Yalan Söyleyen Yakınlarımıza Nasıl Davranmalıyız?
Sokakta yalan söyleyen bir kişi ile karşılaştığınızda, basitçe o kişiden uzaklaşır ya da söylediği şeyi duymazdan gelebilirsiniz. Ancak, muhtemelen birden fazla kere kendinize şunu soruyorsunuz: size yalan söyleyen bir arkadaş veya bir aile üyesi ile nasıl baş edebilirsiniz?
Onların yalanlarını ilk kez duyduğunuzda kafanızda birçok şey belirir… Onlarla yüzleşmeli misiniz yoksa sadece görmezden mi gelmelisiniz? Sevdiğiniz ancak artık o kadar da güvenemediğiniz bu kişi ile nasıl baş edeceksiniz?
Zor durumlar ortaya çıkar çünkü, duygularınızın ve doğru şeyi yapmak arasında kalırsınız- hatta tehlikede bile olabilirsiniz. Ancak, bu kişi yetişkin de çocuk da olsa, bu kişi ile ilgili bu sorunu ele almanın yolları mevcut.
İlk adım bu kişilerin neden yalan söylediğini anlamaktır
Yalanı zaten tespit etmiş olabilirsiniz ve bu sizi rahatsız eden ciddi bir sorun gibi görünür. Ancak, yalan unsurundan daha önemli olan şey, bu kişilerin neden yalan söylediğini anlamaktır.
Bu, size yalanların ciddi bir sorun olup olmadığını ya da arkadaşınızın veya akrabanızın bir şeyleri sizden uzak tutmaya çalıştığını söyleyecektir. Aslına bakılırsa, bütün yalanlar aynı değildir. Bazı yalanlar ciddidir, bazıları gerçekten gereksizdir.
Bazı insanlar, kendi güvensizlikleri ve ya başkaları önünde kendilerini iyi göstermek amacıyla anlaşmazlıktan kaçınmak için yalan söylerler. Bu tür durumlar çok sorunlu değildir. Ancak, bu yalanların arkasında bağımlılık, şiddet, mali zorluklar ya da ciddi zararlar varsa, içinde bulunulan durum tamamen değişir.
Ayrıca şu yazıya da bir bakabilirsiniz: Mutlu insanların inanmayı reddettiği 8 yalan
“Yalancı” kelimesini sakın kullanmayın
Bir yalancı ile yüzleşmek, nadiren olumlu bir değişikliğe yol açar. Yalanın varlığına dair bütün kanıtlara sahip olsanız ve yalan söyleyen kişi bunu fark etse bile, bu durum bu kişinin yalan söylemesini engellemeyecektir. Hatta daha kötüsü, bu durum bu kişileri alarma geçirecek ve size karşı güvensiz hissettirecek.
Bu, aldatılmış kişinin güven sorunu olan tek kişi olmadığı anlamına gelir. Kapana kısılmış hisseden yalancılar da bu dinamiğe girerler. Onları çağırmak ve sorgulamak sadece yalanlarını değiştirmeleri için cesaretlendirir, böylece yalan söyleyenler yakalanmazlar.
En iyi yöntem bir adım ileri gitmek ve anlaşmazlıklardan ya da hatta daha fazla yalandan kaçınmaktır.
Güven ve samimiyet
Size yalan söyleyen bir aile üyesi ve ya bir arkadaş tek kullanımlık değildir. Bu, bu durumun sizin tarafınızdan değiştirilmesine bağlı olduğu anlamına gelir. Olumlu duyguları ve yalan söyleyen kişi ile olan ilişkinizi geliştirecek etkileşimleri pekiştirmelisiniz.
Kullanacağınız kelimeler bu kişilere, güven ve samimiyetin her daim ne kadar önemli olduğunu hatırlatma amacında olmalı. Bundan sonra, yalan söyleyen kişi bile yalan söylemekten hoşlanmayacaktır.
Bu yazıya da göz atmanızı tavsiye ederiz: Öz güven: kendinize oynamaya başlayın.
Sizi şaşırtmaması için adımlar atın
Eğer size yalan söyleyen birine güvenirseniz, güven duymayı yavaş yavaş kaybedeceksiniz. Ve bununla birlikte güvensizlik baş gösterir, çünkü neler olabileceğini asla bilemezsin. Bu, kuşku dediğimiz şeydir.
Size yalan söyleyen kişinin değişmesini her zaman isteyeceğiniz bir gerçektir. Ancak, eğer yaşamın bize öğrettiği bir şey varsa, o da insanların değişmeyecekleridir.
Umut etmeye devam etmekten daha iyi olan şey gerçekçi bir tutuma sahip olmak ve en kötü durumun her zaman olabileceğinin farkında olmaktır.
Unutmayın ki kronik yalancılar bencildirler, sizi belaya sokacak inanılmaz yetenekli, sorumsuz kişilerdir. Yapılacak en iyi şey dikkatli olmak ve size yalan söyleyen akraba ya da arkadaşınızdan herhangi bir beklenti içine girmemektir.
Kişisel bir pozisyon alın ve ya bir karar verin
Eğer size yalan söyleyen bir arkadaşınız ve ya bir akrabanız varsa, hayatınızı yönetmelerine ya da sizin yerinize karar vermelerine izin vermemek en iyisidir. Bu kişilerin yalanları, bu kişilere güvenmeyi bırakmak ve kendi geleceğinizin kontrolünü elinize almak için sizi uyandırma çağrısı olmalıdır.
Bu zarar verici durumu bir kere fark etmeye başladığınızda iki seçeneğiniz olacaktır. Ya onların kurbanı olursunuz, ya da onlardan etkilenmeyeceğiniz bir ilişki kurmada sorumluluk sahibi olabilirsiniz. Olumlu bir tutum, biraz zeka ve sağ duyu ile her şey mümkündür.
Bu, çevrenizdeki yalan söyleyen kişiler evebeynleriniz, çocuğunuz, kardeşiniz ya da en iyi arkadaşınız ise, onları kendinizden tamamen uzaklaştırmak zorunda olmadığınız anlamına gelir. Fakat, sınırlar koymak, onlara bağlı olmaktan kaçınmak ve yalan söyleyen kişilere ciddi sonuçları olabilecek büyük sorumluluklar vermemek önemli olacaktır.
Size yalan söyleyen arkadaşınız ve ya akrabanız, sizin çok saygı duyduğunuz biriyse?
Burada önemli olan boşa giden duygulardan kaçınmamaktır. Araya mesafe koymak, sizin onları sevmediğiniz anlamına gelmez. Mümkün olduğu kadar çok destek verin.
Sonuç olarak, eğer size yalan söyleyen kişilerin yalanları sizin yaşamınız üzerinde olumsuz etkilere sahipse, onları kendinizden uzaklaştırmayı düşünmenin vakti gelmiş demektir. Yalan söyleyen bir arkadaşa ya da bir aile üyesine sahip olmak tehlikeli ve yorucu olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- de Arcos, E., & Palacios, J. L. M. (1993). La mentira en los niños. Revista Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (188), 8-10. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1230732
- Álvarez, J. L. G., & Yusti, I. B. (2015). Personalidad, mentira y engaño. Behavior & Law Journal, 1(1), 17-26. https://connected-car-system.myautoaid.com/BLJ/article/view/12/17
- Ruiz, C. S. (2009). Mentira, autoengaño, adicción y recaída. http://www.institutospiral.com/cursosyseminarios/cadiz2007/dossier.pdf