Hızlıca İncelmenize Yardımcı Olacak Yoga Pozları

Aşağıda, hangi yoga pozlarının fazla kiloları vermenize ve bu ağırlık hissinden kurtulmanıza yardımcı olacağını size göstereceğiz.
Hızlıca İncelmenize Yardımcı Olacak Yoga Pozları
Carlos Fabián Avila

Yazan ve doğrulayan doktor Carlos Fabián Avila.

Son Güncelleme: 18 Ocak, 2019

Birçok kişi, bu disiplini uygulamaya başladıktan sonra hangi yoga pozlarının kilo kaybı için en iyi olduğunu bilmek ister. Bunun nedeni, yoga pozları ile elde edilebilecek olan görüntünün, insanların yogaya başlamasını sağlayan ana şeylerden biri olmasıdır.

Bir kişi lotus pozisyonunda olduğunda, sadece meditasyon yapmaktan ve zihnini susturmaktan daha fazlasını yapmaktadır. Bunun fiziksel yararları vardır: daha ince, esnek, sıkı bir vücut ve bunların da bir sonucu olarak, sağlıklı bir vücut elde etmek.

Yoga yapmaya başlamak için belirli bir vücut tipine sahip olmanız veya çok zayıf olmanız gerekmediği unutulmamalıdır. Her vücut tipindeki insan bunu yapabilir ve herkes kendi sağlığını iyileştirmek için bedenini kullanabilir.

Yoga ile kilo nasıl verilir?

Zaman geçtikçe ve kişi haftada bir kez yoga yapmayı alışkanlık haline getirdikçe, vücut bu aktiviteye alışmaya başlar. Anında görülen yararları şunlardır:

  • Kan dolaşımını artırır.
  • Enerji ve canlılığı artırır.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Psiko-duygusal sağlığa faydalıdır.
    • Stresi yok eder.
    • Ruh halini iyileştirir.
  • Gerginliği hafifletir.
    • Rahatlatır.

Peki yoga ile nasıl kilo verirsiniz? Çok basit. Bazı asanalarda veya duruşlardaki kas eforu sayesinde. Bir yoga pozunu yaparken, vücut kendini belli bir şekilde konumlandırır ve kısa bir süre (saniyelerden dakikalara) orada kalır.

Bu pozisyonu koruyarak, vücut kasların sıkıştığı gergin bir pozisyonda kalır. Diğer bir deyişle, kilo kaybı için yoga pozları, bu disiplinin hemen hemen tüm pozisyonlarıdır. Ancak, bazılarının tekrarı daha fazla miktarda yağ yakmamıza yardımcı olabilir.

Bu pozisyonların belirli bir süre boyunca tutulması, yağ yakmaya, kasları harekete geçirmeye ve vücudun belirli bölgelerini sıkılaştırmaya yardımcı olur.

Elbette, her şey egzersizlerin yoğunluğuna bağlıdır. Bu anlamda, yoga eğitmenleri genellikle azar azar hem karmaşıklığı hem de poz süresini artırırlar. Bunu yaparak beden, bu güce alışmaya ve direnç geliştirmeye fırsat bulur.

Kilo verme kademeli olarak yaşanacaktır. Bu sürecin kişinin kişisel diyetine bağlı olarak hemen gerçekleşebileceği (ya da başta hiç kilo vermeyeceği) dikkate alınmalıdır. Yoga, eğer sağlıklı bir yaşam tarzı da size eşlik etmiyorsa kilo kaybını garanti edemez.

İncelmenize yardımcı olacak en iyi yoga pozları

Eğer istemiyorsanız ya da yoga dersine gitmeye zamanınız yoksa, endişelenmeyin. Egzersizleri evde yapabilirsiniz. Sadece günde 30 dakikaya, biraz sessizliğe ve biraz da alana ihtiyacınız var. Unutmayın: sayılan şey alanın değil egzersizin kalitesidir.

Kilo vermek için temel yoga pozları şunlardır:

1. Kobra pozisyonu

kobra pozu yapan kadın

Aynı anda birçok farklı kas çalıştığı için kilo vermede en etkili yoga pozlarından biridir. Kobra duruşunun uygulanması çok kolaydır. Bir mata yüz üstü yatın ve avuçlarınızı omuzlarınızın yanına koyun. Gövdenizi yerden kaldırmak için kollarınızı düz duruma getirin. Kafanızı da öne doğru uzatın.

Gözlerinizi açık tutabilir veya kapatabilirsiniz, sabit bir noktaya da odaklanabilirsiniz. Derince birkaç kez nefes alın. Bu pozda sırtınızı düz tutmanız önemlidir.

2. Savaşçı pozu

Bu asana ayakta yapılır ve kollarınızı ve bacaklarınızı güçlendirir. Ayaklarınızdan birini öne, diğerini de arkaya koyun. Ön dizinizi hafifçe bükün. Arka ayağınızın ayak parmaklarını destekleyin. Kollarınızı başınızın üzerine doğru kaldırın ve avuçlarınızı birleştirin. Sırtınızı düz tutun.

3. Balık pozu

göl kenarında balık pozu

Balık pozu bir yoga temelidir. Çökük ve katı omuzlarımız olduğunda (bilgisayar karşısındaki çalışma saatlerinden ötürü) veya boyun ağrınız varsa, çok yardımcı olur.

Bacaklarınız bitişik ve düz bir şekilde yere oturun. Avuçlarınızı yanlarınıza koyun (baldırlarınızın yanına). Dirsekleriniz yere değene kadar vücudunuzun üst kısmını ileriye götürün.

Sırtınız biraz kıvrılmış bir pozisyonda olacak. Bu pozisyonda birkaç saniye kalın ve baş dönmesi yaşamamak için yavaşça başlangıç pozisyonuna geri dönün.

4. Mum pozu

Bu biraz daha karmaşık olabilir, ancak balık pozuna benzerdir ve yapılabilir bir pozdur. Bu pozisyonda, beyninize kan akışı artacak, bacaklarınız güçlenecek ve karnınızı çalıştıracaksınız. Bacaklarınız bitişik ve kollarınız yanınızda, sırt üstü yere uzanın. Bacaklarınızı, yere dik olacak şekilde kaldırın.

Bacaklarınızı olabildiğince geriye getirin (ana fikir ayak parmaklarınızın başınızın üzerinden geçip, zeminle temas etmesidir). Birkaç saniye boyunca bu pozisyonda kalın. Derin nefes alın ve yavaşça başlangıç pozisyonuna geri dönün.

5. Ağaç pozu

uçurumda ağaç pozu

Bu asana ile karnınızı sıkılaştıracak ve dengenizi artıracaksınız. Sırtınız dik bir şekilde ayakta durun. Sol ayağınızı kaldırın ve sağ dizinizle destekleyin. Kollarınızı başınızın üzerine kaldırın ve avuçlarınızı birleştirin. Bu pozisyonu birkaç saniye tutun.

6. Genişleme pozisyonu

Genişleme pozu, metabolizmayı geliştirmeye, sırt ve göğüs bölgesindeki kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Bunu yapmak için karnınızın üzerine yatmalısınız.

Sonra ellerinizi yanlarınıza koyun. Ayaklarınızı ellerinizle tutun ve başınızı kaldırın. Bu pozisyonu 1-2 dakika boyunca tutun ve ardından yavaşça başlangıç pozisyonuna geri dönün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weigth loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.