Yazın Baş Ağrısı Çekmek: Rahatlamak İçin Çözümler
Şüphesiz, yazın baş ağrısı çekmek herkesi bir noktada rahatsız eder. Yaz sezonu çoğu kişi için baş ağrılarıyla beraber gelir ve migren ataklarını iyice alevlendirir.
Farklı ülkelerde yapılan araştırmalara göre, insanların %85’i yılda en az bir defa bu tür ağrılardan muzdarip oluyor. Bu yüzden baş ağrısı yüzünden doktora başvuran kişilerin sayısı özellikle yaz mevsiminde dünyanın her yerinde artıyor.
Ancak bu sağlık problemi erkekleri kadınları etkilediği kadar etkilemiyor. Geçtiğimiz sene erkeklerin %80’inde bu ağrı atakları gözlemlenirken, kadınlarda ise bu oran %95’lerde. Benzer şekilde, migren de kadınları daha fazla etkiliyor. Dünyadaki kadın nüfusunun %15’inde migren problemi görüldüğü tahmin ediliyor.
Peki neden yaz mevsimi bu tür ağrılar için bir risk oluşturuyor? Çünkü basit olarak düşündüğümüzde, yaz ayları rahatladığımız, dışarda daha çok vakit geçirdiğimiz ve hava durumunun daha iyi olduğu zamanlar değil mi?
Ancak bu saydığımız “olumlu” etkenler, aslında baş ağrılarının oluşmasına katkıda bulunuyor. Hadi şimdi yazın daha sık görülen baş ağrılarının gizli nedenleri hakkında daha fazlasını öğrenin.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Baş Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler
Yazın baş ağrısı çekmek: Nedenleri
Başınızın ağrımasına birçok şey neden olabilir. Özel bir hastalığınız veya bilinen bir sağlık durumunuz yoksa, çoğu baş ağrısı tek bir nedenden dolayı ortaya çıkmaz.
Benzer şekilde, yazın sahip olduğunuz baş ağrıları da tek bir nedenden dolayı ortaya çıkmıyor. Yılın bu zamanında ortaya çıkan bazı durumlar ve faktörler, başınızın ağrımasına neden olabiliyor.
Yazla ilgisi olan faktörlerin hepsi birleştiği zaman, can sıkıcı baş ağrıları ortaya çıkabilir. Örneğin tatile çıktığınızda uyku alışkanlıklarınız değişir ve buna ek olarak güneş ışığına daha çok maruz kalırsınız.
Sıcaklık
Elbette sıcak havalar, baş ağrılarına neden olan faktörlerin en başında yer alıyor. Yaz boyunca yüksek sıcaklıktan dolayı damarlarınız genişler. Aslında damarlar ısı alışverişinde bulunmak için genişler çünkü bu şekilde vücudunuz güneş çarpmasının önüne geçmeye çalışır. Ne yazık ki bu damar genişlemesinin bir yan etkisi bulunuyor: Migren.
Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Sabah Baş Ağrısı ile Uyanmanın 4 Sebebi
Alkol tüketimi sonucu susuz kalmak
Yaz ayları boyunca, sıcaklık nedeniyle vücudunuz her zamankinden daha çok sıvıya ihtiyaç duyar. İnsanlar çoğu zaman susuzluklarını yatıştırmak için sıcak günlerde alkol alır. Ancak alkol vücudunuza su sağlamaz. Tersine, vücudunuza alkol aldığınız zaman daha da susuz kalırsınız ve bu durumun sonucunda da başınız ağrır.
Uyku düzeninde meydana gelen değişiklikler
İnsomnia yaz aylarında daha sık görülür ve bu durum baş ağrısını ve migreni tetikler. Gündüz ve gece saatlerinin yaz aylarında değişmesi de migrenininizin artmasına neden olabilir. Çünkü yaz aylarında vücudunuz güneş ışığına daha çok maruz kalır ve bu durumun sonucunda uyku alışkanlıklarınız değişebilir. Örneğin daha geç saatlerde yatağa gidebilirsiniz.
Bu durumun klasik bir sonucu da şudur: Yaz aylarında daha az uyursunuz ve hatta uykusuzluk yaşayabilirsiniz. İnsomnia yaşayaman kişiler de bu tür sorunlara sahip olabilir. Yaz aylarında ofis ortamı daha az yoğundur, çocuklar okula gitmek için erken kalkmaz ve televizyon geç saatlere kadar açık kalır.
Bunlara ek olarak, yaz aylarında sosyal hayatınız kışa göre daha yoğun geçer ve bu nedenle daha çok alkol ve kafein tüketebilirsiniz. Bu durumun sonucunda da daha çok başınız ağrır.
