Yenidoğan Koliği: Ebeveynler için Nedenleri ve Öneriler

Yenidoğan koliği, bebeklerde genellikle ebeveynleri üzen güçlü ağlama ataklarına neden olur. Bu makalede, sizi ve bebeğinizi rahatlatacak öneriler sunuyoruz.
Yenidoğan Koliği: Ebeveynler için Nedenleri ve Öneriler
Sara Cañamero

Yazan ve doğrulayan matron Sara Cañamero.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yeni anne baba olanların bir doktora danışmasının temel nedenlerinden bazıları genellikle uyku, beslenme, emzirme ve yenidoğan koliğidir. Bugün, bu konunun endişe ve kafa karışıklığına neden olması yaygın olduğundan yenidoğan koliği ile ilgili konuşacağız.

Yenidoğan koliğinin en yaygın tanımı, onu yoğun, şiddetli ağlama dönemleri olarak tanımlar. Bu ataklar, sağlıklı, iyi beslenmiş bir bebekte en az üç hafta boyunca günde en az üç saat, haftada üç gün sürer.

Çoğu zaman kolik altı haftalıkken ortaya çıkar. Uzmanlar, ağlama nöbetlerini gün sonunda ortaya çıkan, büyük yoğunlukta ani saldırılar olarak tanımlıyor. İyileşme doğumdan sonra yaklaşık dört ila altı ay içinde görülür.

Bu ataklar neye benziyor?

Bebeklerin çok tipik bir pozisyonu benimsemesi yaygındır. Uyluklarını karınlarına doğru bükerler ve yumruklarını sıkarlar. Aynı zamanda yüzleri belirgin şekilde kızarır ve göbekleri çok gerginleşir.

Bu ataklar birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Krizler arasındaki dönemlerde çocuklar tamamen asemptomatiktir ve gülümserler. Dahası, iyi beslenirler ve normal kilo alırlar.

Şiddetli ağlayan bebek

Yenidoğan koliği nedenleri

Yenidoğan koliğinin nedenleri çok faktörlüdür, yani onu üreten tek bir neden yoktur. Çoğu zaman, birkaç zemin hazırlayıcı faktör, belirli bir kişinin bu durumdan muzdarip olmasına neden olur. Italian Journal of Pediatrics dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bu faktörler şunlar olabilir:

  • Organik: Sindirim sisteminin olgunlaşmamış olması, laktoz intoleransı vb.
  • Davranışsal: Bebeğin mizacı, evdeki davranışlar (ilk kez ebeveyn olanlarda), meme uçlarının doğru kullanılması, emzirme türü, uygun olmayan emzirme.
  • Anatomik: Dil bağı varlığı, damakta değişiklik, düşük ağırlık.

Ne yapabilirsiniz?

Ebeveynlere güven vermek için söylememiz gereken ilk şey, bunun evrensel çarelerin olmadığı iyi huylu bir süreç olduğudur. Önemli olan bebeğinizi rahatlatmak ve her zaman ağlamasına izin vermektir.

Her şeyden önce, sadece ağlamalarına izin vermek koliği ortadan kaldırmaz. Dahası, küçüğünüzde fiziksel ve psikolojik düzeyde başka komplikasyonlara da neden olabilir.

Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa, en olası nedenleri ortadan kaldırmanız gerekir. Örneğin, bebeğinizin acıkmış, üşümüş, sıcaklamış, uykulu olup olmadığını veya bezini değiştirmeye ihtiyaç duyup duymadığını vb. eleyin. Haftalar geçtikçe ebeveynlerin bebeğinin ihtiyaçlarını ağlama şekillerine göre belirleyebildikleri doğrudur.

Aynı şekilde, kulak ağrısı veya diş eti ağrısı gibi herhangi bir patolojiyi veya hastalığı da ekarte etmelisiniz. Bunu yapmak için, bebeğinizin bir tür ağrı içinde olabileceğini gördüğünüzde çocuk doktoruna gitmeniz önemlidir.

Tıbbi açıdan bakıldığında, bebeğiniz sağlıklıysa, ancak kolik olabileceğinden şüpheleniyorsanız, multidisipliner bir ekiple uzmanlaşmış bir merkeze gitmeniz gerekebilir.

Yenidoğan koliği konsültasyonu nedir?

Yenidoğan koliği konsültasyonunun yaklaşımı multidisipliner olabilir. Bu durumda bir ebe, bir çocuk hemşiresi, bir fizyoterapist ve gerektiğinde bir psikolog konsültasyonda genellikle bir araya gelir.

