Üzüm Çekirdeği Yemek İçin 7 Sebep
Düzenli bir şekilde üzüm yiyen çoğu kişi küçük üzüm çekirdeklerini atmak gibi bir hata yapar. Oysa üzüm çekirdeği yemek, pek çok sağlık sorununa iyi gelen mucizevi bir alışkanlıktır.
Üzüm çekirdeklerini atarak bu çekirdeklerin içindeki yüksek miktarda besini kaybetmek büyük bir yanlıştır.
Kozmetik ve ilaç endüstrisindeki birçok şirket, çeşitli hastalıklara doğal tedavi olarak bu küçük çekirdekleri kullanıyor.
Fakat aynı zamanda üzüm çekirdeklerini yemek de öneriliyor çünkü acı tadına rağmen bu çekirdekler, vücudunuzun ideal fonksiyonu için önemli faydalar sağlar.
İşte bu yazıda üzüm çekirdeği yemek alışkanlığını edinmeniz için 7 sebep paylaşmak istiyoruz. İkna olacağınıza eminiz!
Ayrıca bakınız:Üzüm Çekirdeğinin Sağlığımız İçin 8 Faydası
Üzüm çekirdeği yemek ve muhteşem faydaları
1. Üzüm çekirdeği antioksidan açısından zengindir
Üzüm çekirdeği, fenolik, proantosiyanidin ve tokoferol bileşikleri açısından zengindir ve bu bileşiklerin antioksidan gücü, vücudunuzu serbest radikallerden kaynaklanan zararlardan korur.
Aynı zamanda, sağlığınızı direkt olarak etkileyecek çevresel faktörlerin etkisini yok eden C vitamini ve beta karoten içerir.
2. Kan dolaşımınızı temizlemeye yardım eder
İçerdiği besin ve antioksidan sayesinde, üzüm çekirdeği yemek, ilaçlar ya da diğer zararlı maddelerin atıklarını yok ederek kan dolaşımınızı temizler.
Bu sebeple, kalp hastalığı riski taşıyan insanlar için doğru ve doğal bir çözümdür çünkü diğer şeylerin yanı sıra, iyi bir kan dolaşımını destekler ve pıhtı oluşumunu önler.
3. Kanseri önler
İçerdiği yüksek miktarda antioksidan sayesinde üzüm çekirdeği yemek göğüs, cilt ve prostat kanseriyle savaşmak için önerilir.
Serbest radikallere karşı etkisi sayesinde, bu hastalığı geliştirmenize sebep olan hücresel zararı engellemeye yardımcı olur.
Ayrıca bakınız: Kırmızı Üzüm Tüketmek İçin 5 Sebep
4. Tütün kullanımının etkisini azaltır
Aktif ve pasif içiciler, üzüm çekirdeğindeki besinlerden, zehirli bileşikleri solumanın zararlı etkileriyle savaşmak için yararlanabilirler.
Kan dolaşımını temizleme özelliği sayesinde üzüm çekirdeği, zararlı maddelerin elenmesine ve vücudunuzun korunmasına yardımcı olur.
5. Üzüm çekirdeği iltihaplanma karşıtı ve antibakteriyeldir
Antibakteriyel özelliği sayesinde mikrobik büyümeyi engeller ve çeşitli enfeksiyonları iyileştirir.
Üzüm çekirdeği aynı zamanda iltihap karşıtı özelliğe sahiptir ve bu sayede bazı rahatsızlıkların şiddetini azaltır:
- Kireçlenme
- Deri iltihabı
- Ödem
- Ülser
- Sinüzit
- İdrar yolları enfeksiyonu
6. Erken yaşlanmayı önler
Üzüm çekirdeğinin en temel faydalarından biri kötücül hücrelerin aktif özelliğini azaltan OPC antioksidanlarıdır. Bu madde cildin, organların, dokuların ve hücrelerin erken yaşlanmasını önlerBu sayede, düzenli bir şekilde üzüm çekirdeği tükettiğinizde vücudunuz daha genç ve vücudunuz erken yaşlanmadan, daha kırışıksız kalır.
7. Akciğerleri korur
Üzüm çekirdeğinin antibakteriyel ve antihistamin etkisi, alerjiyle savaşmaya, akciğerlerinizi güçlendirmeye ve enfeksiyona ve işlevini bozan diğer hastalıklara karşı korumaya yarar.
Üzüm çekirdeği yemek aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Grip, soğuk algınlığı ve diğer solunum sisteminizle ilgili hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Üzüm çekirdeğini nasıl yemelisiniz?
Üzüm çekirdeğini üzümle bir bütün olarak yiyebilirsiniz. Fakat aynı zamanda, diyetinize üzüm çekirdeği özü veya kapsülü de ekleyebilirsiniz. Bunları aktarlarda bulmanız mümkün.
Günlük önerilen miktar günde en fazla 300 mg, fakat endişelenmeden istediğiniz kadar üzüm yiyebilirsiniz.
İşte üzüm çekirdeğini diyetinize eklemeniz için birkaç müthiş fikir:
- Meyveli buzlu içecek (smoothie)
- Çorbalar
- Kokteyl içecekler
- Tatlılar
Tüm bunlara üzüm çekirdeği ekleyebilirsiniz. Tadı harika olmayabilir ama katlanılamayacak gibi de değil.
Artık üzüm çekirdeğinin vücudunuz için tüm faydalarını da bildiğinize göre, neden bundan faydalanmaya başlamıyorsunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Yilmaz, Y., & Toledo, R. T. (2004). Major Flavonoids in Grape Seeds and Skins: Antioxidant Capacity of Catechin, Epicatechin, and Gallic Acid. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf030117h
- Xia, E., He, X., Li, H., Wu, S., Li, S., & Deng, G. (2013). Biological Activities of Polyphenols from Grapes. In Polyphenols in Human Health and Disease. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-398456-2.00005-0
- Shi, J., Yu, J., Pohorly, J. E., & Kakuda, Y. (2003). Polyphenolics in Grape Seeds—Biochemistry and Functionality. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/109662003772519831