli bir yol yoktur.
Bir kalbin tipik olarak iki ayrı yolu vardır: biri oksijenli kan için diğeri de karbondioksit bakımından zengin kan için.
Bebeğin kalbi gelişirken fetal büyüme sırasında yaygın bir arteriyel gövde ortaya çıkar. Bu nedenle, bu durum doğum sırasında ortaya çıkar, bu yüzden doğuştan bir problemdir.
Bu kalp probleminin nedeni çoğu durumda hala bilinmemektedir. Ancak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, Trunkus arteriyozus riskini artırabilecek çeşitli faktörleri bulunduğu bugün biliniyor:
- Ailede konjenital kalp problemleri öyküsü.
- Ayrıca, kromozom anomalili çocukların bu durumu geliştirme riski daha yüksektir. Bu özellikle velokardiofasiyal sendromu ve DiGeorge sendromu olanlar için geçerlidir.
- Hamilelik sırasında alınan bazı ilaçlar fetusa zarar verebilir.
- Kızamıkçık gibi viral hastalıklara yakalanan kadınların Trunkus arteriyozus sorunu olan bir bebek doğurması daha olasıdır.
Semptomlar nelerdir?
Her hasta farklı semptomlar yaşayabilir. Ancak, bu durumdan etkilenen bebekler arasında paylaşılan bazı ortak semptomlar vardır.
En yaygın işaretler:
- Siyanoz
- Yorgunluk
- Terlemek
- Soğuk cilt
- Zor, hızlandırılmış solunum
- Hızlanmış kalp atış hızı
- Solunum tıkanıklığı
- İştahsızlık
Bununla birlikte, tüm bu semptomlar diğer tıbbi durumlar veya diğer kalp problemleri için ortak olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun bu belirtilerden herhangi birini göstermesi durumunda doktora danışmanız çok önemlidir.
Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar genellikle bu sayede bebek doğmadan önce bu tür anomalileri teşhis edebilir. Bunu yapmak için fetal ekokardiyogram kullanırlar. Bu, hareketli kalp görüntüsünü yeniden yaratmak için ses dalgalarını kullanan bir tekniktir.
Bu sayede kalbi görebilir ve bir bebek hala rahim içindeyken kalp işlevlerini inceleyebiliriz. Bu bilgilerle doktorlar doğumdan hemen sonra tedaviyi programlayabilir.
Ayrıca bir de nabız oksimetre testi var. Bu, kan dolaşımında bulunan oksijen miktarını ölçen basit bir testtir. Genellikle kalp problemi olduğunun ilk ipucudur.
Trunkus Arteriyozus Tedavisi
Ne yazık ki, Trunkus arteriyozus çalışmalarının verileri, yaşamın ilk ayında% 50 mortalite olduğunu göstermektedir. Bundan sonra, yaşamın ilk yılında sağ kalım % 10-25 arasındadır.
Ancak, yaşamın ilk yılından sonra hayatta kalan hastaların büyük çoğunluğu. Bununla birlikte, birçoğunun sıklıkla geri dönüşü olmayan ağır akciğer damar hastalıkları vardır.
Ayrıca bakınız: Konjenital Kalp Hastalığının Özellikleri
Tedavi için, bu duruma sahip bebeklerin olası komplikasyonları önlemek için açık kalp ameliyatına ihtiyacı olacaktır. Bu prosedür genellikle doğumdan sonraki ilk ayında yapılır. Ameliyat sırasında, doktor aort ve pulmoner arterleri ayırır.
Bu, kalbin sağ ventrikülünden akciğerlere kanın geçmesi için bir yol oluşturmaktır. Ayrıca, interventriküler iletişimi ve tespit edilen diğer kalp anormalliklerini de düzeltirler.
Ameliyat bu sorunu çözmezse, bebek yaşamını yitirebilir. Bununla birlikte, ameliyat genellikle başarılıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Murphy, M. O., & Spray, T. L. (2016). Truncus arteriosus. In Surgery of Conotruncal Anomalies. https://doi.org/10.1007/978-3-319-23057-3_31
- Brown, J. W., Ruzmetov, M., Okada, Y., Vijay, P., & Turrentine, M. W. (2001). Truncus arteriosus repair: Outcomes, risk factors, reoperation and management. European Journal of Cardio-Thoracic Surgery. https://doi.org/10.1016/S1010-7940(01)00816-8
- Austin, E. H. (2003). Repair of truncus arteriosus. Operative Techniques in Thoracic and Cardiovascular Surgery. https://doi.org/10.1053/S1522-2942(03)00035-9