Yanlış Şekilde Yemek Pişirmenin "Toksik" Sonuçları
İddiaya gireriz ki evinizde yemek pişirmenin sağlığa hem yararlı hem de zararlı olabileceğini hiç düşünmemişsinizdir. Bu yazımızda tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
Teflon ve plastik materyallerde bir çok sağlık tehlikesi bulunmaktadır fakat yanlış şekilde yemek pişirmenin de kendince sorunları vardır.
Yazının kalanına ayrıntılı şekilde bir göz atın.
Ayrıca bakınız: Yemek Yapmak İstemenize Neden Olacak 12 Mutfak Hilesi
Günümüzdeki modern mutfaklarda yemek pişirmenin tehlikeleri
Sağlığımız ve ailemiz için zararlı şeyleri sıralarsak, teflon muhakkak bunlardan biri olurdu. Her ne olursa olsun, “yapışmaz” özelliği sayesinde yemek pişirmede veya kızartma yapmada halen çok popülerdir.
Teflon, 1938 yılında uluslararası bir şirket olan DuPont tarafından bulunmuştur. Bu ürün yemek yapmada hayat kurtaran bir buluş olarak görülse de çok zararlı materyal ve ürünlerden üretilmiştir.
Uzay gemisi, kablo kaplama, tıbbi protez, boya, cila, kontakt lens, uzay kıyafetleri, motorlar, su geçirmez kaplamalar ve benzeri alanlarda kullanılmaktadır.
Teflonun tehlikeleri ana bileşeni olan PFOA‘dan gelmektedir (perfluorooctanoic asit, aynı zamanda C-8 olarak da bilinir), yok edilemez ve birikmiş bir maddedir.
1961 yılında, DuPont bu maddenin doğada çözünemediğini ve kanser, kısırlık, karaciğer problemleri, hipertiroid, cenin sakatlığı gibi rahatsızlıklara sebep olduğunu biliyordu. Yine de bu pek umurlarında olmadı ve fabrika artıklarını atmosfere ve suya boşaltmaya devam ettiler.
öyle ki PFOA göllerde, ırmaklarda, okyanuslarda, içme suyunda, bitkilerde ve hatta dünya nüfusunun %95’inin kanında tespit edilmiştir.
Teflon kullanmak sağlığınız için zararlıdır çünkü yüzey aşınır ve stabil değildir, bu da yediğimiz yemeklere yapıştığı anlamına gelmektedir.
Bu madde 160 derecede ısıtıldığında, küçük bir hayvanı, örneğin bir kuşu öldürecek derecede toksiktir. Fakat PFOA maddesi aynı zamanda patates cipsi, hamburger, patlamış mısır vb. ambalajlarında da bulunmuştur. Trigliserit ve kolesterol seviyelerini yükselttiği de görülmüştür.
Yemek pişirmede kullanılması zararlı olan diğer bir element ise plastiktir. Günümüzde bu ürün milyonlarca mutfakta kullanılmaktadır, fakat üretim aşamasında büyük oranlarda kirlenmeye maruz kalmaktadır ve geri dönüşümü zordur ve doğada çözünmez.
Plastik vücutta hormon bozukluğuna yol açabilecek bileşenler içermektedir. Bu da bu maddelerin, özellikle esnek plastik yemek kapları, şişe ve hazır gıda paketlerinin vücuda girerek vücut fonksiyonlarını engellediği, değişikliklere sebep olduğu (öncelikle çocuklar ve anne karnındaki bebeklerde) anlamına gelmektedir.
Bu maddeyle temas eden yiyecekler zararlıdır, mikrodalgada ısıtıldığında ise daha kötü hale gelmektedir. Bu her gün dışarıdan yemek sipariş eden veya hazır gıdalar tüketen binlerce evde meydana gelmektedir. Yemeklerini, ısıtma sırasında yaydığı dalgalar da sağlığa zararlı olan bu elektrikli aletle ısıtırlar.