Genel olarak, çocuğun doğumunu, hamileliğinizi, yaşamın ilk günlerini ve aile geçmişini değerlendirerek başlayacaklardır. Ardından bebeğin fiziksel muayenesini yapacaklar: Karın, diyafram, ağız boşluğu, atopik dermatit belirtileri vb.

Aynı konsültasyonda, beslenme ile ilgili sorunları ortadan kaldırmak için bebeğin memeden veya biberondan nasıl beslendiğini gözlemleyecekler. Bunun nedeni, birçok durumda yanlış beslemenin bebeğin hava yutmasına neden olabilmesidir.

Son olarak, tedavi fizyoterapi veya osteopatiyi içerebilir ve profesyoneller ebeveynlere ilgili kılavuzları sağlayacaktır.

Yenidoğan koliği yaşayan bebek

Anne-babalar için beslenme ve yenidoğan koliğine ilişkin öneriler

  • Emziriyorsanız, meme ucunda kafa karışıklığına neden olabilecek meme koruyucuları ve emziklerden kaçınmalısınız. Ayrıca bebeğiniz kendiliğinden memeyi bırakana kadar istediği kadar beslenmesine izin vermelisiniz. Bu, bebeğinizin gazını alıp diğer memeye geçebileceğiniz zamandır. Memeye tutturma tekniğinin doğru olduğundan ve bebeğin dil bağı olmadığından emin olun. Başka bir deyişle, çocuğunuzun dilini doğru hareket ettirebildiğinden emin olun.
  • Bebeğinizi biberonla besleseniz de tekniğin doğru olması ve bebeğinizin ağzında herhangi bir değişiklik olmaması önemlidir. Sütün akışını düzenleyen bir antikolik biberonu ve düşük laktoz içeren formül mamaları tercih edebilirsiniz.
  • Emzirmeden sonra, bebeğinizi tüm havayı dışarı atabilmesi için dik pozisyonda tutmak önemlidir.
  • Doktorlar, bebeğin tahammülsüzlüğü veya alerjisi olabileceğinden şüpheleniyorlarsa, anneye diyet kılavuzları sunabilir. Bunlar, herhangi bir iyileşme olup olmadığını görmek için iki veya üç hafta boyunca süt, glüten, yumurta, kuruyemiş, soya veya balığın diyetten çıkarılmasını içerebilir. İyileşme varsa ve anne bebeği emziriyorsa, o zaman kısıtlayıcı bir diyet uygulayacaktır. İyileşme olmazsa çıkardığı tüm yiyecekleri yeniden diyete ekleyebilir.

Ebeveynler için daha fazla öneriler

  • Ebeveynler veya bakıcılar tarafından yapılan bir bebek masajı, küçükler için faydalı olabilir. Masajı bebeklerde kolik konusunda uzmanlaşmış bir fizyoterapist de yapabilir. Karın masajının sindirim sistemini değiştirdiğine dair çok az bilimsel kanıt olsa da, ağlamayı azalttığına ve uyku saatlerini ve ebeveynlerin koliğe karşı tutumunu iyileştirdiğine dair kanıtlar var.
  • Ebeveynler her zaman bebeklerinin ağlamasıyla ilgilenmelidir.
  • Araştırmalar, ten tene temas tekniğinin tıpkı ergonomik bebek giyimi gibi bebekleri daha az ağlattığını kanıtlamıştır. Bu, bebeğin doğru pozisyondaolmasını sağlar ve gazını dışarı atmasına yardımcı olur. Ayrıca, bebeğinizin yanınızda olması, taleplerini anında karşılamanıza yardımcı olur.
  • Beşik başını hafifçe kaldırmak, koliği önlemek için iyi bir öneridir.

Bebeklerde yenidoğan koliği ile karşılaşıldığında…

Sonuç olarak, yenidoğan koliği 4 aylıktan küçük bebeklerde çok sık görülen bir durumdur. Dahası, verilen emzirme şeklinden bağımsız olarak da gerçekleşebilir.

Belirli bir neden olmamasına rağmen, semptomları hafifletmek ve ebeveynler için durumu kolaylaştırmak için yukarıda bahsedilenler gibi bazı önerileri uygulayabilirsiniz.

Bununla birlikte, yapılacak en iyi şey, her vakaya uyarlanmış bir teşhis ve tedavi almak için her zaman bir çocuk doktoruna danışmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.