Yılbaşından Önce Bırakılması Gereken 4 Alışkanlık
Muhtemelen siz de her yıl olduğu gibi yılbaşından önce yeni yıl için bırakmanız gereken alışkanlıkları içeren bir hedef listesi hazırlamışsınızdır.
Size iyi şanslar dileriz, ancak biliyoruz ki, bu hızla gittiğiniz sürece yılbaşından önce bu alışkanlıkları ihlal etmeniz mümkün. Listenizde eklediğiniz her şeyi yeni yılda tekrar etmeyeceğinize dair kendinize söz vermek, her pazartesi diyete başlayacağını söyleyip bunu başaramamak kadar klasiktir.
Ama merak etmeyin. Bu yıl kendinize olan taahhütlerinizi yerine getirmeye, 2022 yılına enerji dolu, yenilenmiş bir insan olarak girmeye kararlıysanız, size kötü alışkanlıklarınızdan kurtulup Ocak ayına yeni bir başlangıç yaparak girmeniz için yapmanız gerekenleri söylüyoruz.
Okuyun: Bir Alışkanlık Nasıl Oluşur
Yılbaşından önce vazgeçmeniz gereken kötü alışkanlıklar
Alışkanlıklar, günlük yaşamımızda çok sık tekrarlanan bir davranışlardır. İyi ya da kötü şeyler olabilirler. Kötü alışkanlıklar, sağlığı ve yaşam kalitesini tehdit eden ve olumsuz sonuçlar getiren alışkanlıklardır.
1. Bırakmanız gereken ilk alışkanlıklardan biri: Sigara
Dünya Sağlık Örgütüne göre tütün kullanımı yılda 8 milyon kişiyi hayattan koparmaktadır. Dahası, sigara içenler hastalıklara karşı en savunmasız olanlar arasındadır. Aslında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, akciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık %80 ile %90’ının sigara içmek ile bağlantısı vardır.
Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre akciğer kanserinden ölme olasılığı 15 ile 30 kat daha fazladır. Bu nedenle, sigara içmeyi bırakanlar bu riski azaltır. Kidshealth, tütün kullanımını bırakmak için aile ve arkadaşlardan destek almanızı ve bazı adımları takip etmenizi önerir:
- Sigara bırakma eylemini gerçekleştirmek için bir tarih belirleyin.
- Tüm sigaraları atın.
- Giysileri ve tütün kokan her şeyi yıkayın.
- Neden sigara içtiğinizi analiz edin ve herhangi bir bağlantıyı ortadan kaldırın.
- Sigarayı nane şekeri veya havuç çubukları gibi başka bir şeyle değiştirin.
2. Dağınıklıktan kaçının
Bir şeyleri biriktirmek tozu çeker ve akarlar gibi istenmeyen ziyaretçiler için mükemmel bir ortam oluşturur. Bu da bizde alerjiye neden olur. Alerjiler, belirli maddelere aşırı tepkidir. Örneğin; eşyaların üstünde toz birikmesi, solunumla ilgili semptomların ortaya çıkmasına neden olur.
Hayatınızdan alerjiyi çıkarmak için kutuları, dergileri, gazeteleri, masa süslerini ve akar olabilecek diğer eşyalar gibi etrafta biriken dağınıklıkları temizleyin. Panjurlarınızı sık sık temizleyin, yatağınızı iyice düzenleyin ve arada bir yatak örtülerinizi silkeleyin.
3. Geç yemekten kaçının
Tatilde geç kalkıp kahvaltıyı atlamak veya çok geç yatmak ve sabaha karşı dizi seyrederken atıştırmalıklar yemek normaldir. Öğleden sonrası yaptığımız şeker atıştırmalıklarından bahsetmiyoruz bile.
Hepimiz geç saatlerde yemek yeriz. Yapılan çalışmalar, bu alışkanlığın kilo alımı ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabilecek metabolik bir değişiklik ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Bunu da okuyun: Uykudan Önce En Kötü Gece Atıştırmalıkları
4. Erteleme, bırakmanız gereken bir alışkanlıktır
Erteleme, mazeretler üreterek planlanan herhangi bir etkinliği ertelemektir. Her türlü stres yaratan durumlardan kaçınmak istediğiniz için oluşur. Bu duygusal sağlığı etkiler.
