Vajinal Enfeksiyonları Fark Edip Önlemenin 7 Yolu
Vücudumuzun diğer kısımları gibi, vajinada da çeşitli enfeksiyonlar görülebilir. Cinsel temas yoluyla bulabilecek birçok vajinal enfeksiyon olmasına rağmen, enfeksiyonların tek sebebi bu değildir. Umumi tuvaletler, havluların sıklıkla yıkanmaması ve yetersiz hijyen dikkat etmeniz gereken diğer faktörler arasındadır.
Kadınlar olarak vajinal enfeksiyon belirtileri konusunda tedbirli davranmamız aynı zamanda birçok olası sebep konusunda da bilgili olmamız oldukça önemlidir. Enfeksiyon riskini azaltmanın birçok yolu mevcuttur ve durum daha kötüye gitmeden önce doktora danışmanız önemlidir.
Vajinal enfeksiyonun belirtileri nelerdir?
Vajinal enfeksiyonlar genelde enfeksiyon başladığında ortaya çıkan belli başlı belirtilere dayanarak tespit edilebilir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:
- Vajinal koku
- Kaşınma
- Yanma hissi
- İdrar veya cinsel ilişki sırasında acı hissi
- Yeşilimsi, sarı, pembemsi veya beyaz renkli, kokulu ya da kokusuz bir akıntı
Yukarıdaki belirtilerden herhangi biri vajinal enfeksiyon sorununuz olduğuna işaret edebilir. Tespit ettikten sonra, daha ciddi bir probleme dönmeden önce eyleme geçmek çok önemlidir. Neyse ki, bugünkü yazımızda vereceğimiz tavsiyeleri deneyerek enfeksiyonları önlemeniz mümkün.
Vajinal enfeksiyonu nasıl önleyebilirsiniz?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, vajinal enfeksiyonlar bir dizi farklı faktör tarafından tetiklenebilir. Ancak harekete geçme konusunda elinizi çabuk tutarsanız, enfeksiyona yakalanma riskinizi önemli ölçüde düşürebilirsiniz.Pamuklu iç çamaşırı giyin
%100 pamuk iç çamaşırı kuru kalmanıza yardımcı olacak ve böylece sizi birçok vajinal enfeksiyona karşı koruyacaktır. Pamuk, maya mantarının besin kaynağı olan nemi kurutur. Yeni iç çamaşırı alırken, en azından ağ kısmının pamuklu olmasına özen gösterin.
Bunu da okuyun:
Hijyene önem verin
Kişisel günlük hijyeniniz vajinal enfeksiyonları önlemenin başlıca yollarından biridir. Vücudunuzun bu hassas bölgesini vücudun doğal pH seviyesini bozmadan yumuşak bir sabunla yıkamanız çok önemlidir.
Banyoya ek olarak, ayrıca vajinaya bakteri ve mikrop taşımamak için bu bölgeyi daima önden arkaya doğru silmelisiniz. Tozlar, parfümlü sabunlar, köpük banyoları, kokulu tamponlar ve “kadın” deodorantları vajinadaki bakteri dengesini değiştirebilir ve var olan bir enfeksiyonu daha da kötüleştirebilir.
Dar kıyafetler giymekten kaçının
Çok dar olan kot veya şortlar bakteri ve maya mantarının çoğalması için ideal olan nemli ve ılık bir ortam yaratırlar. Etek gibi daha bol kıyafetler tercih edin.Özel bölgenizi kuru tutun
Nem ve rutubet maya mantarı ve bakterinin büyümesi için mükemmel ortamlardır. İç çamaşırınızı giymeden önce özel bölgenizin kuru olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Vajinal duştan kaçının
Herhangi bir sıvıyla vajina içini yıkamak vajinal enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan “iyi” bakterileri yok edebilir. Bu da sizi daha riskli bir duruma getirir ve hatta diğer hastalıklara karşı da hassassiyetinizi artırabilir.
Beslenmenize önem verin
Sağlıklı bir beslenme vajinal enfeksiyonları önlemenin önemli bir yoludur. Çeşitli çalışmalar düzenli şeker ve alkol tüketiminin stresle bir araya geldiğinde vajinal enfeksiyonu tetikleyebildiğini göstermiştir.
Uzmanlar bu tarz gıdalardan ve stresli durumlardan uzak kalmanızı ve idrar yolunuzu temiz tutmaya yardımcı olan sebze ve meyveleri tüketip daha fazla su içmenizi öneriyorlar.
- Vajinal enfeksiyonu önlemek için önerilen gıdalar arasında şunlar bulunur: Lahana, ıspanak, ananas, turp, pazı yaprağı, sarımsak, yabanturpu, maydanoz, pancar, hindiba, brokoli ve narenciye.
- Ek olarak, kaybetmiş olabileceğiniz sağlıklı bakterinin tekrar kazanılmasına yardımcı olan laktik asit maddesini içeren yoğurttan da bolca tüketmeniz önerilmektedir.
Vajinal enfeksiyon sorununu önlemeye yardımcı olan meyve sebze suları
Bu sebze suyu doğal antibiyotik işlevi görerek, vajinal enfeksiyona sebep olan virüs, mantar ve bakterilerle savaşmanıza yardımcı olacaktır. Sarımsak bakteri ve mantarla savaşır; ayrıca bağışıklığınızı güçlendiren antioksidan ve besin maddesi deposudur.Malzemeler
- 1 demet ıspanak
- 1 diş sarımsak
- 2 domates
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri iyice yıkayın ve yarım bardak su ile beraber blender’dan geçirin. Karışım yumuşak kıvama geldiğinde, blender’ı durdurun ve suyunu süzmeden için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cribby, S., Taylor, M., & Reid, G. (2008). Vaginal Microbiota and the Use of Probiotics. Interdisciplinary Perspectives on Infectious Diseases. https://doi.org/10.1155/2008/256490
- White, B. A., Creedon, D. J., Nelson, K. E., & Wilson, B. A. (2011). The vaginal microbiome in health and disease. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2011.06.001