Yaşlılar İçin Uygun Egzersizler

Tai chi ve yoga, insana denge ve esneklik konusunda yardımcı oldukları için yaşlılar için harika egzersizlerdir.
Yaşlılar İçin Uygun Egzersizler

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yaşlanmak, belli sorunlarınız olsa bile egzersizden vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Yaşlılar için uygun, düşük etkili ve çok sağlıklı bazı egzersizler vardır.

Aynı zamanda bu egzersizleri yapmak kişinin daha sağlıklı bir şekilde yaşlanmasına olanak tanır. Her gün egzersiz yapmak ve bunu rutininizin bir parçası haline getirmek sağlıklı şekilde yol almanıza yardımcı olur. İşte yaşlılar için harika olan bazı egzersizleri aşağıda anlatacağız.

Yaşlılar için önemli egzersizler

Yaralanma riskini ortadan kaldıran bir dizi harika, özel egzersiz vardır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, belirli bir yaşta olmak, kendinizi incitme olasılığını artıran sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

1. Aerobik egzersiz

yaşlılar için egzersizler

Aerobik egzersizler genellikle düşük etkilidir ve bazıları yaşlılar için tasarlanmıştır. Bazı yaşlılar, yüksek yoğunluktaki egzersize dayanabilirken, diğerleri ayak uyduramayabilir.

Aerobik egzersizden bahsedince aklınıza sadece stüdyoda aerobik yapmak gelebilir. Bunun yanı sıra, eğlenceli olan birçok başka türü vardır ve bahsettiğimiz zaman bunları kesinlikle denemek isteyeceksiniz. Aşağıda birkaçına bir göz atın:

  • Bisiklet sürmek (sabit ya da başka türlü)
  • Yürüyüş ya da koşu (koşu bandında ya da dışarıda)
  • Yaşlılar için tasarlanmış aerobik dersleri
  • Su aerobiği

Bu egzersizlerin çoğu grup halinde yaparsanız daha keyifli ve faydalı olabilir. Yaşlılar çeşitli nedenlerden ötürü yalnız kalabilirler; çocukları evden ayrılabilir, ailelerinden uzakta, yalnız olabilirler. Bu yüzden aerobik yapmaki arkadaş edindirme ve egzersiz yaptırmanın yanı sıra mutluluklarını arttırabilir.

2. Yoga ya da tai chi

yaşlılar için uygun egzersizler

Yoga ve tai chi yaşlılara çok uygun, aşırı çaba gerektirmeyen egzersizlerdir. Yoga, yaşlı bireylerin esnekliklerini arttırmaya yardımcı olan bir egzersiz ve meditasyon türüdür.  Aynı şekilde, vücudun güçlenmesine ve sıkılaşmasına yardımcı olur. Bu gerçekten sağlıklıdır ve diğer şeylerin yanı sıra düşme riskini de ortadan kaldırır.

Diğer yandan Tai chi, meditasyonla uygulanan bir dövüş sanatıdır. Bu egzersiz çok önemlidir çünkü güç, esneklik ve dengeyi arttırır. Ayrıca, her iki sporda da yer alan meditasyon, yaşlıların gün içinde daha iyi odaklanabilmelerine ve daha mutlu olmalarına yardımcı olur. Bunlar yaşlıların akıl sağlığı için gerçekten mükemmel egzersizlerdir.

3. Yüzme

Su aerobiği dışında yine suda yapabileceğiniz daha iyi bilinen bir diğer düşük etkili etkinlik de yüzmedir. Yaşlılara uygun, çok yormayan kapsamlı ve yararlı bir egzersizdir.

Yüzme, vücuttaki tüm kasları kullanan bir spordur. Güçlendirip sıkılaştırırken vücudu senkronize eder. Dahası, yaralanma riski çok düşüktür ve hatta yaralalanmış ya da yaralanmaya eğilimli bireylere şiddetle tavsiye edilir.

Yüzme, depresyonda olan yaşlılar için çok rahatlatıcı ve mükemmel bir egzersizdir. Yüzerken su ile temas halinde olmak, daha iyi fiziksel ve zihinsel huzur sağlayacaktır.

4. Dans edin!

dans eden yaşlı çift

Dans etmek yaşlılar için çok önemli bir aktivitedir. Birçoğumuz bunu spor olarak kabul etmese de, zumba, geleneksel dans ya da diğer stiller ders açısından aynı kategoriye girer.

Yaşlılar dans ederek bedenlerini hareket ettirir, sıkılaştırabilir ve dengelerini geliştirebilirler. Ayrıca grup halinde de olabileceği için arkadaşlarla yapılabilecek eğlenceli bir egzersizdir.

Bu makalede yaşlılara uygun birkaç önemli ve gözden kaçırılmaması gereken egzersizden bahsettik. Egzersiz, insanların hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı yaşlanmalarına yardımcı olur. Her şeyden öte, herkes için her bir rutin olmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.