Ertelemeyi bir kenara bırakmak için, mindfulness‘ı kullanmanız ve durumun farkında olmanız önerilir. Erteleme, uzun vadede daha kötü olacağını bilerek hiçbir şey yapmamaya karar verme eylemidir. Bu nedenle süreci daha katlanılabilir hale getirmek için işlerinizi birkaç aşamaya veya bölüme ayırmanız önerilir.
Yeni yılda kötü alışkanlıklarımızı nasıl geride bırakabiliriz?
İnsanlar alışkanlıklarından ibarettir. Her gün bazı şeylerde neredeyse aynı kalıpları tekrarlıyoruz. Bu nedenle onları bırakmak kolay değildir. Çok fazla disiplin, çaba ve özveri gerektirir. Onları hayatımızdan çıkarmak için bazı stratejiler vardır.
Önce nedenini belirleyin. Kötü alışkanlıklara başlamanıza neden olan şeylere bakın. Stres, açlık veya bazı dış uyaranlara karşı otomatik bir yanıt olabilir.
Ardından bu hareketleri tetikleyen şeyleri ortadan kaldırın. Rutininizdeki şeyleri değiştirin. Önemli olan, kötü alışkanlığın arkasındaki sebebi hissetmemenizdir. Otomatik süreçlerden uzaklaşın. Sokaktan gelen ses kaynaklı stres nedeniyle tırnaklarınızı ısırıyorsanız, gürültüden kendinizi nasıl uzaklaştıracağınızı öğrenin ve kendinizi izole etmeye çalışın.
Yılbaşından önce yapmanız gereken bir sonraki şey bir alışkanlığı diğeriyle değiştirmektir. Alışkanlığınız dudak ısırmaksa, sağlığınıza faydalı ve bu alışkanlığınızı engelleyecek bir başka aktivite bulabilirsiniz. Egzersiz yapmaya başlayın, okuyun, havuç çubukları, elma veya nane üzerinde ısırma çalışmaları yapın.
Genel olarak, öğrenilmiş davranışlar günümüzün temelini oluşturur. Bilinçaltımızın derinliklerinde bir ileri bir geri bizi tetiklemeye devam edeceklerdir. Ama kendi iyiliğimiz için kötü alışkanlıkları geride bırakmak, her şeyi unutup yeniden öğrenmeye başlamak her zaman iyidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mayo Clinic. Alergia a los ácaros del polvo [Internet]. Mayo clinic. 2019 [Citado 12/12/2020] Disponible en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dust-mites/diagnosis-treatment/drc-20352178
- Ben-Joseph, E. ¿Cómo puedo dejar de fumar? [Internet]. Kids health. 2016 [Citado 12/12/2020] . Disponible en https://kidshealth.org/es/teens/quit-smoking-esp.html
- Centro de control y prevención de enfermedades. ¿Cuáles son los factores de riesgo del cáncer de pulmón? [Internet]. Centro de Control y Prevención de Enfermedades. 2020 [Citado 12/12/2020] Disponible en https://www.cdc.gov/spanish/cancer/lung/basic_info/risk_factors.htm#:~:text=Fumar%20cigarrillos%20es%20el%20factor,riesgo%20de%20c%C3%A1ncer%20de%20pulm%C3%B3n.
- Redacción de Naciones Unidas. “Más de cien razones para dejar de fumar”, una nueva campaña de la OMS para ayudar a cien millones de personas [Internet]. 2020 [Citado 12/12/2020] Disponible en https://news.un.org/es/story/2020/12/1485252#:~:text=La%20Organizaci%C3%B3n%20Mundial%20de%20la,millones%20de%20vidas%20al%20a%C3%B1o.&text=El%20tabaquismo%20causa%20ocho%20millones,riesgo%20frente%20al%20COVID%2D19.
- Go Red For Women. Cómo romper con los malos hábitos y cambiar los comportamientos [Internet]. 2018 [Citado 12/12/2020] Disponible en https://www.goredforwomen.org/es/healthy-living/healthy-lifestyle/mental-health-and-wellbeing/how-to-break-bad-habits-and-change-behaviors
- Paoli Antonio. The Influence of Meal Frequency and Timing on Health in Humans: The Role of Fasting. Nutrients. 2019; 11(4): 719.