Yağlı Ciltler için Ev Yapımı Biberiye Sabunu
Eğer doğal güzellik ürünlerini seviyorsanız biberiye sabunu sizin için mükemmel bir seçim olacaktır. Yağlı ciltler için idealdir. Ayrıca kanamayı durdurucu, iltihap sökücü ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Uygun güvenlik önlemlerini aldığınız sürece yapılışı çok kolaydır. Yapım aşaması çok basittir. Biraz sabır ve sizinle paylaşacağımız malzemelerle harika bir bakım ürününe sahip olabilirsiniz.
Unutmayınız ki biberiye, medikal endüstri tarafından enflamasyon, tahriş ve enfeksiyonu azalmakta kullanılan bir bitkidir.
Hem siz hem de aileniz için günlük yaşamınızda oldukça kullanışlı olacaktır.
Denemeye hazır mısınız?
Kendi biberiye sabununuzu nasıl yapabilirsiniz?
Sabun yaparken bazı temel güvenlik kurallarına dikkat etmenin önemli olduğunu unutmayalım.
Sodyum hidroksit kullanıyor olacaksınız. Bu yüzden çıkan buharı solumaktan kaçınmak için ve cildinize sıçraması ihtimaline karşı eldiven ve maske takmak akıllıca olacaktır.
Yapım aşamasının kendisi tehlikeli değildir ancak her zaman dikkatli olmak en iyisidir. Bu yöntemin sorunsuz bir şekilde yıllardır kullanıldığını belirtelim.
İsterseniz, biberiye sabunu için gereken malzemelere bir bakalım.
Malzemeler
- 2 su bardağı zeytinyağı (473 g)
- 1 su bardağı kurutulmuş biberiye (sabuna ekleyeceğiniz her bir bitkinin kurutulmuş olduğundan emin olun) (150 g)
- 3/4 bardak su (150 ml)
- 1/4 bardak sodyum hidroksit (62 g)
- 1 bardak biberiye çayı (200 ml)
- 1 çorba kaşığı çay ağacı yağı (15 g)
- Bir adet plastik kase ya da leğen
Hazırlanışı
- İlk adım çayı yapmak olacaktır. Bu çay, cildinizi temizleyip bakım sağlayacak.
- Suyu kaynattıktan sonra bir çorba kaşığı kurutulmuş biberiye ekleyin. Birkaç dakika kaynamasına izin verin ve daha sonra içinden biberiyeyi çıkarıp suyu kenara koyun.
- İkinci adım hassas fakat bir o kadar da basittir. Sodyum hidroksidi plastik kaba koyun. Eldiven ve maske takmayı unutmayın çünkü bildiğiniz gibi bu aşındırıcı bir maddedir.
- Sodyum hidroksitle çalışırken havayı içinize çekmemek için her zaman açık alanları (balkon, teras, bahçe gibi) tercih etmeniz gerektiğini unutmayın.
- Daha sonra hazırladığınız biberiye çayını sodyum hidroksitin içine ekleyin. Bunu çok yavaş bir şekilde yapın ki üzerinize sıçramasın. Bu iki malzemeyi karıştırmanın buharlaşmaya neden olacağını da aklınızda bulundurun.
- Karışımın en az 15 dakika boyunca soğumasını bekleyin. Azar azar malzemeleri eklemek için karışımın soğumuş olması gerekmektedir.
- Bu soğuma sürecinin sonunda iki bardak zeytinyağını eklemeye hazırsınız. Zeytinyağının ılık olması gerekmektedir. Çok yavaş bir şekilde ve güvenlik önlemlerini dikkate alarak ekleyin.
- Tekrar soğumaya bırakın. Daha sonra çay ağacı yağını ilave edin. Unutmayın ki çay ağacı yağının tüm özelliklerinden yararlanabilmek için karışımın her zaman soğumasını beklemek önemlidir.
- Süreci hızlandırmak ve homojen bir karışım elde etmek için düşük hızlı mikserle iyice karıştırın. Karışımı kasenin ortasına koyun ve başka hiçbir şey yapmayın. Sakin ve dikkatlice harmanlayın.
- Malzemelerin mayonez gibi kalınlaştığını gördüğünüzde, (peeling etkisi elde etmek için) kalan kurutulmuş biberiyeyi ilave edin.
- Son olarak, sadece bu karışımı sabun kalıplarına dökmeniz yeterli olacaktır. Küçük bir ipucu: sabunu kalıptan daha kolay bir şekilde çıkarabilmek için kalıba birkaç tutam biberiye ekleyebilirsiniz.
Baloncuk oluşmasına engel olabilmek için kalıpları doldurduktan sonra hafifçe vurarak içindeki havanın çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca bakınız:Selülit İçin Alkol Ve Biberiye Tedavisi Yapımı
Peki ya sonraki adım? Sabırlı olun. Kullanmadan önce sabunu altı hafta boyunca beklemeye bırakın. Biberiye sabunu hazır olduğunda günlük güzellik rutininiz için kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bu biberiye sabununu enfeksiyon kapmış yaralar, iltihaplı eklemler ve hatta cildin erken yaşlanmasını önlemek için kullanılabilir.
Ancak bu sabunu asla genital bölgenizi temizlemek için kullanmamanız gerektiğini unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sasikumar, B. (2012). Rosemary. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.452
- Erkan, N., Ayranci, G., & Ayranci, E. (2008). Antioxidant activities of rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) extract, blackseed (Nigella sativa L.) essential oil, carnosic acid, rosmarinic acid and sesamol. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.01.058