Yalnız Kalmak Konusunda Korkularınız Var mı?

Bizlere yalnız olmanın kimsesiz kalmakla aynı şey olduğu öğretildi, ancak bu doğru değil. Herkes kendi başına kaldığında mutlu olmayı öğrenmelidir.
Yalnız Kalmak Konusunda Korkularınız Var mı?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

“Yalnız” kelimesini ve ifade ettiği şeyleri düşündüğünüzde, biraz korkabilirsiniz. Yalnızlık, yanınızda kimse olmaması ve terk edilme korkusu…

Dünya insanlarla doluyken, bu aslında komik bir hissiyattır.

Peki, tek başına olmak neden bu kadar kötü hissetmemize neden oluyor? İnsanların yalnızlıktan bu kadar korkmasının nedeni ne?

Bu yazımızda bu sorulara cevap vereceğiz.

Yalnız kalma korkusunun kökeni

Bu korku ilk olarak çocuklukta ve erken eğitim döneminde ortaya çıkar. İçerisinde yaşadığımız toplum da, yanınızda kimse olmaması, yani tek başınıza olmaya karşı olan bu korkuyu güçlendirir ve besler.

kedisine sarılan kız resmi

Bu korku duygusal bağımlılık gibi pek çok soruna yol açabilir. Böyle bir sorunu olan kişiler, hayatlarında birisi olmadığında kendilerini boş, cansız ve depresif hissederler.

Yalnız olmanın esas sorun olmadığını unutmak çok kolaydır, hatta yalnızlık negatif bir şey bile değildir. Ancak inandırıldığımız şey bu.

Daha önce hiç size öğretilen bir şeyin tamamen yanlış olduğunu fark ettiniz mi?

Aynı şey yalnızlık için de geçerli. Aslında yalnızlıktan korkmamalısınız.

Yalnızlığı çok kötü bir durum olarak görmek yerine, kişisel gelişimizi ve kişisel farkındalığınızı arttırmak için bir fırsat olarak görmelisiniz.

Okumanızı öneriyoruz: Mutsuz musunuz? Bu 8 İpucunu Deneyin

Sizi asla yüzüstü bırakmayacak birisi var: Kendiniz!

Sevgilinizden ayrıldığınızda, bir aile bireyini kaybettiğinizde veya bir arkadaşınız ile görüşmeyi kestiğinizde, kendinizi tek başına ve terk edilmiş hissedersiniz.

Hayal kırıklığı acınızı arttırır ve sanki sonsuza dek yalnız kalmakla lanetlenmiş gibi hissetmenize neden olur.

kız resmi

İşin aslı, bu hayatta sayısız kez hayal kırıklığı yaşayacaksınız; en yakın arkadaşınız size ihanet edebilir, hayat arkadaşı olarak seçtiğiniz kişi birdenbire başkalaşabilir.

Bu durumun adil olmadığını mı düşünüyorsunuz?

Tabii ki. Hayatta kesin olmayan pek çok şey size haksızlık gibi görünebilir.

Diğer insanların herhangi bir noktada sizi hayal kırıklığına uğratabileceği gerçeğini kabul etmeyi öğrenmelisiniz; gerçekten “terk edilebilir” ve yapayalnız kalabilirsiniz.

Ancak farkında olmadığınız şey, size her şeyden daha çok değer veren ve sizi asla yüzüstü bırakmayacak birisi olduğu.

Bu kişi daima sizin için orada olacak ve her zaman yanınıza olacaktır. O kişi sizsiniz!

Kendi başınıza kalmayı öğrenin

koltuğa kıvrılan kız

Pek çok kişinin sorunu, yalnız kaldıklarında huzur bulamamaları. Peki ne yapmalısınız? O boşluk hissiyatını nasıl giderebilirsiniz?

Bunun kolay olduğunu söylersek yalan söylemiş oluruz ama bunun imkansız olmadığını da bilin.

Yalnızlık sizin en yakın arkadaşınız olabilir ancak bunun için önce onu anlamalısınız. Size yalnızlığa alışmanız için bir kaç tüyo vermek istiyoruz.

Bu, tabii ki yalnızlığı deneyimlemek için dünyadan kaçmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece yalnız kaldığınızda bunun tadını çıkartmayı öğrenmelisiniz.

  • İçsel diyaloglarınızı dinleyin: eğer kendinize sürekli yalnız kalmanın kötü bir şey olduğunu söylüyorsanız, sizin için öyle olacaktır. Kendi kendinize bu dediğinizin doğru olup olmadığını sorun ve bakış açınızı değiştirmeye çalışın.

Kendinize itiraz edebilir misiniz?

  • Kendinizle biraz vakit geçirin: neden bir hafta sonunu kendi kendinizle geçirmeyesiniz ki? Neden bir kafeye tek başınıza gittiğinizde kendinizi kötü hissediyorsunuz?

Sevgiliniz veya bir arkadaşınızla yapmanız gerektiğini düşündüğünüz şeyleri tek başınıza yapmayı öğrenin. Kendinizle biraz baş başa vakit geçirin.

  • Başkalarına karşı daha açık olun: içinizdeki o boşluk hissiyatının nedeninin kendiniz olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bazen etrafınızdaki kişilere karşı açık davranmadığınızda veya yeni kişilerle tanışmayı reddettiğinizde, kendinizi yalnız hissedebilirsiniz.

Yalnızlığınızın tadını çıkartmak kendinizi dünyanın geri kalanından izole etmek demek değildir. Dengeyi oturttuğunuzda gerçekten mutlu olacaksınız.

sarılan kızlar

Kendinizi hiç yalnız hissettiniz mi? İçiniz boşmuş gibi hissettiğiniz oldu mu? Zor olsa da bu boşluktan kurtulabilirsiniz!

Daha açık olun, yeni kişilerle tanışın ve kendiniz olmanın tadını çıkartın.

Eğer yalnız kalmanın ne demek olduğunu öğrenebilirseniz, bu yalnızlık sizin en yakın arkadaşınız olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cacioppo, J. T., Fowler, J. H., & Christakis, N. A. (2009). Alone in the Crowd: The Structure and Spread of Loneliness in a Large Social Network. Journal of Personality and Social Psychology. http://doi.org/10.1037/a0016076
  • Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010). Loneliness matters: A theoretical and empirical review of consequences and mechanisms. Annals of Behavioral Medicine. http://doi.org/10.1007/s12160-010-9210-8
  • Johnson, R., Henkell, H., Simon, E., & Zhu, J. (2008). The self in conflict: The role of executive processes during truthful and deceptive responses about attitudes. NeuroImage. http://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2007.08.032
  • Méndez, F.X., Inglés, C.J. e Hidalgo, M.D. (2002). Estrés en las relaciones interpersonales: Un estudio descriptivo en la adolescencia. Ansiedad y estrés, 8, 23-31
  • Carrillo, F. J. M., Saura, C. J. I., Fernández, J. M. G., Sebastián, M. J. Q., & Montesinos, M. D. H. (2003). Los miedos en la infancia y la adolescencia: Un estudio descriptivo. REME, 6(13), 3.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.