Vajinit ile Savaşmanın 5 Doğal Yolu
Vajinit, vajinanın iç kısmını oluşturan mukoza zarının iltihaplanmasının neden olduğu bir durumdur. Patojenik bakterilerin aşırı büyümesi veya maya enfeksiyonları, beslenme yetersizlikleri ve vajinal floranın pH’ındaki değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumdan muzdaripseniz, vajinit ile savaşmanın 5 yolunu okumanızı öneririz!
Vajinit, rahatsız edici bir yanma hissinin yanı sıra kötü koku, vulvada kaşıntı ve vajinal akıntıların dokusu ve renginde değişiklikler ile karakterizedir.
Doğurgan kadınlarda daha sık görülür ancak östrojen üretimindeki azalma nedeniyle menopoz sırasında da ortaya çıkabilir.
Vajinit genellikle ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Bununla birlikte, vajinanın pH seviyesini yenilemek ve diğer enfeksiyonların gelişimini önlemek için bir tedavi yöntemine başvurmak gereklidir.
Neyse ki, geleneksel tıbbi tedavilere ek olarak iyileşmenizi hızlandırmaya yardımcı olan birkaç doğal yöntem vardır.
Bugünkü yazımızda size 5 ilginç tedavi yöntemi hakkında bilgi vereceğiz. Vajinit problemi yaşadığınızda bu yöntemleri denemekten çekinmeyin.
Bir yere not edin!
Vajinit ile Savaşmanın 5 Doğal Yolu
1. Sarımsak infüzyonu
Sarımsaktaki sülfür bileşikleri, doğal yollardan vajinit ile savaşmanıza yardımcı olabilecek antibiyotik, anti-inflamatuar ve antifungal özellikler sağlar.
Sarımsak infüzyonunun harici uygulanması, vajina florasındaki bakterilerin aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Buna ek olarak, patojenik mikroorganizmalara karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.
Malzemeler
- 3 diş çiğ sarımsak
- 2 bardak su (500 ml)
Yapılışı
- Önce sarımsakları ezin ve kaynayan suyun içerisine atın.
- Bu karışımı 10 ila 15 dakika kadar bekletin ve ardından süzün.
Nasıl uygulanır?
- Vajinanızın dış bölgesini bu su ile durulayın.
- Bir hafta boyunca günde en fazla 2 kez uygulayın.
Ayrıca bakınız: Sarımsak Yemenin Faydaları Nelerdir?
2. Ebegümeci ve sinir otu çayı
Ebegümeci ve sinirotu çayı tüketmek, vajinite neden olan hormonal dengesizlikleri kontrol etmeye yardımcı olur.
Anti-inflamatuar bileşikleri vajinal mukozanın tahrişini azaltır. Buna ek olarak rahatsızlık hissini ve aşırı vajinal akıntıyı da azaltırlar.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı ebegümeci yaprağı (5 gr)
- 1 tatlı kaşığı sinir otu yaprağı (5 gr)
- 1 bardak su (250 ml)
Yapılışı
- Önce bir bardak suyu kaynatın. Kaynamaya başladığında yaprakları ekleyin.
- Ocağın altını kısın ve 3 ila 5 dakika daha bekleyin.
- Ardından suyu ocaktan alın, üzerini kapatın ve 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Nasıl tüketilir?
- Art arda iki hafta boyunca, günde 2 kez için.
3. Vajinit ile savaşmanın en iyi yolu hindistan cevizi yağı ve E vitamini
Hindistan cevizi yağının antimikrobiyal ve antifungal özellikleri, E vitamininin nemlendirici özellikleriyle birleştiğinde vajinit semptomlarına karşı etkili bir tedavi yöntemi haline geliyor.
Harici olarak uygulandığında kaşıntı ve yanma hissini azaltır. Buna ek olarak, kötü kokuyu, fazla miktarda vajinal akıntıyı ve vajina kuruluğunu kontrol altına alır.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı (30 gr)
- 1 çay kaşığı E vitamini yağı (5 gr)
Yapılışı
- Hindistan cevizi yağı ile bir çay kaşığı E vitamini yağını karıştırın.
Nasıl uygulanır?