Ayrıca bakınız: Sağlıksız Yiyeceklerin En Sağlıklı Alternatifleri
“Toksik” yemekler
Burada fast food yemeklerinden bahsetmeyeceğiz, zira bu zaten açıkça bellidir. Bunun yerine, yememizin sağlıklı ve “zararsız” olduğu söylenen fakat gerçekte hiç de öyle olmayan gıdalara bir göz atacağız (DİKKAT: bunlar kötü değil, sadece yapılış şekilleri kötüdür).
Yanlış şekilde yemek pişirmenin en önemli sonucu, farkında bile olmadan yiyeceklerdeki toksik madde seviyesinin artırılmasıdır. Aşağıda bu tür gıdaların birkaçı sıralanmıştır:
Kötü şekilde pişirilmiş kırmızı veya beyaz fasulye
İkisinin de 100 derece üzerinde pişirilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, pişirmeden önce gece suda bekletilmesi gerekmektedir . Eğer bu yapılmazsa, toksik bileşenini (phytohemaglutinin) kaybetmez, bu da karın ağrısına sebebiyet verir.
Elma çekirdekleri
Az miktarda, amigdalin adı verilen glukoz ve siyanid birleşimini içerir. Eğer çok fazla tüketilirse toksik etkiye sebep olurlar.
Sindirim sistemi bunları özümse de tüketmekten kaçınmak en iyisidir. Aynı şey şeftali çekirdeği için de geçerlidir.
Acı Badem
Tatları güzel değildir ve muhtemelen yemeyi bitiremezseniz. Bu bizim “dostumuz” amigdalin ve diğer bir toksik madde olan emulsin yüzündendir. 20 adet acı badem tehlikeli sonuçlara sebep olur.
Yeşil Patatesler
Filizlenmiş patateste bulunan bileşene solanin adı verilir. Bu, bitki tarafından kendisini böcek ve mantara karşı korumak için üretilir.
Büyük miktarda zehirlenmeye sebep olabilir. Eğer filizlenmiş patates alırsanız, en iyisi bu filizleri ve etrafını keserek çıkarmaktır. Eğer yeşil kabuğu varsa, bu kabuğu soymadan pişirmeyin.
Tatlı patates
Bunlar asla çiğ olarak tüketilmemelidir, zira merkezi sinir sistemini etkileyerek delirmeye veya havaleye sebep olurlar.
Tatlı patatesleri kaynatarak sorunlara sebep olan dioscorin maddesini yok etmek gerekmektedir.
Domates
Meyve ve yaprakları yeşilken, sağlığa faydası yoktur çünkü içlerinde tatlı patatesle aynı etkiyi gösteren tomatidine bulunmaktadır. Bazıları bunun kolesterol ve tümörleri azalttığını belirtmektedir.
Domates olgunlaşınca yenilmelidir ve kesinlikle yapraklarını yememelisiniz.
Küçük Hindistan Cevizi
Aşırı kullanımı toksik etki gösterir, çünkü myristicin içerir, bu da bazı kişilerde havaleye sebep olmaktadır. Bazı ciddi durumlarda mide yıkanması gerekmektedir.
Yenebilir Mantarlar
Mantarlar gastronomide zarafeti temsil eder, fakat bazı kişilerde rahatsızlığa sebep olur. Bazı yenebilir mantarlar hydrazine içerir ve bu da mantar çiğ yendiğinde toksik etki gösterir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Steenland, K., Fletcher, T., & Savitz, D. A. (2010). Epidemiologic evidence on the health effects of perfluorooctanoic acid (PFOA). Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.0901827
-
Consumentenbond. Zijn teflonpannen gevaarlijk? Geraadpleegd op 6 december 2018 van https://www.consumentenbond.nl/kookplaat/informatie-antiaanbaklaag
-
Voedselradar.Top 10 van giftig eten waar we gek op zijn Geraadpleegd op 6 december 2018 van http://www.voedselradar.nl/p/skull/top-10-van-giftig-eten-waar-we-gek-op-zijn/