Tuz Solüsyonu Ne İçin Kullanılır?
Tuz solüsyonu, insanlar tarafından ‘tuz çözeltisi’ olarak bilinir. Evde bile yapabileceğiniz basit bir maddedir. Uzmanlar sorguluyor olsalar da, tıptaki kullanışlılığı neredeyse tartışılmazdır.
Tuz solüsyonu sudan ve tuzdan oluşur. Sadeliği burada yatar. Evde yapılabilir olması da bundandır. Bu solüsyonun konsantrasyonu %0.9’dur. Bu, insan kanıyla aynı konsantrasyon seviyesinde olduğu anlamına gelir.
Konsantrasyonlar aynı olduğu gibi bu izotonik bir karışımdır. Bu da ne kanın ne tuz solüsyonunun birbirinden daha konsantre olmadığı anlamına gelir. Bu özelliği nedeniyle insan vücudunda kullanılması güvenlidir.
Karışım 1896 yılında icat edilmiştir. Hollandalı bilim adamı Hartog Jacob Hamburger, hemoliz araştırmasında kullanmak için bu karışımı hazırlamıştır. Mucidi, bu karışımın medikal alanda kullanılmasını amaçlamamıştır. Ancak eninde sonunda bu alanda kullanılmaya başlanmıştır.
Tuz solüsyonu: Kullanım alanları
Tuz solüsyonunun pek çok uygulama alanı vardır. Harici olarak kullanılabilir. Dolaşım sistemine enjekte edilerek dahili olarak da kullanılabilir. İşte en yaygın kullanım alanları:
- Göz yıkama ilaçarı ve kontakt lensler. Bu alanda, uzmanlar sıvının steril durumda olmasını tavsiye ederler. Böylece ne gözler ne lensler bakteriyel istilaya uğramamış olacaktır. Gözler için yapılan tuzlu solüsyon genellikle küçük şişeler halinde eczanelerde satılır.
- Yaraları temizleme. Yaraları temizlemek için en çok kullanılan sıvılardandır. Diğer antiseptik ajanlarla birlikte enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
- Nazal kullanım. Üst solunum yollarındaki aşırı mukus veya tıkalı burun içindir. Şırınga veya sprey aracılığıyla uygulanabilir. Tuzlu su, yerçekimi vasıtasıyla salgıları çeker.
- Ayrıca uzmanlar alerji nedeniyle rinit veya nazal konjesyon yaşayan hastalara da önerirler. Yalnızca salgıları değil alerji yapıcı maddeleri de çeker. Son olarak burun ameliyatından sonra doktor onu takip eden antisepsinin bir parçası olarak tavsiye ederler.
- Hidrasyon. İnsan vücudu susuz kaldığında veya sıvı kaybı nedeniyle düşük tansiyon yaşadığında, tuzlu su kaybın yerini iyi bir şekilde doldurabilir. Genel olarak bu vakalarda hızlı bir şekilde damar içinden uygulanır. Bu nedenle şiddetli gastroenterit, çok fazla kanama ve yaygın yanma durumlarında faydalıdır.
- Nebulizasyon. Karışım solunum yollarına girecek bir buğu yaratmak için nebülizörün içine dökülür. Grip, sinüs enfeksiyonu ve bronşit sorunu olan kişiler bundan faydalanabilirler.
Bunu da okuyun: Mineral Tuzları: Nelerdir Ve Onları Nerede Bulabilirsiniz
Farklı formatları
Tuzlu solüsyonu farklı formatlarda bulabilirsiniz:
- Özel küçük şişeler. Boyutları küçüktür ve kapalıyken sterildirler. Onları istediğiniz yere götürebilirsiniz. Açtıktan sonra artık steril değildirler. Ancak o kadar küçüktürler ki çoğu zaman zaten tek kullanımlıktan fazla kullanılamazlar.
- Damla. Oküler kullanım ve nebulizasyon.
- Sprey. Büyük ihtimalle öncelikli amaç nazal yıkamadır. Onları eczanelerde bulabilirsiniz. Küçük şişelerde olduğu gibi onları da istediğiniz yere götürebilirsiniz.
- Şişeler. Daha fazla sıvı gerektiren diğer uygulamalar için kullanılan daha büyük boyutlu şişelerde satılırlar. Örneğin bir yarayı veya yanığı yıkamak gibi.
- Entravenöz kaplar. Farklı boyutları vardır. Onları hastane ortamında görürsünüz. Kap, bir tüpe bağlıdır, en sonda şırınga vardır. Medikal profesyonel şırıngayı hastanın damarına sokar. Hastanın hidrat edilmesini sağlar ve ilaç yönetimini kolaylaştırır.
Ev yapımı tuz solüsyonu
Yukarıda açıkladığımız gibi evde kendi tuzlu solüsyonunuzu yapabilirsiniz. Daha önce dezenfekte ettiğiniz bir yara izini temizlemek gibi spesifik bir şey için yapmanız faydalı olabilir. Ancak hazırlayacağınız solüsyonun steril olmayacağını unutmayın.
Kendi solüsyonunuzu hazırlamak için 250 santimetre küplük suya bir çay kaşığı sofra tuzu ekleyin. Miktarı artırmak istiyorsanız bu oranı koruyarak artırın. Daha sonra karışımınızı temiz kavanozlara koyabilirsiniz. Yalnızca 48 saat dayanır. Bu nedenle, 48 saat geçtikten sonra onu yok etmelisiniz.
Oda sıcaklığında veya buzdolabında saklayabilirsiniz. Uzmanlar hangi yöntemin kullanım ömrünü artıracağı konusunda herhangi bir sonuca varamamışlardır. Unutmayın, oda sıcaklığı demek ılıman iklim demektir. Oda sıcaklığı dendiğinde ne tropikal iklim kastedilir ne de aşırı sıcaklık.
Artık tuzlu solüsyonun harika özelliklerini keşfettiğinize göre ihtiyacınız olursa onu korkmadan kullanabilirsiniz. Ekstrem vakalarda hayat bile kurtarabilen basit ve çok faydalı bir solüsyondur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Silva, L. Dopico, and F. Oliveira Tinoco. “Recomendaciones para el empleo de solución salina 0, 9% en catéteres venosos periféricos.” Enfermería Global 6.2 (2007).
- Trujillo-Zea, Jorge Alejandro, Natalia Aristizábal-Henao, and Nelson Fonseca-Ruiz. “Lactato de Ringer versus solución salina normal para trasplante renal. Revisión sistemática y metaanálisis.” Revista Colombiana de Anestesiología 43.3 (2015): 194-203.
- Rojas, César A. “La solución salina fisiológica y su alta concentración de cloruro.” Ciencia e Investigación 22.1 (2019): 27-30.