Üşütme ve Öksürüğe İyi Gelen Bir İçecek
Mevsim ya da sıcaklık değişimlerinde vücudun doğal savunma mekanizması zayıflar. Bu yüzden doğal ve iyileştirici maddelerle sağlığımıza destek olmalıyız. Bunu yapmak için, bu üşütmeye ve öksürüğe iyi gelen içeceği deneyebilirsiniz.
Bu içeceğin, Hindistan cevizi sütü, zerdeçal, kırmızı biber ve bala dayalı, öksürüğe iyi gelen ve üşütmenin belirtilerini azaltan özelliklerini keşfedin.
4 İyileştirici Madde İçeren Öksürüğe İyi Gelen Bir İçecek
Zerdeçal
Zerdeçal genellikle mutfağı renklendirmek için kullanılan bir baharattır. Fakat aynı zamanda tedavi edici özellikleriyle ön plana çıkar. Bunlar:
- Bağışıklık sistemini uyarır ve savunma sisteminizin tekrar iyi hale gelmesine yardımcı olur.
- Serbest radikallerden kaynaklı hasarlarla savaşan güçlü bir antioksidandır.
- Ağrı kesici ve anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde ağrıya ve çeşitli rahatsızlıklara iyi gelir.
- Sindirim sistemini düzenler, gastrik asidite ve gazla savaşır.
- Ciğerlerinize iyi gelir ve kanı arındırmaya yardımcı olur.
- Hafıza ve konsantrasyon gibi beyin fonksiyonlarını güçlendirir.
Hindistan Cevizi Sütü
Hindistan cevizi sütü tat, yapı ve besin değeri açısından inek sütünün en iyi alternatifidir. Ayrıca, öksürüğe iyi gelen, mukus ve soğuk algınlığına karşı yararlı bir gıdadır çünkü süt ürünlerinin kullanımı mukus üretimine ve iyileşmenin gecikmesine sebep olabilir.
Hindistan cevizi sütü evde hazırlayabileceğiniz inanılmaz bir enerji kaynağıdır. Sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller içerir. Bunlara ek olarak, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek her türlü virüs ve bakteri ile savaşır ve yorgunluk ya da zayıflığınızı üstünüzden atmanıza yardımcı olur.
Bunu da okuyun: Hindistan Cevizi Suyuyla 14 Günde Daha Düz Bir Karın
Kırmızı Biber
Çoğu insan baharatların yalnızca çeşni olarak kullanıldığını düşünür. Fakat kırmızı biberin birçok faydası vardır. Bunlar:
- Antibakteriyel özellikleri vardır.
- Mukusu azaltır.
- Savunma sisteminizi güçlendirir.
- Vücudunuzu ısıtır.
- Metabolizmanızı aktif hale getirip kilo vermenize yardımcı olur.
- Gastrik sıvıların üretimini tetikler.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Kabızlığa iyi gelir.
- Harika bir antioksidandır.
- Hipertansiyonu düşürür.
Bal
Stevya, agave şurubu ya da kamış balının yanı sıra seçebileceğiniz en iyi doğal tatlandırıcılardan biri baldır. Genel olarak, her zaman beyaz şekerden ve diğer şekerli ürünlerden (kurabiye, dondurma, bisküvi, şeker, vb.) kaçınmalısınız. Bu gıdaların size bir faydası olmaz ve bağışıklık sisteminizi zayıflatırlar. Fakat bal antiseptik ve antibakteriyel özellikleri sayesinde doğal bir antibiyotik etkisi gösterir.
Vitamin, mineral, yağ asidi ve enzimler açısından oldukça zengindir ve bu sayede oldukça besleyici özellik gösterir. Fakat, balın doğal ve saf olduğundan emin olmalısınız; iyileştirici özelliklerinden yararlanmanız için yüksek sıcaklığa maruz kalmamış olması gerekir.
Bunu da okuyun: Balgamdan Kurtulmak İçin 5 Bitki İlacı
Bu Tedavi Edici İçecek Nasıl Yapılır
İçindekiler
- 2 çay kaşığı zerdeçal tozu (10 g)
- 1 adet taze Hindistan cevizi
- 1 tutam kırmızı biber tozu (tat vermek için)
- 3 yemek kaşığı bal (75 g)
- 4 bardak su (1 litre)
Kırmızı biber miktarı acı baharatları ne kadar tolere edebildiğinize göre değişir. Biraz koymayı deneyerek daha sonra miktarını artırabilirsiniz.
Nasıl yapmalıyım?
- Öncelikle, Hindistan cevizinin suyunu çıkarın. (Hindistan cevizinin üzerindeki üç delikten biri kolaylıkla açılabilir)
- Sonra, Hindistan cevizini bir çekiç yardımıyla kırın ve posasından kurtulun. Ardından doğrayın.
- Posasını su ile iyice çalkalayın ki içindeki sütün tamamını elde edebilesiniz, ardından bir kumaş yardımıyla posasını süzün.
- Ardından, suyu ısıtın ve zerdeçal ve kırmızı biberi ekleyin.
- Kaynamaya başlamadan önce ocağın altını kapatın ve balı ekleyin.
Nasıl İçilir?
- Bu öksürüğe iyi gelen içeceği sıcakken, ufak yudumlar alarak ve tercihen sabahları tüketin.
- Fakat bu içeceği sabahları tok karnına içerseniz yararlı olacağını unutmayın.
- Hastalığa karşı önlem almak adına bu içeceği 7 gün boyunca tüketebilir ya da öksürüğünüz olduğu zamanlar veya üşüttüğünüzü hissettiğinizde iyileşene dek tüketebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carvajal CC. Agua de coco: Una solución alternativa en la terapia de rehidratación oral. Revista Mexicana de Pediatría 2003; 70 (3). Available at: http://dr-martins.com/wp-content/uploads/2015/07/2003_aqua-de-coco_una-s.pdf. Accessed 12/28, 2018.
- Iglesias M. Especias & hierbas aromáticas. Cómo utilizarlas para aprovechar todas sus virtudes. Buenos Aires: Ediciones LEA; 2012. Available at: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=OpeWH3tNSxoC&oi=fnd&pg=PT2&dq=pimienta+de+cayena+jugos+g%C3%A1stricos&ots=2VCZo96iZp&sig=kogYrwd3yU6EWxgGAIEFHr6lbWQ#v=onepage&q&f=false Accessed 12/28, 2018.
- Curley, F. J., Irwin, R. S., Pratter, M. R., Stivers, D. H., Doern, G. V., Vernaglia, P. A., … Baker, S. P. (1988). Cough and the Common Cold. American Review of Respiratory Disease. https://doi.org/10.1164/ajrccm/138.2.305