Uyku Sırasında Yaşanan 10 İlginç Şey

Birçok insan bruksizm derdi çeker, bu da geceleri diş gıcırdatmaya verilen isimdir. Sonuç olarak çene ve baş ağrısı yaşanır. 
Uyku Sırasında Yaşanan 10 İlginç Şey

Son Güncelleme: 07 Aralık, 2018

Gözlerinizi kapattığınızda iyi bir uyku çekmek istersiniz. Ama aslında vücudunuz uyku sırasında boş durmaz ve birçok deneyim yaşar. Şaşırmaya hazır mısınız?

1. Ani zıplama ve irkilmeler

uyuyan kedi

Bunu kesinlikle yaşadınız. Tam uykuya daldığınızda bir anda irkildiniz. Bu hepimizin yaşadığı yaygın bir durumdur ve ciddi bir nedeni yoktur. Bu olgu aynı zamanda hipnotik itki olarak da bilinir ve sadece uyku sırasında olur.

Vücudunuzun uyku sırasında gerçekleşecek değişikliklere alışması sırasında meydana gelir. İşlevlerimiz yavaşlar ve beyin bu değişimi düşüş olarak algılar. Dolayısıyla da irkiliriz.

2. Uyku paralizi (Karabasan)

Bu birçok insanın yaşadığı bir durumdur. REM olarak bilinen uykunun en derin olduğu zamanlarda gerçekleşir. Bu durum rüya gördüğümüzü anladığımız zaman oluşur. Çok kötü bir rüya görüyoruzdur ve gerçek olmadığını biliriz.

Ne kadar tepki göstermeye çalışsak da kollarımız bacaklarımız adeta felç olmuştur. Bu durum korkutucu olabilir çünkü rüya olduğunu bildiğimiz halde bir tepki veremeyiz. İşte bu anlar kabusların en gerçekçi olduğu anlardır.

3. Diş sıkma ve gıcırdatma

diş gıcırdatma

Bu ayrıca bruksizm olarak bilinir. Dişlerimizi stres veya çene yamukluğu yüzünden sıkarız veya gıcırdatırız. Bu yüzden çene ve baş ağrısı veya başka diş sorunları yaşayabiliriz.

4. Uykuda konuşmak

Bu yanınızda uyuyan kişiye hiç oldu mu? Çok yaygındır ve bazen çiftler arasında soruna yol açabilir.Bir kelime söyleyebiliriz veya küçük bir konuşmaya girebiliriz. Bunu yaptığımızı genelde unuturuz ve ne kadar yanımızdaki kişi bize hatırlatmaya çalışsa da inanmayabiliriz.

5. Cinsel uyarılma

uyku

Ara sıra bunu da yaşamışsınızdır. Özellikle erkekler sık sık gece ereksiyonu yaşar. Bu çok doğaldır ve sağlıklı kan dolaşımının bir sonucudur. Uykuda cinsel uyarılma sadece erkeklerin yaşadığı bir şey değildir. Kadınlar da bazen uyku sırasında cinsel uyarılma yaşayabilir. Bu heyecan genelde gece belli başlı hormonların salınımından kaynaklanır.

6. Hızlı göz hareketi (REM)

Göz kapakları kapalı da olsa gözlerimiz durmaz, özellikle REM sırasında. Açıkçası bilim adamları nedeni konusunda ortak bir açıklamaya ulaşamadı.

REM, artan sinirsel uyarılmayla bağlantılıdır. Bu yoğun sinirsel aktivite sırasında beyin anıları organize eder, bilgileri sınıflandırır ve hafızamızı optimize eder. Dolayısıyla da biyolojimize özgü olan rahat uyku ihtiyacı gelişir.

7. Geceleri biraz daha uzunuz

uyuyan kadın

Şaşırtıcı mı? Kesinlikle, ama sadece geceleri biraz daha uzunuz. Bunun sebebi omurganın daha fazla sıvı alması ve geceleri omurların birbirinden ayrılmasından kaynaklanır. Disklerin birbirinden uzaklaşmasıyla biraz daha uzarız. Sabah olduğunda diskler yine eski haline gelir. İlginç değil mi?

8. Beyin gece detoks yapar

Beyin geceleri fazlasıyla aktiftir. Bilgileri organize etme ve sınıflandırmanın yanı sıra lenfatik sistem sayesinde toksinlerden arınır. Bu sayede beyni koruyan proteinler en iyi şekilde kullanılır ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlanır.

9. Çocuklarda büyüme hormonları salgılanır

köpeğiyle uyuyan adam

Çocuklar büyümek için uykuya ihtiyaç duyar. Uyku sırasında büyüme için gerekli olan HGH hormonu salgılanır ve bu da kas ve kemiklerin büyümesini sağlar. Aklınızda bulunsun, aynı hormon yetişkinlerde dokuların yenilenmesini de sağlar. Evet, bu yüzden deliksiz uyumalısınız!

10. Uyurken kilo verin!

Uyurken hareket etmeyiz ama hiç enerji kaybetmediğimiz anlamına gelmez. Uyurken vücut detoks ve zararlı maddelerin atılımı gibi yenilenme için gerekli işlevleri yerine getirir. Detoks yapmadığımızda sıvıları tutarız, şişeriz ve böbrekler iyi çalışmaz.

Dolayısıyla uyumazsak veya iyi uyku almazsak ghrelin isimli ‘açlık hormonu’ ortaya çıkar. Bu hormonun etkisini tahmin edebilirsiniz; acıktırır. Akılda tutmaya değer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.