Vücudunuzun pH Değeri Normal mi?
Eğer her gün yediğiniz yiyeceklerin bir listesine bakarsanız, birçoğunun vücudunuzun pH seviyesini düşüren ya da bedeninizi daha asidik hale getiren etkide olduğunu fark edeceksiniz. Peki bunun anlamı nedir? Bu yiyecekler vücudunuza girdikleri zaman ciddiye almanız gereken olumsuz bir etki oluştururlar, çünkü sizi birçok önemli hastalığa yatkın hale getirebilirler.
Bu süreci daha derinlemesine anlayabilmek için vücudunuzun pH seviyesinin genel sağlık durumunuz üzerinde çok önemli bir etkisinin olduğunu bilmeniz gerekiyor. pH ölçeği 1 ve 14 arasındadır. 1 en asidik değer anlamına gelirken, 14 en bazik değeri temsil eder. Tam anlamıyla sağlıklı bir kişinin 7.35 ile 7.45 aralığında bir pH’a sahip olması gerekir.
Fakat günümüzün yaşam tarzı ve özellikle yemek için tercih ettiğimiz gıdalar vücudumuzun pH seviyesini düşürerek bazikten ziyade asidik hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle daha iyi bir beslenme alışkanlığı geliştirmek ve dolaylı yoldan da mide yanması problemiyle mücadele eden bazik özelliğe sahip yiyeceklerin tüketimini arttırmak oldukça önemlidir.
Asiditeyle mücadele etmek için 4 anahtar yöntem
1. Beslenme
Yukarıda da söylediğimiz gibi, asiditeyi kontrol etmek ve pH seviyesini dengede tutmak için yediğiniz yemeklerin önemi büyüktür. Vücudunuzu daha asidik hale getiren veya pH seviyesini yükselterek daha bazik hale gelmesini sağlayan yiyeceklerin hangileri olduğunu bilmeniz gerekir.
“Yediğiniz neyse siz de osunuz.” Bunu daha önce söyledik ve söylemeye de devam edeceğiz. Bu nedenle günlük beslenme düzeninize potasyum, magnezyum ve kalsiyum yönünden zengin yiyecekler ekleyerek bazik özelliğe sahip gıdaların tüketimini arttırmalısınız.
- Bazı bazik gıdalar: Meyveler, sebzeler (özellikle yeşil yapraklı olanlar), tahıllar ve bal.
- Bazı asidik gıdalar: Süt ürünleri, peynir, kırmızı et, işlenmiş tahıllar, beyaz şeker, çay ve kahve.
Ayrıca bakınız: Vücut pH Dengesini Düzenlemek için 5 Yol
2. Fiziksel aktivite
Hareketsiz bir yaşam tarzı benimsediğiniz zaman metabolizma hızınız yavaşlar ve pH seviyesinin dengelemesi daha zor hale gelir. Uzmanlar bireyin yaşına ve fitlik düzeyine uygun bir diyet ve egzersiz rutini takip etmesini tavsiye ediyorlar. Bu şekilde metabolizmanız harekete geçip toksinlerden kurtulma sürecini başlatarak organlarınızın daha etkin çalışmasını sağlayacak.
3. Vücudunuzu arındırın
Düzenli detoks vücudunuzdaki yüksek asidite seviyesini düşürmenin anahtarıdır ve ayrıca birçok hastalığı da önlemeye yardımcı olur. Biriken toksinler pH seviyesini düşürür, bu nedenle sağlıklı bir vücuda sahip olmak istiyorsanız onlardan kurtulmak oldukça önemlidir. Smoothie ve bitki çaylarıyla yapacağınız bir detoks, işleri tekrardan rayına oturtmak için harika bir yoldur.
