Vücudumuz Bu Aşırı Durumlara Nasıl Tepki Veriyor?

Vücudumuzun farklı aşırı durumlara nasıl tepki verdiğini hiç merak ettiniz mi? Bugün bu makalede analiz ediyoruz.
Vücudumuz Bu Aşırı Durumlara Nasıl Tepki Veriyor?
Diego Pereira

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Diego Pereira.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Mayıs, 2023

Aşırı durumlarla karşı karşıya kaldığımızda, vücudumuz bir dizi duyum ve otomatik tepki yaşar. Vücudumuzun aşırı durumlara nasıl tepki verdiğini merak ettiyseniz, okumaya devam edin.

Vücudumuz aşırı durumlara nasıl tepki verir?

Kendimizi aşırı durumlarda bulduğumuzda yaşadığımız en yaygın tepkileri keşfedin.

1. Yerçekimi

Yerçekimi kuvveti herkes üzerinde etkisini gösterir. Bu kuvvet 1 g’a eşittir ama örneğin hava kuvvetleri pilotuysanız 8 ile 10 g arasında olabilir. Bu ne anlama gelir? Bu, vücut ağırlığınızın değişeceği anlamına gelir.

Vücudumuz buna nasıl tepki veriyor? Bu kuvvetin vücudumuz üzerindeki etkisi yönüne bağlıdır. Yerçekimi kuvveti baştan ayağa etki ederse, iç organlar belirli bir zaman dilimi içinde aşağı doğru hareket eder.

Ayaklardan başa doğru meydana gelirse, karın organları diyaframa ve dolayısıyla kalp ve akciğerlere baskı yapacaktır.

Kuvvet, göğüsten sırta veya soldan sağa ve tersi yönde yönlendirilirse, vücut üzerindeki etkisi çok daha az olacaktır.

2. Kan basıncındaki değişiklikler

Aşırı durumlarda kan basıncı da değişir. Tansiyonunuz düşükse, dekompresyon sendromu oluşabilir. Bu, örneğin yüzeye hızlı bir çıkış sırasında, tüplü dalgıçlarda da yaygındır.

Bunun nedeni, kandaki seyreltilmiş gazların, trombüs oluşumuna ve damar duvarlarını tahrip etme eğiliminde olan kabarcıklar oluşturabilmesidir.

Bu nedenle damar tıkanıklığı yaşanırsa bu durum kan dolaşımının tıkanmasına ve ölüme yol açabilir. Şiddetli vakalarda, omuriliğin beyaz maddesi de hasar görebilir ve bu da felce yol açabilir.

3. Karbon monoksit zehirlenmesi

Karbon monoksit zehirlenmesinden muzdarip olursak, vücudumuz bir dizi reaksiyon yaşar.

İlk olarak, karbon monoksit hızla kana girecek ve hemoglobinin bir kısmı karboksihemoglobine dönüşecektir. Böylece eritrositler vücuttaki hücre ve dokulara oksijen iletemezler. Sinir hücrelerinin oksijene bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Bu nedenle bu tür zehirlenmeler öncelikle sinir sistemini etkiler. Bu baş ağrısı, mide bulantısı ve koordinasyon bozukluğuna neden olur.

4. Hipotermi

Hipotermisi olan kadın.

Vücudumuzu uzun süre soğuğa maruz bıraktığımızda, vücut ısı kaybını azaltmaya çalışır. Bunu yapmak için kan damarlarının kasılmasına başvurur.

Bu hayatta kalma mekanizması, iç organların düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu daha fazla miktarda sıcak kanın korunmasını mümkün kılar.

Soğuğa uzun süre maruz kalmak doku hücrelerinde değişikliklere neden olur. Bu olduğunda, alkol almanız önerilmez. Bunu yaparsak, kan damarlarını genişletecek ve bu da vücuttaki ısı kaybının artmasına neden olacaktır.

5. Sıcak çarpması

Vücudumuz sıcak çarpmasına nasıl tepki verir? Vücudumuz sıcak çarpmasından muzdarip olduğunda, sadece deride değil, aynı zamanda beyin yüzeyinde de aşırı ısınmadan muzdarip oluruz. Bu vazodilatasyona neden olur ve hatta beyin ödemine yol açabilir.

Güneş çarpması çok güçlüyse ve oksijenimiz yoksa nöronlar ölür. Bu bir solaryumda olamaz, çünkü orada vücudumuzu vücut ısısında artışa neden olamayan UV ışınlarına maruz bırakırız.

6. Açlık

Vücudumuz açlık çekerse, vücut kan şekerini düşürmeye başlar. Vücudun bu seviyeleri koruması gerekir ve bunu başarmak için rezervlerini kullanmaya başlar. Bu rezervler karaciğer ve kaslarda glikojen formunda bulunur.

Aç bir kadın.

Vücut acıktığında ilk etkilenen şey kendi kaslarımızdır. Yağ dokusunda azalma, vücudun glikoz rezervlerinin tükenmesi durumunda gerçekleşir.

Bundan sonra vücut protein rezervini kullanmaya başlayacak ve bu da kemiklerin ve dişlerin ve hatta bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açacaktır. Protein eksikliği yaşarsak, Kwashiorkor adı verilen hastalığa yakalanırız. Bununla birlikte vücudumuz şişmeye başlayacak ve sonunda miyokard distrofisinden muzdarip olacaktır.

Artık vücudumuzun nasıl tepki verdiğini bildiğimize göre, onu korumak bir zorunluluktur.

Vücudumuzun aşırı durumlara nasıl tepki verdiğine dair sorularınızı yanıtladık mı? Umarız bu konuda her şeyi açıklığa kavuşturmuşuzdur.

Alışılmadık veya endişe verici semptomlar olması durumunda daima doktorunuzla iletişime geçin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.