Uyumaya Yardımcı Olan Bitkiler
Uyumaya başlarken zorluk çekiyorsanız ya da gece sık sık uyanıyorsanız ve uyuyamıyorsanız, bazı ev yapımı uyumaya yardımcı çayların tadını çıkarabilirsiniz.
Bu yazıda, size uykuya yardımcı olması için en iyi bitkilerden bahsedeceğiz. Ayrıca bunlar her sabah enerji ile uyanmanıza yardımcı olurlar.
Uyumaya Yardımcı Bitki Çayları
Geceleri dinlenmenizi sağlayan lezzetli bir çay, kulağa inandırıcı gelmeyebilir.
Bununla birlikte, bu sorun karşısında bize yardımcı olabilecek birçok bitki vardır. Her şeyden önce, şehirde yaşayan ya da çok endişelenen insanlara yardım ederler.
Aşağıda özelliklerinden bahsedeceğimiz, sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliklere sahip bitkilere dikkat edin. Bunlar kesinlikle daha iyi uyumanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca bakınız: Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olacak 5 Çay
Kediotu
Bu bitki, sakinleştirici etkileri nedeniyle uykuya yardımcı olan en ünlü şifalı otlardan biridir. Eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Rahatlatıcı özellikleri nedeniyle Antik Roma ve Yunanistan’da bile biliniyordu.
Kediotu, Asya kökenli bir bitkidir, ancak Avrupa’da ve Amerika’da da bol miktarda yetişir. Özü hem ilaçlarda hem de fitoterapide kullanılır.
Bu bitki, rahatlatıcı ve spazmolitik özelliklere sahip pek çok uçucu yağa sahiptir. Ayrıca, endişe ve stresle mücadeleye yardımcı olur.
Kesintisiz olarak uyuduğunuz saatleri artırır. Ve bu bitki size inanılmaz bir sakinlik duygusu verir.
Her gün en fazla 3 bardak çayını içebilirsiniz.
Lavanta
Güzel rengi ve kokusu ile bilinen lavanta, var olan en rahatlatıcı otlardan biridir. Aynı zamanda derin uyku uyumanıza da yardımcı olur.
Yatmadan önce lavanta çayı içmek, hoş ve iyileştirici bir gece uykusu elde etmek demektir.
Lavanta çayı içtiğiniz zaman, vücudunuz ve zihniniz tamamen huzur dolu olacak. Ayrıca, bunu düzenli tüketerek uykusuzluğunuzu, stresinizi, endişenizi ve depresyonunuzu geride bırakabilirsiniz.
Yastıklarınızın ve pijamalarınızın güzel kokmasını sağlamak için lavanta esansiyel yağı da kullanabilirsiniz. Bu doğal bir sakinlik verir.
Başka bir seçenek ise, suyun içine bıraktığınız çiçekli lavanta dallarıyla birlikte banyo yapmaktır.
Tutku çiçeği
Passiflora olarak da bilinen bu bitki uykuya yardımcı olmak açısından çok etkilidir. Çünkü vücuda doğal uyku ajanları sağlar. Bu nedenle, uykuya dalamayan kişilerin bunu tüketmesi önerilir.
Ayrıca geceleri aniden uyanan ve uykuya dönemeyen kişilere de yardımcı olur.
Bu çiçek dinlendirici, huzurlu ve rahatlatıcı bir uykunun keyfini çıkarmak için mükemmeldir.
Tutku çiçeği aynı zamanda stres ve kaygı için doğal bir tedavi olarak kullanılır.
Bu sade yatıştırıcı, size refah sağlar. Artı, mükemmel bir alkaloid kaynağıdır. Tıbbi rahatlatıcılar oluşturmak için alkaloidlerindeki aktif maddeler kullanılır.
Bir çay ya da kapsüller halinde alabilir ya da tentür ve yağlarla tüketebilirsiniz.
Ihlamur
Ihlamur faydaları antik çağlardan beri bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Bu bitki, rahatlatıcı, sakinleştirici ve yatıştırıcı olduğu için uykuya yardımcı olabilecek en güçlü otlardan biridir.
Ihlamur antispazmodiktir. Bundan dolayı kaslarınızı rahatlatır.
Kan basıncını düşürür ve tıkanmış solunum yollarını açar.
Kediotundakine benzer birçok bileşeni vardır.
Ayrıca, idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Sonuç olarak, yatmadan önce içmeyi değil, akşam boyunca içmeyi öneriyoruz.
Papatya
Bu bitki, beyaz ve sarı çiçekleriyle ve çaylara kattığı lezzet ile bilinir. Papatya, papatya ailesine ait bir türdür. Antik çağlardan beri sakinleştirici ve rahatlatıcı tedavilerde kullanılmaktadır.
Çay olarak içilmesinin yanı sıra özü, kapsülleri ve uçucu yağlarını da kullanabilirsiniz.
Papatya, içeriğindeki apigenin adlı bir bileşen sayesinde kaslarınızı rahatlatır. Böylece, merkezi sinir sisteminize huzur verir.
Bu bitki uykuyu teşvik eder ve uyumanıza ve uykuda kalmanıza yardımcı olur
Şerbetçi otu çiçekleri
Bu çiçekler erkek ve dişil olarak iki gruba ayrılır. Konik şekli olan ikinci türü uykusuzluğun doğal olarak tedavisinde önerdiğimiz bir bitkidir.
İçeriğinde beynin rahatlamasına yardımcı olan bol miktarda uçucu yağlar bulunur.
Şerbetçi otu çiçekleri anksiyeteyi ve sinir hastalıklarını düzenlemek için de uygundur.
Birçok kullanımı arasında bazıları öne çıkar. İştahınızı artırır, doğal antiseptiktir ve güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle geceleri içmemenizi öneririz.
Biberiye
Bu bitki yemek pişirirken sıklıkla kullanılır. Biberiye, yemeklerinize lezzet katar ve yoğun kokusu ile bilinir.
Bu bitki flavonoidler, mineraller, uçucu yağlar ve fenollerden oluşur. Bunların hepsi kas gevşemesini teşvik eder ve uyumaya yardımcı olur.
Biberiyeyi çay olarak içebilirsiniz. Ya da, bu aromatik bitkiyi yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Kantaron / Bindirdelik otu
Bu, aslında depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan tıbbi bir bitkidir. Uykusuzluğu ve ışıktan bölünen uykuyu ya da uyanıp uykuya dönememeyi tedavi etmek için kullanılır.
Binbirdelik otu olarak da bilinen kantaron, beyninizdeki serotonin hormonu üretimini artırır. Bu uyku düzenlenmesinden sorumlu olan bir hormondur.
Çay ya da kapsül şeklinde alınabilir. Hem bitki hem de kapsülleri sağlıklı gıda mağazalarında, aktarlarda ve pazarlarda bulunabilir.
Uyumaya yardımcı olan diğer bitkiler:
- Melisa
- Nane
- Yalancı Melisa
- Gelincik
Bunları deneyin ve sizin en için en uygun olanını bulun. Artık uykunun rahatlıkla tadını çıkarabilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández, S., Wasowski, C., Paladini, A. C., & Marder, M. (2004). Sedative and sleep-enhancing properties of linarin, a flavonoid-isolated from Valeriana officinalis. Pharmacology Biochemistry and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2003.12.003
- Gnatta, J. R., Dornellas, E. V., Paes, M. J., & Silva, D. (2011). The use of aromatherapy in alleviating anxiety*. Acta Paul Enferm. https://doi.org/10.1590/S0103-21002011000200016
- López Luengo, M. (2004). Los aceites esenciales. OFFARM. https://doi.org/10.1117/12.2179560