Aşırı Stresten Uzak Durmak İçin Ne Yapmalısınız?
Aşırı stresten uzak durmak, sağlığınız için yapabileceğiniz en doğru şeydir. Unutmayın, sağlığınızdan daha önemli hiçbir şey olamaz!
İster iş hayatında ister özel hayatta, belirli durumlar ya da yapmamız gerekenler karşısında her zaman strese kapılabiliriz.
Bu vücudunuzun bir soruna veya zor bir duruma verdiği tepkidir. Ancak bu tepki normal olmayı bıraktığında sorunlara neden olabilir. Bu noktada aşırı stresten uzak durmak çok önemlidir.
Vücudunuz sinir sistemindeki hormonları aktive ederek bu şekilde tepki verir. Daha fazla adrenalin ve kortizol salgılar ve bu yeni hormonlar dolaşım sistemine gönderilir.
Hormon düzeyindeki artışlara bağlı olarak, metabolizma ve kan basıncınızın yanı sıra kalp atış hızınız ve nefes alış verişiniz de artar. Kanın kaslara daha hızlı geçmesini sağlamak için damarlarınız genişler.
Ayrıca bakınız: Stresle Mücadeleye Yardımcı Olan 5 Meyve Suyu
Görüş açınızı genişletmek için göz bebekleriniz büyür. Karaciğeriniz depolanan glikozu serbest bırakmaya başlar ve böylece vücudunuzdaki enerji seviyeleri yükselir. Vücut ise bu artan enerjinin karşısında kendisini soğutmak için ter atar.
Stresin iyi ve kötü etkileri
Yapmanız gereken bir şey ya da bir durum yüzünden endişelendiğinizde, biraz stres önünüzdeki sorunu çözmede size yardımcı olabilir. Bu bir sınav, bir test ya da bir etkinlik hazırlığı olabilir.
Ancak stres her zaman spesifik ve acil durumlar karşısında meydana gelen bir tepki değildir. Aynı zamanda, bu uzun süreli bir durum da olabilir.
Bu gibi uzun süreli stres içeren durumlar sağlık sorunlarına yol açıyor. Eğer stres uzun sürerse, sağlığınız için zararlı bir hale geli r.
Sinir sisteminiz devam eden gerginliği algılar ve uzun süre ek hormon salgılayabilmek için kendisini harekete geçirir.
Bu uzun süreli stres vücudunuzdaki kaynakları tüketir. Sonunda bitkin ve yorulmuş hissedersiniz.Bu, diğer problemlerin yanı sıra bağışıklık sisteminizi de zayıflatacaktır.
Uzun süreli stres vücudunuz için çok zararlı olabilir. Bazı insanlar aşırı tepkiler vererek küçük sorunları bile krize dönüştürmenize yol açabilir.
Bir insan sürekli stresli olduğunda, kaygı problemi yaşaması çok olasıdır. Kaygı çoğunlukla profesyonel yardım gerektirir.
Semptomların farkına varın
Çok stresli olan insanlar genellikle aşağıdaki semptomları gösterir:
- Sürekli baskı, kafa karışıklığı ve ruhsal bozukluk
- Anksiyete ve panik atak
- Duyarlılık ve yüksek hassasiyet
- Melankoli ve üzüntü
- Fiziksel hastalık belirtileri: mide sorunları, baş ağrısı, göğüs ağrısı
- Alerjik reaksiyonlar, astım, egzama
- Uyku bozukluğu
- Fazla yeme içme, sigara ve uyuşturucu kullanma
Gördüğünüz gibi, herkes stresi aynı düzeyde yaşamıyor. Bazıları sinirleniyor hatta başkalarını suçluyor.
Öfkesini gizleyen diğer insanlar ise daha çok yemeye ve içmeye başlayabilir veya yasa dışı maddeler kullanabilirler. Kronik hastalığı olan birçok kişi ise aşırı strese maruz kaldığında hastalıklarının kötüleştiğini fark eder.
Aşırı Stresten Uzak Durmak için ipuçları
Aşırı stresten uzak durmak için en iyi yöntem , zorlukların getirdiği duyguların nasıl yönetileceğini öğrenmektir.
Sadece stres altındayken değil, günlük yaşamınızda da düzenli bir şekilde egzersiz yaparsanız stresle daha kolay başa çıkabilirsiniz.
Stresten nasıl kurtulacağınızı bilmek ve stres seviyenizin düşük olduğu durumlarda bunu uygulamak ileriki aşamalarda işinizi kolaylaştırabilir.
Ayrıca bakınız:Stres ve Hipertiroidizm: Farkında Olmanız Gereken Bir İlişki
Birkaç ipucuna göz atın:
- Aşırı stresten uzak durmak için her şeyden önce, kendinize çok fazla yük yüklemeyin. Her seferinde bir ya da iki şeye odaklanın ve onları da önceliğine göre sıralayın.
- Gerçekçi olun ve sınırlarınızı bilin. Yardıma ihtiyacınız varsa, yardım istemek her zaman en iyisidir.
- Ardından, iyi uyuduğunuzdan emin olun. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar uyursanız, bedeniniz ve zihniniz sağlıklı kalacaktır. Bu şekilde, zor durumlarla yüzleşecek donanıma sahip olursunuz.
- Dinlenmeyi ihmal etmeyin. Bunun bir yolu, basit solunum egzersizleri yapma alışkanlığını kazanmaktır.
- Vücudunuza iyi bakın. Düzenli egzersiz yapmak stresin etkilerini kontrol etmeye yardımcı olur.
- Günlük sorunlarınız hakkındaki düşüncelerinize ve bakış açılarınıza dikkat edin. Zamanla bunları olumlu bir şekilde değiştirebilirsiniz.
- Son olarak ise küçük problemlerinizi çözmeyi öğrenin. Bu küçük problemleri çözmek, stresinizi daha iyi yönetmenize yardımcı olacaktır. Ancak sorunları çözmekten kaçarsanız durum üzerinde kontrolünüzün olmadığını düşünürsünüz. Böylece de kendinizi daha stresli hissedersiniz.
- Durumu sakin bir biçimde analiz edin, seçeneklerinizi gözden geçirin ve sorunu çözmeniz için gereken adımları atın.
Öne çıkarılmış görsel wikiHow.com‘dan alınmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sapolsky, R. M. (1996). Why stress is bad for your brain. Science. https://doi.org/10.1126/science.273.5276.749
- Vinkers, C. H., Penning, R., Hellhammer, J., Verster, J. C., Klaessens, J. H. G. M., Olivier, B., & Kalkman, C. J. (2013). The effect of stress on core and peripheral body temperature in humans. Stress. https://doi.org/10.3109/10253890.2013.807243
- Hillman, C. H., Erickson, K. I., & Kramer, A. F. (2008). Be smart, exercise your heart: Exercise effects on brain and cognition. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2298
- Hillman, C. H., Erickson, K. I., & Kramer, A. F. (2008). Be smart, exercise your heart: Exercise effects on brain and cognition. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2298