Yıpranmış Saçlar İçin Onarıcı Doğal Tarifler
Yıpranmış saçlar çoğu insanın canını sıkar. Hasar görmüş saçlarınızı onarmak istiyorsanız biraz sabırlı olmanız gerekiyor. Hiçbir ürün, size anında çözüm sağlayamaz. Her ne kadar çoğu reklam size aksini söylese de bu doğru değildir.
Evet, belki ilk uygulamadan sonra bazı gelişmeler gözlemleyebilirsiniz. Ancak sadece devamlı bakım yaparak ve farklı teknikleri uygulayarak başarıya ulaşabilirsiniz. Saçlarınıza düzenli bir şekilde bakım yaparsanız sağlıklı ve güzel bir görünüme sahip olur.
Saç, genellikle insanların en çarpıcı özelliği olduğundan, daha iyi görünmek için saçlarınızla nasıl ilgileneceğinizi öğrenmelisiniz. Aşağıda, yıpranmış saçlarınızı onarmanızı sağlayacak beş doğal tariften bahsedeceğiz.
Yıpranmış saçlar için onarıcı 5 doğal tarif
Saçınızın nasıl yıprandığının bir önemi yok. Saç boyaları, zararlı ürünler, düzleştiriciler veya güneş ışığı saçlarınızı bu hale getirmiş olabilir. Hasar görmüş bir saçın en büyük iki belirtisi parlak olmaması ve kuru olmasıdır. Bunlara ek olarak, incelmiş saç telleri ve kırık uçlar da bu duruma eşlik eder.
Bu sorunu çözmek için faydası kanıtlanmış bazı doğal bileşenleri deneyebilirsiniz. Bu doğal maddeleri maske ve saç kremi olarak kullanabilirsiniz.
Saçınızı onarmak için düzleştirici ve saç kurutma makinesi gibi sıcak cihazları daha az kullanmanız gerekiyor. Çünkü bu cihazların uzun süre kullanılması saça zarar verir. Hadi şimdi zarar görmüş saçlarınız için kullanabileceğiniz doğal ürünlere bir göz atalım.
1. Avokado, bal ve yumurtadan oluşan maske
Bal, saçın eski parlaklığını yerine getirir. Buna ek olarak kepeği önler, saç derisine güç ve nem kazandırır. Yumurta sarısı ve avokado ise harika iki nemlendiricidir.
Malzemeler
- 1 adet avokado
- 3 yemek kaşığı bal
- 1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı
- Tüm malzemeleri bir kasenin içinde karıştırın. İyice karıştığından emin olun.
- Her zamanki şampuanınızla yıkadıktan sonra bu karışımı tüm saçınıza sürün.
- 30 dakika boyunca bu şekilde bekleyin.
- Sonrasında ise soğuk su ile saçınızı durulayın.
2. Zeytinyağı ve mayonezden oluşan saç bakım kremi
Zeytinyağının içinde çok fazla miktarda E vitamini bulunur; bu vitamin türü, cildi ve saçı yeniler. Bitkisel yağlar, söz konusu saç onarımı olduğunda en iyi seçenektir. Zeytinyağı güçlü bir nemlendiricidir ve aynı zamanda saç derisinin zarar görmesini engeller.
Bunlara ek olarak, mayonez saç bakımı konusunda en sık önerilen ürünlerden birisidir. Mayonez saçınızı tedavi eder, yumuşatır ve ona parlaklık katar.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 1 adet yumurta
Hazırlanışı
- Zeytinyağını ve mayonezi bir kasenin içinde karıştırın.
- Sonrasında ise yumurtayı bu karışımın içine ekleyin ve pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırın.
- Elde ettiğiniz karışımı temiz saçınıza uygulayın ve 20 dakika boyunca bu şekilde bekleyin.
