Yalnız Kalmaktan Korkmamak için 9 Öneri

Kendimizi yalnız bulmamızdan korksak da, yalnızlık bir insan olarak büyümemize ve kendimizi daha iyi tanımamıza yardımcı olabilir.
Yalnız Kalmaktan Korkmamak için 9 Öneri

Son Güncelleme: 24 Aralık, 2018

Yalnız kalmak söz konusu olduğunda ortada iyi ya da kötü hiçbir şey yoktur. Her şey, yalnız olduğumuz zamanı nasıl kullanacağımıza bağlıdır. Aslında, mutluluk adına bu anlardan yararlanmaya karar verdiğiniz sürece, yalnız başına yeterli zaman harcamak size düşündüğünüzden daha fazla fayda sağlayabilir.

İnsanların çoğu, hayatlarının bir döneminde yalnız kalmaktan korkar. Hiç şüphesiz ki, insan toplumsal bir varlıktır. Dolayısıyla, sosyal ilişkiler zihinsel sağlığımız için hayati önem taşımaktadır.

O zaman neden yalnız kalmak bazı insanlar için korkunç ve diğerleri için eğlenceli bir durumdur? Yalnız kalma korkusu birçok toplumda kültürün bir parçası olarak yaratılmıştır ve olumsuz ve üzücü bir bakış açısı altında kurulur.

Yalnız kalmak ile kötü ruh halleri ve depresyon arasındaki ilişki kurma eğilimi vardır. Bu makalede, endişeli hissetmenize neden olabilecek bu anlar hakkındaki tutumunuzu kendinizle geçireceğiniz inanılmaz anlara dönüştürmenize yardımcı olacak bazı tavsiyelerde bulunacağız.

“Yalnızlık insan koşulunun en derin gerçeğidir. Yalnız olduğunu bilen tek varlık insandır.”

– Octavio Paz

1. Korkularınızı tanıyın

Bazen yalnız olmanın bizi olumsuz etkilediğini anlamamız zordur; çünkü duygularımızı görmezden gelmek için farklı kaçış alanları kullanırız. Her insan farklıdır. Bu nedenle “zaman öldürmek” için yaptığınız; ama aynı zamanda amaçlarınıza ulaşmanıza ya da daha çok tatmin olmanıza engel olan faaliyetleri tanımlamak zordur.

2. Vücudunuzu dinleyin

Kuşkusuz, vücudunuz yaşadığınız her duyguyu günlük olarak aktarır ve kaydeder. Kendinizi yalnız bulduğunuzda, gözlerinizi birkaç dakika kapatmaya çalışın, sakince nefes alıp vererek yalnız kalma korkunuzun nereden geldiğini bulmak için vücudunuzu dinleyin.

3. Düşüncelerinizi temizleyin

Gün boyunca, çeşitli iletişim formları, arkadaşlarımız, iş arkadaşları ve ailemiz aracılığıyla çok fazla bilgi alırız. Tüm bu bilgiler bilinçsizce zihnimizden geçer. Bu nedenle, kendimizi dinleyebilmemiz ve bizi kötü etkileyebilecek her şeyden kurtulabilmemiz için yalnız kalmak aslında önemlidir.

4. Kendinizi yeniden yaratın

huzur bulan kadın
  • Yalnız olduğunuzda yaşadığınız can sıkıntısı sizi nostaljik hissetmekten boğulmaya kadar çeşitli duygulara sokabilir. Bu normaldir.
  • Bunu önlemek için, yeni bir spor öğrenmek, yeni bir hobi edinmek gibi alışılmış rutinin dışında eğlenceli aktiviteler yapmaya çalışın.
  • Hakkında hiçbir şey bilmediğiniz konular üzerine çalışın, bilgi edinin, yeni bir dil öğrenin ya da farklı bir müzik türünü dinleyin.

