Yaşlandığınızda Pişman Olacağınız 7 Şey
Yaşlandığınızda pişman olacağınız şeyler olduğunun farkında mısınız? Bu yazımızdaki tavsiyelerimizi göz önüne alarak hayalinizdeki hayatı yaşamaya başlayabilirsiniz.
Hayatın en büyük ironilerinden biri de, sevmediğimiz şeyler için zamanımızı harcarken, gerçekten değer verdiğimiz şeyleri ihmal etmektir.
Ve hayatımızın sonuna doğru yaklaşırken geriye dönüp baktığımızda yapmadığımız şeyler için pişman oluruz.
Bu, düşündüğünüzden de sık rastlanan bir durumdur. Bir çok insan, ailesiyle daha fazla zaman geçirmek yerine çok fazla çalıştıkları ve hayattan zevk alamadıkları için ileride pişmanlık duyar.
Yaşlandıkça ve akıl başa geldikçe asıl önemli olan şeyin aile, sevgi, sağlık ve mutluluk olduğunu fark edersiniz.
Gelin bu yazımızda hemen bir değişiklikte bulunmazsanız ileride pişman olacağınız şeylere bir göz atalım.
Ayrıca bakınız: Ölmeden Önce En Çok Nelerden Pişman Oluyoruz?
Yaşlandığınızda pişman olacağınız şeyler
1. Kendiniz olma cesaretini gösterememek
Bir çok insan gibi, yaşlandığınızda pişman olacağınız şeylerden biri de kendiniz olma cesaretini gösterememektir.
Ailenin ve toplumun beklentilerini karşılamaya çalışırken, yapmanız gerekenden çok yapmak istediğiniz şeye adım atmaya cesaret edememek.
İstediğiniz şeyin peşinden giderseniz, günün sonunda yaptığınız her işten gurur duyarsınız ve geriye dönüp baktığınızda pişman olmazsınız.
2. Risk alıp, istediğiniz şeyin peşinden gitmek yerine mutsuz olduğunuz bir işte çalışmak
Bu durum hayatınızın büyük bir bölümünü nerede geçirmeye karar verdiğinizle alakalıdır. Ortalama bir iş, her hafta 40 saat çalışmayı gerektirir ve muhtemelen her yıl 2 haftalık izne çıkabilirsiniz.
Eğer, zamanınızın çoğunu sevmediğiniz bir işi yaparak geçiriyorsanız ve bundan şikayetçi değilseniz o zaman kendinizi kandırıyorsunuz demektir.
Dünyaya ayak uydurmaya çalışmak yerine, gerçekten ne yapmak istediğinizi ve neler yapabildiğinizi düşünün.
Her gün işe giderken heyecanlanmak gibisi yoktur.
3. Ailenizle yeterince vakit geçirmemek
Eğer aile hayattaki en çok önem vermemiz gereken şeyse, neden henüz çok geç olmadan kıymetini bilemiyoruz?
Fazla çalışmaya hayır deyin ve ailenizle yemek yiyin, annenizi ya da kardeşlerinizi arayın, hafta sonları onları ziyaret edin, uzakta yaşıyorsanız Skype ile görüşün. Bunlar, ailenizle daha fazla zaman geçirmenin sadece birkaç yolu.
İletişimi koparmamanın bir sürü yolu var. Onlarla görüşmeyi ertelemeyin, “sonra” çok geç olabilir.
Ayrıca bakınız: Birkaç Yıl İçinde Pişmanlık Duyabileceğiniz 5 Şey
4. Gerçek duygularınızı açıklamamak
Gerçekten ne hissettiğinizi söylememek yaşlandığınızda pişman olacağınız şeylerden biridir. Yaş ilerledikçe bu tarz alışkanlıklardan vazgeçmek zordur.
Hislerinizi dışa vurmaya başlayın, sevdiğiniz insanlara sizin için ne kadar önemli olduklarını söyleyin. Onlara ne kadar değer verdiğinizden bahsedin.
Ne kadar iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz. Yapacağınız en kötü şey söylemediğiniz için pişman olduğunuz duygulardır.
5. Eski arkadaşlarınızla iletişimi kesmek
Farklı bir şehirde ya da ülkede yaşıyor veya çalışıyorsanız eski arkadaşlarınızla iletişimi korumak biraz zor olabilir. Eğer üzerinden çok fazla zaman geçtiyse hayatlarınız muhtemelen tamamen değişmiştir.
Zamanla arkadaşlarınızla aranıza mesafe girmesine çok aldırmıyor olabilirsiniz. Gelecekte arayı kapatırım diye düşünebilirsiniz.
Eğer sürekli ertelerseniz, bu durum yaşlandığınızda pişman olacağınız bir şeye dönüşebilir.
Eski arkadaşlarınızla iletişimi korumak için sosyal medyayı kullanabilir, bir kahve içmek için buluşabilirsiniz.
6. Çok fazla çalışmak
Çok fazla çalışmak, yaşlandığınızda pişman olacağınız bir diğer şeydir. Çok fazla boş zaman geçirmek de iyi bir fikir olmayabilir. Bunun yerine zamanınızı sevdiğiniz şeyleri yaparak geçirebilirsiniz.
Her halükarda, basit bir kucaklaşma, kumun üzerinde çıplak ayak yürümek ya da sevdiğiniz bir konu hakkında kursa yazılmak, ofiste ya da televizyon karşısında geçirdiğiniz boş saatlerden çok daha iyidir.
7. Yeterince seyahat etmemek
Boş zamanlarınızı güzel değerlendirmek çok da zor bir şey değil. Ücretsiz izne çıkabilirsiniz ve hatta masanızın üzerinde biriken dosyalardan kurtulmak için evden çalışabileceğiniz bir iş bulabilirsiniz.
Kendinize bir süre koyun ve bu süreye sadık kalın. Eğer işiniz kişisel ihtiyaçlarınıza saygı duymuyorsa o zaman zamanınızı daha iyi ayarlayabileceğiniz yeni bir iş bulmaya çalışmalısınız.
Yaşlandığınız pişman olacağınız tüm bu şeyleri düşünmeye ve bir şeyleri değiştirmeye bugünden başlayın. Yaşamaya başlamak için ölmeyi beklemeyin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Azzarelli, K. K. (2016). Rethinking happiness: using your power for purposea. Annals of the New York Academy of Sciences, 1384(1), 32–35. https://doi.org/10.1111/nyas.13149
- Johnson, B. T., & Acabchuk, R. L. (2018). What are the keys to a longer, happier life? Answers from five decades of health psychology research. Social Science & Medicine, 196, 218–226. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2017.11.001; texto completo
- Lee, M.-A., & Kawachi, I. (2019). The keys to happiness: Associations between personal values regarding core life domains and happiness in South Korea. PLoS One, 14(1), e0209821. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0209821