Yemek Sırasında Su İçmek Sağlıklı mıdır?
Yemek sırasında su içmek sağlıklı mıdır değil midir? Bu konuda iki karşıt görüş mevcut. Vücudumuzun büyük bir bölümü sudan oluşuyor. Su olmadan yaşayamayacağımız gerçeğini bilsek de yemek sırasında su içmenin sindirim sürecini sekteye uğrattığı düşünülüyor. Bu konunun detaylarına gelin birlikte bakalım.
Temel Sıvı Kaynağımız: Su
Suyun, vücuttaki toksinleri atmak, organların sıvı ihtiyacını karşılamak, mineralleri hücrelere taşımak gibi metabolik süreçlere katkıda bulunduğunu herkes bilir. Bu nedenle günde iki, iki buçuk litre arası su içilmesini tavsiye edilir.
Peki, yemek sırasında su içmek sağlıklı mıdır? Kilo vermenize yardımcı olabilir mi? Sindirim sürecini iyileştirmeye yardımcı olur mu? Sıvı kaybımızı engelleyebilir mi? Bu konuyla ilgili birçok efsane var. Önyargılı düşünceler de mevcut.
Öncelikle, suyun tek başına bir kalori değeri yoktur. Yemeklerden önce su içerseniz mideniz suyla dolar. Bu da daha az yemenize sebep olur. Fakat bu sayede kilo vermezsiniz.
Boston Amerikan Kimya Topluluğu tarafından yapılan bir çalışmaya göre yemekten önce 2 bardak su içen insanların 75’le 90 kalori arası bir miktarda daha az yemek yedikleri tespit edilmiştir. Bunun nedeni suyun açlığı bastırması veya bazen susadığımızda kendimizi aç hissetmemiz olabilir.
Bir diğer inanışa göre ise, yemek sırasında su içmek sıvı kaybını azaltır. Uzmanlar bu inanışın yanlış olduğunu söylüyorlar çünkü aslında tam tersi bir durum oluşuyor. Saat kaç olursa olsun veya her ne yapıyor olursanız olun, su içmek böbrek faaliyetlerini aktif hale getirerek vücuttaki sıvı seviyesinin dengelenmesini sağlar.
Bazı diyetlerin karbonhidrat yemenizi söyleyip su içmenizi yasaklamasının nedeni bu durumun sindirimi zorlaştırmasıdır. Bu yöntem patatesle ve patates, ekmek, pirinç içeren gıdalarla uygulanmalıdır. Bu yiyeceklerin suyla beraber şiştiği, böylece karnınızı şişirdikleri ve şişman görünmenize neden olduukları düşünülür.Su ve yemek ilişkisiyle ilgili karşıt görüşler
Başta söylediğimiz gibi, yemek sırasında su içilmesini onaylamayanlar da var savunanlar da. Yemek sırasında su içilmesine karşı olanlara göre içilen soğuk su, yiyeceklerdeki yağı sertleştirerek ya sindirimi bir süre durduruyor ya da yavaşlatıyor.
Yemek sırasında su içmek vücudu nasıl etkiler?
Su çözündüğünde ve bağırsaklar tarafından emildiğinde hızlıca yağ dokusuna dönüşür. Bu da yiyeceklerin yağa dönüşüp hızlıca atar damarlara karıştığı anlamına gelmektedir. Bu bir süre böyle devam ederse kolesterol ya da kalp problemlerine neden olabilir.
Bu süreçte nasıl bir reaksiyon oluşur?
Mide, yiyeceklerin kolayca sindirilmesine yardım edecek asitleri üretecek şekilde tasarlanmıştır. Tüm bu süreç kişinin sindirim sistemine bağlıdır.
Ancak, soğuk su içtiğinizde asitler yavaşlayıp güçsüzleşecek ve yiyecekleri sindirmek daha uzun zaman alacaktır.
Su, yemekten önce mi içilmelidir yoksa sonra mı?
Biz yemekten sonra içilmesini tavsiye ediyoruz. Böylece, sıvı mide duvarlarını koruyabilir. Ancak, şunu da aklınızda tutmalısınız; suyun oda sıcaklığında veya ılık olması, dolaptan yeni çıkmış ya da buzlu olmasına kıyasla daha iyi olacaktır.
Soğuk su vücudun pH seviyesini yükselterek (daha bazik hale getirerek) midedeki sindirim sürecinin zorlaşmasına neden olur.
Su yerine meyve suyu veya meşrubat içmek aynı etkiyi yaratır mı?
Bu durumda her iki içecek de midede daha sert fonksiyonlara neden olacaktır. Çünkü, meyve suyu midedeki asitleri seyreltecek ve ayrıca sindirimin durmasına neden olacaktır.
Bu nedenle, marketten alınan meyve sularının veya meşrubatların, ne yemek sırasında ne yemekten önce ne de yemekten sonra içilmesini tavsiye etmiyoruz. Aslında, yemeğimizi hiç sıvı tüketmeden yemek en iyisidir.
Su, ne zaman ve nasıl içilmeli?
Tavsiye edilen miktar , üç ana öğün dışındaki zamanlarda (kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği) gün içinde en az sekiz bardak sudur.
Akşamları, bir saat içinde iki veya üç bardak su içip, yemekten önce yarım saat beklenilmesi idealdir. Gün içinde, susasanız da susamasanız da, özellikle yaz aylarında her yarım saatte bir küçük bir bardak su içmenizi öneririz.
Yemek sırasında su içip içmeme konusunda tartışmalar devam edecek gibi görünüyor. Çünkü, her iki teoriyi de destekleyecek yeterince çalışma mevcut değil. Yani her şey sizin vücudunuza ve nasıl hissettiğinize bağlı. Yemek sırasında su içip, hafif yemekler yemenize rağmen kendinizi şişkin hissediyorsanız, bu alışkanlığınızı değiştirmeniz iyi olabilir.
Yemek sırasında hiçbir şey içmiyorsanız ama sindiriminizin uzun sürdüğünü düşünüyorsanız, yemeklerden sonra bir bardak su içmeniz fena olmaz.
Bazı insanlar yemekten sonra tatlı yenilmesini tavsiye ederler. Öğle ya da akşam yemeklerinden bir saat önce armut veya portakal gibi bir meyvenin yenmesi iştahınızı azaltabilir. Meyvedeki su sayesinde de vücudunuz susuz kalmaz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002471.htm
- Lorenzo, Víctor. (2014). Doctor, ¿cuánto debo beber?.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952014000600001
- VV.AA. (2011). Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100003
- VV.AA. (2010).Clinical trial confirms effectiveness of simple appetite control method. https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2010/august/clinical-trial-confirms-effectiveness-of-simple-appetite-control-method.html
- VV.AA. (2013).The effect of water temperature and voluntary drinking on the post rehydration sweating. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3762624/