4. Duygusal denge
Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre sağlıklı bir vücuda sahip olmak, sağlıklı bir sosyal çevrede bulunmanın yanı sıra hem fiziksel hem de zihinsel açıdan iyi durumda olmanıza da bağlıdır. “Sağlam kafa sağla vücutta bulunur.” Stresli olduğumuz dönemlerde hormonlar olması gerektiği gibi çalışmaz ve bu da vücutta toksin birikmesine neden olabilir. Eğer pH seviyenizi yükseltmek istiyorsanız stresle mücadele etmek ve duygusal dengenizi korumak büyük önem taşır.
Ayrıca bakınız: Su Bazlı 7 pH Dengeleme Detoksu
Asiditeyle mücadele eden ve vücudun pH seviyesini yükselten 2 smoothie
Vücudu sulandıran yeşil smoothie
Bu lezzetli smoothie vitamin ve mineral açısından zengindir ve gün içerisinde ihtiyacınız olan enerjiyi bolca almanızı sağlar. Ayrıca vücudunuzun pH’ının yükselmesine, toksinlerden kurtulmanıza ve suya doymanıza yardımcı olur.
Malzemeler
- 10 klementin mandalina
- Yarım ananas
- Bir avuç taze fesleğen
- Bir avuç taze ıspanak, marul ya da maydanoz
Hazırlanışı
Klementinleri küp küp doğrayın, ananası dilimleyin ve ardından her iki meyveyi yeşil sebzelerle birlikte blendere atın. Tüm malzemeleri birkaç dakika karıştırdıktan sonra soğuk şekilde, tercihen de aç karnına için.
Ispanaklı smoothie
Yeşil yapraklı sebzeler sindirimi kolaylaştıran ve vücudu toksinlerden arındıran bolca lif, vitamin ve mineral içerir. Bu ıspanaklı smoothie genel sağlık durumunuzu iyileştirip sizi hastalıklara karşı korurken aynı zamanda da pH seviyenizi dengeleyecektir.
Malzemeler
- 6 veya 8 ıspanak yaprağı
- 1 kase kırmızı üzüm
- 1 orta boy soyulmuş portakal
- 1 muz
- 2 bardak su
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri blendere koyup güzel bir içecek elde edene kadar birkaç dakika karıştırın. Ardından, içeceğinizi aç karnına için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Casaubon-Garcín, P., Lamshing-Salinas, P., Isoard-Acosta, F., Casaubon Lemen-Meyer, S., Delgado Franco, D., & Pérez Lizaur, A. B. (2018). pH de los alimentos:¿ una herramienta para el manejo de los pacientes con reflujo gastroesofágico?. Revista mexicana de pediatría, 85(3), 89-94. Available at: https://www.medigraphic.com/pdfs/pediat/sp-2018/sp183c.pdf. Accessed 24/03/2020.
- Egan, B., & Zierath, J. R. (2013). Exercise metabolism and the molecular regulation of skeletal muscle adaptation. Cell metabolism, 17(2), 162-184. Available at: https://doi.org/10.1016/j.cmet.2012.12.012. Accessed 24/03/2020.
- Instituto Nacional del Cáncer (2020). Ph. Available at: https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionario/def/ph. Accessed 24/03/2020.
- Organización Mundial de la Salud (2018). Salud mental: fortalecer nuestra respuesta. Available at: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-strengthening-our-response. Accessed 24/03/2020.
- Schwalfenberg, G. K. (2012). The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?. Journal of environmental and public health, 2012. Available at: https://doi.org/10.1155/2012/727630. Accessed 24/03/2020.
- Shimizu, M. (2012). Modulation of intestinal functions by dietary substances: an effective approach to health promotion. Journal of traditional and complementary medicine, 2(2), 81-83. Available at: https://doi.org/10.1016/S2225-4110(16)30080-3. Accessed 24/03/2020.
- Vitetta, L., Anton, B., Cortizo, F., & Sali, A. (2005). Mind‐body medicine: Stress and its impact on overall health and longevity. Annals of the New York Academy of Sciences, 1057(1), 492-505. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2005.tb06153.x. Accessed 24/03/2020.