Vücut Kokusu İçin Doğal Çözümler

Vücut Kokusu İçin Doğal Çözümler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Sıcaklık, aşırı terleme, çok kalın giyinmek, bütün gün oradan oraya koşturmak, pamuktan yapılmayan çoraplar giymek… Tüm bunlar ve daha fazlası vücudunuzun herhangi bir bölgesinin kötü kokmasına sebep olabilir. Ancak sevindirici haber şu ki; kötü vücut kokusu için doğal çözümler mevcuttur. 

Vücut Kokusu: Nerede, Nasıl, Neden?

vücudun kötü kokması

Vücut kokusu, vücudun herhangi bir yerinde duyulabileceği gibi, daha yoğunlaştığı bazı kritik bölgeler de vardır: Koltuk altı, ayak ve genital bölge.

Bunun sebebi nemli alanlarda yaşamayı “seven” belli mikroorganizmaların tepkisidir. Seçtikleri alan terlediğinde sıcaklık artar ve böylece bu mikroorganizmalar da çoğalabilir.

İşte bu noktada kötü bir koku ortaya çıkar; çünkü bu bakteriler belli gazlar salar. Ek olarak, bu bölgelerde; özellikle de koltuk altı ve ayaklarda daha fazla ter bezi bulunur.

Hava ısındığında veya egzersiz anında bu bezlerin görevi, sıcaklığı azaltmak ve diğer sorunların önüne geçmek için su (ter) açığa çıkarmaktır. İşte bu sebeple ateşimiz çıktığında çok terleriz.

Ancak terlemenin başka bir fonksiyonunun daha bulunduğunu unutmayın: Vücuttan toksinleri atmak. Bu doğal süreçte küçük tuzlu su damlaları cilt gözenekleri yoluyla dışarı çıkarken, aynı zamanda vücutta birikmiş bütün “kötü” maddeleri de beraberinde taşır. Bunun vücudun ve derinin “nefes alma” şekli olduğu söylenebilir.

Ter ve Kötü Koku

koltuk altı terlemiş kadın

Terlediğimizde kötü kokarız. Daha önce de açıkladığımız gibi, bunun bir çözümü yoktur. Hepsinden önemlisi, hava sıcakken veya hormonal değişiklikler sebebiyle terleriz.

Örneğin, kadınlarda menopoz sırasında veya adet döngüsünün belli aşamalarında ve ergenlik çağında hem kızlar hem erkeklerde aşırı terleme görülür.

Ayrıca strese girdiğimizde, baskı altında hissettiğimizde veya endişelendiğimizde de terleyebiliriz. Aşırı kilolu olmak aşırı terlemenin başka bir sebebidir.

Kalitesiz, hava almayan veya sentetikten yapılmış ayakkabılar da ayağın teri buharlaştırmasına izin vermez. Bu sebeple ayaklar; mantar ve bakterinin çoğalması için kusursuz bir ortam haline gelir.

Böylece kötü kokuya yol açar. Bu denkleme bir de, pamuktan yapılmayan (likralı veya elastan) çorapları katarsak, bu malzemeler teri emmediğinden ayak kokusuna zemin hazırlamış oluruz.

ayakkabı kokusu

Çorap için bahsettiğimiz durum diğer kıyafetler için de geçerlidir. Sentetik materyalden yapılmış giyecekler koltuk altı ve genital bölgedeki terlemeyi de artırabilir. Bu sebeple daima pamuktan veya doğal liften yapılmış kıyafetleri tercih etmelisiniz.

Vücudumuzun Kötü Kokmasını Engellemek İçin Neler Yapabiliriz?

Beslenme Tarzınızı Değiştirin

Beslenme tarzınızın da vücut kokusu üzerinde bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Çok fazla rafine şeker, kızartma, hayvansal yağlar, işlenmiş et ve gıdalar tüketirsek, vücut bu yiyeceklerden kalan çok daha yüksek miktarda birikmiş toksini atmaya çalışır.

Bu durumdan kaçınmak için bol sebze, meyve (çiğ), tam tahıllı gevrek, fındık ve baklagil veya fasulye yemeli ve günde en az iki litre su içmeniz gerektiğini unutmayın.

Kişisel Hijyeninize Özen Gösterin

Kötü vücut kokusunu önlemenin veya azaltmanın başka bir doğal çözümü de kişisel hijyeninize özen göstermektir. Günde bir kez duş alıyorsanız, örneğin yazın bu sayıyı ikiye çıkarabilirsiniz.

Ayrıca, sorunlu bölgeleri sabun ve suyla yıkayabilirsiniz. Bunun için önce nötr bir sabun ve ardından, cildinizi tahriş etmediği sürece parfümlü bir sabun kullanabilirsiniz.

Doğal Deodorantlar Tercih Edin

Koltuk altları için kremli veya spreyli deodorantların bu bölgedeki gözenekleri kapatması ve daha kötü bir kokuya sebep olması sebebiyle bu ürünleri kullanmaktan kaçının.

Bu şekilde ne zaman deodorant kullansanız gözenekleriniz kapanır ve kötü koku artar; siz de daha çok deodorant kullanırsınız ve bir kısır döngüye girmiş olursunuz.

Doğal veya ev yapımı deodorant seçeneklerini tercih edin. İşte hiçbir zaman sizi yarı yolda bırakmayan doğal bir deodorant tarifi; yalnızca şu malzemeleri karıştırmanız yeterlidir:

  • 5 nane yaprağı
  • 5 rozmarin yaprağı
  • 1 bardak kaynar su (250 ml)

Soğumasını bekleyin, süzün ve bir kavanozun içine dökün. Her gün sıvının içine bir kulak temizleme çubuğunu batırın ve koltuk altınız ile ayaklarınıza çubuğu sürün.

Ayrıca bütün gün dışarıda olacaksanız, yanınıza yedek kıyafet almayı deneyebilirsiniz. Esans yağları da kötü vücut kokusundan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Klorofil ve Yeşil Çay

Kötü vücut kokusunu uzaklaştırmanın yine daima işe yarayan iki ev yapımı tarifi de klorofil ve yeşil çaydır. İlk seçenek olan klorofil, vücudu toksinlerden arındırır.

Klorifili aktarlardan kapsül formunda bulabilirsiniz. Daha doğal bir seçenek ise; bir tepsinin üzerine buğday ekip, çıkmasını beklemek, otunu kesip bir smoothienin içine eklemektir.

İkinci bir seçenek olan yeşil çay da depolanmış yağı yakmak için vücut sıcaklığınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda birikmiş toksinlerden de kurtulmanızı yardımcı olur. Her gün bir veya iki bardak yeşil çay içebilirsiniz.

Karbonat ve Limon Karışımı

Koltuk altı kokusu çok fazla deodorant kullanmaktan kaynaklanıyorsa, sodyum bikarbonat ve limon karışımı ile koltuk altına peeling uygulayabilirsiniz.

Yalnız bu uygulamadan sonra evden hemen çıkmamalısınız veya bu tarifi gece uygulamalısınız; çünkü güneş ışığı, limonda bulunan asidin cildinizde leke bırakmasına yol açabilir.

Ayıca karbonatı suyla karıştırıp bir macun yapabilir ve bunu da doğal ve etkili bir deodorant olarak kullanabilirsiniz. Aynı işlemi ayaklarınıza da uygulayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.