Yazın baş ağrısı çekmek: Nasıl önlenir?
Hadi şimdi yazları canınızı sıkan baş ağrıları için hangi önlemleri alabileceğinize göz atalım. Bu yazıda bahsedeceğimiz tavsiyeleri uygulamanız oldukça kolaydır ve basit bir şekilde iki gruba ayrılabilir:
- Yaz sıcağının etkilerini azaltmak
- Yazları sahip olduğunuz kötü alışkanlıkların etkisini azaltmak
Yaz sıcağı ile mücadele etmek ve baş ağrılarını önlemek için tavsiyeler
- Güneşe dikkat edin: Yazın güneş, vücudunuza her zamankinden daha çok zarar verir. Bu yüzden kendinizi şapka veya açık renkli kıyafetlerle korumanız gerekiyor. Güneş gözlüğü kullanmak da işinize yarayabilir. Eğer mümkünse, dışarıda yapmanız gereken aktiviteleri ya öğleden önce ya da öğleden sonra gerçekleştirin. Bu zaman dilimlerinde güneş size daha az zarar verecektir.
- Sert ısı değişimlerinden kaçının: Yaz aylarında insanlar klimaları en soğuk derecede kullanmak isterler. Ancak soğuktan sıcağa veya fazla sıcaktan daha soğuk bir ortama geçmek başınızın ağrımasına neden olabilir.
- Evinizi serin tutun, soğuk değil: Evinizin sıcaklığını dengeli bir seviyede tutun. Klimanın evi çok fazla soğutmasına izin vermeyin, evinizin serin olması yeterli olacaktır. Bu yüzden klima yerine vantilatör kullanmak daha sağlıklı olabilir.
- Susuz kalmayın: Yaz ayları boyunca vücudunuz her zamankinden daha çok suya ihtiyaç duyar. Susuz kalmamak için sık sık sıvı tüketmeniz gerekir. Alkol gibi vücudun su tüketmesine neden olacak içeceklerden de uzak durmanız gerekiyor.
Yazın susuz kalmamak hayati bir önem taşıyor ve su içerek baş ağrılarından kaçınmanız da mümkün. Bu yüzden yeteri kadar su içip içmediğinize yaz aylarında daha çok dikkat edin.
Kötü yaz alışkanlıkları için bazı tavsiyeler
- Sağlıklı beslenin: Meyve ve sebze gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin tüketimini arttırabilirsiniz. Migren sorunu yaşayan kişiler migrenlerini tetikleyen yiyeceklerden yaz aylarında özellikle uzak durmalıdır. Sosis ve çikolata gibi yiyecekler migreni tetikleyebilir.
- Uyku düzeninize önem verin: Yaz aylarında günlük rutinleriniz değişebilir. Ancak birçok uzmana göre, yaz aylarında yıl içindeki uyku düzeninize mümkün olduğu kadar uymanız gerekiyor. Aynı saatte yatağa gidin ve aynı saatte uyanmaya çalışın. Uykunuzu her gün eşit miktarda aldığınızdan emin olun.
- Eğer zamanında yatağa gidemiyorsanız ve zamanında uyanamıyorsanız, günün en sıcak saatlerinde 30 dakika kadar kestirmeye çalışın. Bu şekilde günün en sıcak saatlerinde güneş ışığına maruz kalmamış olacaksınız.
Son olarak
Yaz ayları boyunca birçok farklı faktör işin içine girer ve bu faktörler baş ağrılarına neden olabilir. Hava sıcaklığının yüksek olmasının yanında, uykusuzluk ve insomnia da devreye girdiğinde baş ağrılarının daha sık görülmesi şaşırtıcı olmaz.
Neyse ki böyle bir durumdan korunmak için atabileceğiniz bazı basit adımlar var. Bunun yanında bazı kötü alışkanlıklarınızı da değiştirmeniz gerekiyor. Hem bu ağrılardan kaçınmanızı sağlayacak hem de baş ağrılarının belirtilerini azaltacak birçok farklı yöntem bulunuyor. Bu yazıda geçen tavsiyeleri aklınızda tutun, mutlaka işinize yarayacak!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cid, J. María Loreto. Cefaleas, evaluación y manejo inicial. Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 651-657.
- Auber, Gregory J. Cómo eliminar el calor: tratamiento de los trastornos causados por el calor. Nursing (Ed. española) 23.6 (2005): 28-30.
- Visens, Laura S. Actualización en la prevención y tratamiento de la migraña. Medicina (Buenos Aires) 74.2 (2014).