Yetişkinlikte Hiperaktivite Tedavisi için 6 İpucu
Yetişkinlikte hiperaktivite, birçok insanın fark etmediği bir sorundur.
Ne de olsa çoğu kişi, hiperaktiviteyi küçük çocuklarla veya öğrencilerle ilişkilendirir. Bununla birlikte, bir çocuk olarak uygun tedavi görmeyen insanlar, yetişkin birer birey oldukları zaman daha fazla hiperaktif olma olasılığı ile karşı karşıya kalırlar.
Yazının devamında, yetişkinlikte hiperaktivitenin nasıl tanınacağını ve tedavi edileceğini öğrenebilirsiniz.
Neden yetişkin hiperaktivitesi denir?
Hiperaktivite, bir kişinin aynı anda birçok görevi üstlendiği ve birini bile yerine getiremediği zaman ortaya çıkar. Hiperaktif insanlar çoğu zaman kendilerini endişeli hisseder. Hiperaktivite hem çocuklarda hem de yetişkinlerde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Esas olarak aşağıdaki semptomlar nezdinde görülür:
- Dürtüsellik
- Kısa konsantrasyon süresi
- Konsantrasyon eksikliği
- Zaman yönetimi sorunu
- Aktif olamama
- Faaliyetlerde tutarsızlık
Ayrıca, hiperaktif bir kişi asla aynı bir noktada duramaz, çok konuşur ve sessiz kalmakta zorluk çeker. Ayrıca çok sabırsız da olabilir. Bu, sıra beklerken (bir bankada veya halka açık alanda) ve kendi sıraları gelene kadar yerinde duramamaları ile açık bir gerçektir. Benzer şekilde, hiperaktiviteli insanlar sıklıkla diğerlerinin konuşmalarını keser.
İnsanlar, çocuklarda olduğu gibi yetişkin hiperaktivitesine aşina değillerdir. Ancak bu durum, düşünebileceğiniz daha yaygındır.
Değişken ruh halleri, günü kötü planlama, öz güven eksikliği ve zayıf ya da düzensiz dikkat süresiyle sonuçlanan duygusal ve zihinsel bir bozukluktur.
Sonuç olarak, hiperaktif yetişkinler genellikle öz güvenleri düşük, karmaşık romantik ilişkileri olan, sosyal etkileşimi az ve birçok başarısızlığı olan kişilerdir. Bunun sonucunda ortaya çıkan ana problemler kaygı, depresyon, kişilik bozuklukları ve uyuşturucu kullanımıdır.
Yetişkin hiperaktivitesinin tedavisi
Her şeyden önce, sorunu analiz etmek ve tanı koymak için bir psikolog ile görüşmeniz gerekir. Gerçekten yetişkin ADHD (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu-DEHB) sizde mevcutsa, bir sonraki adım, bunun ne olduğunu ve insanları ve diğer yaşam alanlarını nasıl etkilediğini anlamak için kendinizi hastalık hakkında bilgilendirmek olmalıdır.
Hiperaktivitenin üstesinden gelmek için farklı seçenekler vardır. Birçoğu zamanla belirli alışkanlıkları değiştirmeye odaklanan bilişsel ya da davranışsal terapiyi içerir. Yetişkin hiperaktivitesi üzerinde çalışmak için sizler için bazı ipuçları hazırladık:
1. Konuşun
Güvenebileceğiniz insanlarla konuşmak her zaman iyi bir fikirdir, tabi bu kişi size yardım edebilecek, destek olabilecek ve saygı duyan biri olduğu sürece. Yargılama yapmadan konuşabilen birine güvenebilmek çok önemli.
2. Nefes alın
Odaklanmış nefes alma, zorlu durumlarda ya da endişe anlarında birçok yarar sağlayabilir. Sakinliğinizi yeniden kazanmak için, siz sakinleşene kadar her nefes alıp verdiğinizde vücudunuzun hareketlerine dikkat etmelisiniz.
Bu teknik, olayların olumsuz tarafına odaklanmamızı engeller.
3. Lafı bölmekten kaçının
Hiç durmadan birinin sözünü kesmeyi önlemek için, konuşmadan önce 10’a kadar saymayı deneyebilirsiniz. Doğrudan sizin fikrinizi istemedikleri sürece, başkalarının ne söylediğine yorum yapmadan daha ziyade, aktif olarak dinleme pratiği yapmalısınız.
4. Rahatlayın
Yetişkin hiperaktivitesi için çeşitli gevşeme teknikleri deneyebilirsiniz. Bazen meditasyon en iyi çözümdür. Başkaları için, rahatlatıcı bir duş veya parkta bir yürüyüş daha yararlı olacaktır.
Önemli olan, zihninizi rahatlatmanıza ve fikirlere yön vermenize en iyi şekilde yardımcı olan yöntemi bulmaktır.
5. Organize olun
Hiperaktif insanların çözmesi gereken bir diğer sorun ise çevresindeki karmaşadır (işte veya evde).
- Yapılacaklar listesi yapmak, takvimi yanınızda taşımak veya post-it notlar kullanmak gibi birçok yöntemi düzenleyebilirsiniz.
Masanızı veya çalışma alanınızı ve kağıtların yığınla birikmesini önlemek için alışkanlıklarınızı yavaşça değiştirmek için bir günü veya sabahı işten güçten uzakta tutabilirsiniz (temiz kıyafetlerinizi sandalye üzerine koymak yerine dolabınıza kaldırabilir, masanın üstüne koymak yerine kağıtları dosyasına kaldırabilirsiniz).
6. Dikkatinizin dağılmasını sınırlayın
Hiperaktif insanların kolayca dikkatini dağılması çok yaygındır. Bunun ışığında, dikkat dağıtıcı unsurları çalışma alanlarından uzakta tutmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Cunill, R., & Castells, X. (2014). Trastorno por déficit de atención con hiperactividad. Medicina Clinica. Ediciones Doyma, S.L.
https://doi.org/10.1016/j.medcli.2014.02.025 -
Rodillo, B. E. (2015). Trastorno por déficit de atención e hiperactividad (TDAH) en adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 52–59.
https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2015.02.005 -
Ramos-Quiroga, J. A., Bosch-Munsó, R., Castells-Cervelló, X., Nogueira-Morais, M., García-Giménez, E., & Casas-Brugué, M. (2006, May). Trastorno por déficit de atención con hiperactividad en adultos: Caracterización clínica y terapéutica. Revista de Neurologia.
https://doi.org/10.1016/j.nrl.2015.09.001 - NIMH » ¿Podría yo tener el trastorno de déficit de atención con hiperactividad?. (2016). Retrieved 19 February 2021, from https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/podria-yo-tener-el-trastorno-de-deficit-de-atencion-con-hiperactividad/index.shtml