- Karışımı iltihaplı bölgeye uygulayın ve durulamayın.
- Bir hafta boyunca yatmadan önce uygulayabilirsiniz.
4. Aloe vera ve çay ağacı yağı
Aloe vera jelinin faydalı özellikleri, çay ağacı yağının anti-fungal ve antimikrobiyal gücü ile birleştiğinde vajinitten kaynaklanan rahatsızlıklara karşı etkili bir tedavi sağlayabilirsiniz.
Aloe vera ve çay ağacı yağı vajina bölgenizi kayganlaştıran sıvının doğal yollardan artmasını sağlar. Bu da, vajinal floranızda sağlıklı bakterilerinin büyümesini destekler.
İçeriği bileşikler, bakterileri ve mayaları ortadan kaldırmaya, iltihaplanmayı, kötü kokuları ve yanmayı kontrol etmeye yardımcı olur.
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı aloe vera jeli (45 gr)
- 5 damla çay ağacı esansiyel yağı
Yapılışı
- Aloe vera jelini çay ağacı esansiyel yağı ile karıştırın.
Nasıl uygulanır?
- Karışımı vajinanın dış bölgelerine uygulayın ve durulamayın.
- Bir hafta boyunca günde 2 kez uygulayın.
Ayrıca bakınız: Aloe Vera Jelin Cilde Yönelik 5 Büyük Faydası
5. Süt ve zerdeçal
Zerdeçalın anti-fungal ve antibiyotik özellikleri, maya ve bakterilerle savaşmak için vücut savunmasını güçlendirmeye yardımcı olur. Dışarıdan uygulamak mümkün olsa da, vajinit semptomlarını azaltmak için sütle karıştırarak tüketmek iyi bir fikir olacaktır.
Malzemeler
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal (5 gr)
- 1 bardak süt (250 ml)
Yapılışı
- Bir fincan sütü ısıtın ve bir çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin.
Nasıl uygulanır?
- 8-10 gün boyunca günde 1 kez tüketin.
Vajina bölgenizde bir rahatsızlık mı hissediyorsunuz? Vajinal akıntınızda bir değişiklik olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Herhangi bir vajinit belirtisi gözlemliyorsanız, bu doğal tedavi yöntemlerinden bir tanesini deneyerek en kısa sürede bu sorundan kurtulmaya çalışabilirsiniz.
Sorun devam ederse, mutlaka bir doktora danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Abdelmonem, A. M., Rasheed, S. M., & Mohamed, A. S. (2012). Bee-honey and yogurt: a novel mixture for treating patients with vulvovaginal candidiasis during pregnancy. Archives of gynecology and obstetrics, 286(1), 109-114. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22314434/
- Azimi, H., Fallah-Tafti, M., Karimi-Darmiyan, M., & Abdollahi, M. (2011). A comprehensive review of vaginitis phytotherapy. Pakistan Journal of Biological Sciences. https://doi.org/10.3923/pjbs.2011.960.966
- Manejo, L. (2014). Manejo de Vaginitis Persistente. Obstet Gynecol, 124, 1135-46. https://journals.lww.com/greenjournal/Documents/Dec2014_Translation_Nyirsjesy.pdf
- Rosenfeld, J. A. (2009). Vaginitis. In Handbook of Women’s Health, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9780511642111.013
- Van Kessel, K., Assefi, N., Marrazzo, J., & Eckert, L. (2003). Common complementary and alternative therapies for yeast vaginitis and bacterial vaginosis: A systematic review. Obstetrical and Gynecological Survey. https://doi.org/10.1097/00006254-200305000-00024
- Sánchez-Martín, M. A., Pellón-Olmedo, M., San-Miguel-Hernández, Á., Pachón-Julián, J., Rodríguez-Barbero, E., Pastor-Martín, M. R., … & Albert-Hernández, M. (2019). Importancia clínica de la candidiasis con especial relevancia en la candidiasis vulvovaginal recurrente. Gaceta Médica de Bilbao, 116(2), 74-82. http://gacetamedicabilbao.eus/index.php/gacetamedicabilbao/article/view/706/714
- Uriarte, X. (2001). Tratamiento naturista de las vaginitis micósicas. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, 19(4), 160-163. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4989302.pdf