Klimanın Sağlığınıza 6 Etkisi

Klima yazları en yakın dostunuzmuş gibi görünse de, eğer dikkat etmezseniz sağlığınıza oldukça zararı dokunabilir.
Klimanın Sağlığınıza 6 Etkisi

Tarafından yazılmıştır Óscar Dorado

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Günümüzde ofislerde, arabalarda ve sıcak ülkelerde yaşayan insanların evinde; yani hemen hemen her yerde klima bulunuyor. Fakat bu durum bazı olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu yazımızda, klimanın sağlığınıza olumsuz etkilerini inceleyeceğiz.

Normal bir boğaz ağrısı ve üşütmenin yanı sıra, klima kullanmak sağlığınızı büyük ölçüde etkileyebilir. Klimanın sağlığınıza zararlı olmasının temel sebebi aşırı kuru ortamlarda bulunmanın yarattığı sorundur. Bu sebepten ötürü, yazları serinlerken klimalarınızı gerektiği kadar kullanmalısınız.

Klimanın Sağlığınıza 6 Etkisi

Şimdi klimanın sağlığınıza zararlı olan etkilerine bir göz atacağız.

1. Solunum Problemleri

Hava sıcaklığındaki herhangi bir değişikliğin solunum sisteminize zarar verdiğini aklınızdan çıkarmayın. Bundan ötürü, sıcak bir alandan ofis ya da süpermarket gibi soğuk bir yere geçmek bazı ciddi problemlere sebep olabilir.

Klima kullanımı havanın dolaşımından ötürü, sizi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da savunmasız hale getirir. Farenjit ya da boğaz enfeksiyonu gibi problemlere yol açabilir.

Hatta, klimalı alanlarda daha fazla vakit geçiren insanların boğaz ve burun sorunları yaşama riskinin daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. Bundan dolayı, iç burun iltihabı gibi hastalıklara yakalanma ihtimalleri daha fazladır.

2. Viral Enfeksiyonlar

klimanın sağlınıza

Klimanın en yaygın etkilerinden bir tanesi, zayıf bağışıklık sistemleri arasında viral enfeksiyonları yaymasıdır.

Klimalı ortamlarda, eski hava sürekli olarak dolanır ve içeri taze hava girmez. Bunun sonucunda, eski hava soğuk algınlığı ve grip mikroplarını, bakterileri insanlara bulaştırır. 

Bundan dolayı, klimasız ortamlara göre klimalı ortamlarda viral enfeksiyona yakalanma riski daha fazladır.

3. Dehidrasyon

Klimalı odalarda çok uzun vakitler geçiren insanlar daha fazla dehidre olurlar. Klima nemi emdiği için ve insanlar genellikle yeteri kadar su tüketmedikleri için dehidrasyon yaşanır.

Hava daha soğuk olduğu için insanlar terlemez ve bu yüzden o kadar da susamazlar ama yine de dehidrasyon meydana gelir. Ayrıca, soğuk ortamlarda vücut daha az hareket etme ihtiyacı hisseder.

4. Baş Ağrısı

Klimanın sağlığınıza zararları arasında en yaygın görülen problemlerden biri de baş ağrısıdır. Klimanın yarattığı etki baş ağrısını ve hatta migreni tetikler.

Bariz bir şekilde, dehidre olma riski de başınızın ağrıması ihtimalini artırır. Yine de dehidrasyonun diğer sağlık problemlerini de tetiklemesine rağmen genellikle önemsenmediğini görürüz.

5. Göz Kuruluğu

gözüne damla damlatan kadın

Klima gözlerinizi kurutabilir ve bu da ağrı ve kaşınmaya yol açar. Klima tabii ki doğrudan göz kurumasına sebep olmaz fakat bu probleme sahip olan insanların gözlerinin kurumasını hızlandırır.

Klima durumu daha da kötüleştirir. Gözleriniz çok fazla kuruyorsa, klimalı ortamlardan uzak durursanız iyi edersiniz.

6. Sıcağa Karşı Dayanıklılığınızı Azaltır

Eğer klimalı odalarda çok fazla vakit geçirirseniz, sıcağa karşı dayanıklılığınız azalır. Bunu özellikle yaz aylarında sıklıkla yaşayabilirsiniz.

Unutmayın ki soğuk ofisinizden sıcak bir ortama geçtiğinizde vücudunuz stres yapacaktır. Bu ani hava değişimi sağlığınız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Özetle, klimanın sağlığınıza oldukça olumsuz etkileri vardır. Bu sebepten ötürü, klimaları aşırı değil, gerektiği kadar kullanmak oldukça önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers. (2009). Indoor environmental health. In ASHRAE Applications Handbook.
  • Garcia, G. J. M., Bailie, N., Martins, D. A., & Kimbell, J. S. (2007). Atrophic rhinitis: A CFD study of air conditioning in the nasal cavity. Journal of Applied Physiology103(3), 1082–1092.
  • Jones, A. P. (1999). Indoor air quality and health. Atmospheric Environment.
  • Yu, B. F., Hu, Z. B., Liu, M., Yang, H. L., Kong, Q. X., & Liu, Y. H. (2009). Review of research on air-conditioning systems and indoor air quality control for human health. International Journal of Refrigeration.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.