5. Önceliklerinizi not edin

İster kağıt üzerine ister dijital olsun, ay içinde yapmanız gereken ve yapmak istediğiniz her şeyi yazarsanız, yalnız kaldığınız zaman onları okuma fırsatı yaratabilirsiniz. Bu, huzursuz düşüncelerinden ve duygularından kurtulmanızı kolaylaştıracaktır.

Bunu yapmak, ihtiyaçlarınızdan hangisinin sizin için bir önceliğe sahip olduğunu ve hangisinin başkalarının önceliği olduğunu ortaya koyabilir. Unutmayın; hayatınızdaki en önemli kişi sizsiniz.

6. Bir profesyonelden yardım isteyin

mutsuz kadın ve annesi

Zihinsel sağlığınızla ilgilenmek, dünya ve kendinizde her durumda uyumlu ve huzurlu hissetmek için hayati önem taşır. Bunu yapmak için korkularımızın kökenlerini ve nedenlerini bilmek önemlidir.

Bunu, diğer insanlarla birlikte olarak, terapi alarak ya da daha barış içinde ve yalnızlığı kabul ettiğiniz bir hayat yaşamanıza yardımcı olan diğer alternatiflerin yardımıyla yapabilirsiniz.

7. Büyümek için yalnız zaman geçirin

Toplumsallaşma insanlar için normaldir. Arkadaş edinmek ve diğer insanlarla yaşamak yanlış bir şey değildir. Bununla birlikte, yalnız olmak korkusu genellikle çevremizdeki kişilere aşırı bağlılık ve bağımlılık yüzünden ortaya çıkar.

Yalnız zaman geçirme alışkanlığından yararlanmak, mutlu olmanız için gerekli duygusal dengeyi kurmamızı sağlar. Bunu yaparak zihinsel özerklik, özgürlük ve sağlık ile yaşamanızı engelleyen bağımlılıkların kökenini anlayabilirsiniz.

Daha sonra, yavaş yavaş başkalarından onay almanın önemini bırakabilirsiniz. Bunları yaptığınızda bir bakacaksınız ki; daha güvenli ve bağımsız hissetmeye başlamışsınız.

8. Kendinizle bağlantı kurmak için her şeyden bağlantınızı kesin

kitap okuyan kadın

Kendinizi dış dünyadan ayırmak kendinizle bağ kurmanız açısından son derece yararlı olabilir. Bunu yapmak düşüncelerinizi, duygularınızı ve hislerinizi dikkatle dinlemenizi sağlayacaktır.

Bu anlarda kendinize kendinizle mutlu olup olmadığınızı sormak ve durumu sorgulamak sağlıklıdır. Ya da herhangi bir durumda, hayatınız hakkında bir şeyler değiştirmek isterseniz veya kendinize yeni hedefler vermek istiyorsanız, bunu yapmalısınız.

9. Yalnız kalmak kişisel özerkliği güçlendirir

Yalnız kalmak, kendinizi şımartmak ve kendinize iyi bakmak için bir fırsattır. Kendinizle daha sık zaman geçirmeye ve yeni yeteneklerinizi keşfetmeye fırsat tanıyın. Özgüveninizi güçlendirmeye ve bir birey olarak büyümeye çalışın.

Bunlar inanılmaz görünebilir; ancak özgürlük, sükunet sonucunda ortaya çıkan en faydalı başarılardan biridir. Sizi gerçekten iyi hissettiren şeyleri sorgulamanıza, öğrenmenize, unutup yeniden öğrenmenize ve yapmanıza izin verir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ibarra, H. (2004). Working identity: Unconventional strategies for reinventing your career. Harvard Business Press.
  • Marc, E. (2011). Guide pratique des psychothérapies. Retz.
  • Paz, O., & Santí, E. M. (1993). El laberinto de la soledad (Vol. 346). Madrid: Cátedra.
  • Salerno, S. (2005). SHAM: How the self-help movement made America helpless. Crown.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.