- Son olarak ise bol su ile saçınızı durulayın.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Dökülen Saçlar için 4 Çay Ağacı Yağı Maskesi
3. Yıpranmış saçlar için yumurta sarısı ve zeytinyağından oluşan saç makesi
Kuru ve yıpranmış saçlar, daha kolay dolaşır ve saçınız daha kötü bir hale gelir. Dolaşan saçınızı çözmeye çalıştığınızda kırılması muhtemeldir. Saçta meydana gelen düğümler dayanılmazdır ve saçlarınız bu şekilde sağlıklı olamaz. Ancak endişelenmeyin, yumurta sarısı ve zeytinyağından oluşan bu maske ile saçınızı nemlendirdikten sonra tüm düğümler ve dolaşık saçlar ortadan kaybolacak.
Malzemeler
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
- Yumurtayı kırın ve sarısını ayırın.
- Sonrasında ise yumurtanın sarısını zeytinyağı ile karıştırın.
- Elde ettiğiniz bu karışımı saçınıza uygulayarak saçınızı nemlendirin.
- En az 20 dakika bu şekilde bekletin.
- Son olarak saçınızı iyice durulayın.
4. Yıpranmış saçlarınızı Hint ve soya yağı ile onarın
Hint yağı, saç bakımında sıklıkla kullanılır çünkü saçı sadece eski haline getirmekle kalmaz daha da güçlendirir. Buna ek olarak yeni saç tellerinin büyümesini de teşvik eder, saça parlaklık ve yumuşaklık kazandırır. Hint yağı, soya fasulyesi yağı ile birleştiğinde faydası daha da artar.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı soya fasulyesi yağı
- 3 yemek kaşığı Hint yağı
Hazırlanışı
- Her iki yağı da bir kabın içine koyun.
- Ardından bu kabı orta ateşte ısıtın. Karışım ısınmaya başladığında kabı ocaktan alın; çünkü karışım kaynama noktasına ulaşmamalı.
- Karışımın oda sıcaklığında biraz soğumasını bekleyin ve sonrasında saç derinize yavaşça masaj yaparak hafif nemli saçınıza bu karışımı uygulayın.
- Saçınızı havluya veya plastik bir torbaya sarın ve 15 dakika boyunca bu şekilde bekleyin.
- Son olarak saçınızı yavaşça tarayın ve ardından ılık suyla iyice durulayın.
Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Saç Sağlığınızı Etkileyen 8 Kötü Alışkanlık
5. Badem yağı, bal ve yumurtadan oluşan saç maskesi
Derinlemesine nemlendiren bu tarif, saç uçlarındaki kırıkları ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak. Bu tarifle saçınız eski sağlığına ve güzelliğine yeniden kavuşacak. Bu tarifte bulunan her bileşen, kuvvetli birer nemlendiricidir. Bunlara ek olarak, bu maddeler saçınızı daha parlak ve yumuşak yapar.
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı badem yağı
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 adet yumurta
Hazırlanışı
- Tüm malzemeleri bir kasenin içine koyun ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
- Elde ettiğiniz bu karışımı saçlarınıza uygulayın ve 20 dakika boyunca bu şekilde bekleyin.
- Ardından ılık suyla saçlarınızı durulayın.
Bazı uyarılar
Bu tariflerin anında bir etki göstermesini beklemeyin, ancak düzenli kullanıldığında etki gösterecektir. Bu tarifleri uygularken bir yandan da bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor; saçınızın sağlıklı olmasını istiyorsanız, bu süreçte saçınıza herhangi bir ağır işlem yaptırmamanızı tavsiye ediyoruz. Saç maşası ve saç düzleştirici gibi saçınıza zarar verebilecek şeyleri kullanmaktan kaçınmaya çalışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
- Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1–10. Published 2017 Jan 31. doi:10.5826/dpc.0701a01
- Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738–750. doi:10.1080/10408398.2011.556759
- Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology, 12(4), 306–313. https://doi.org/10.1111/jocd.12058
- Alonso, L. (2006). The hair cycle. Journal of Cell Science. https://doi.org/10.1242/jcs02793
- Pavan Chaudhary, J. K. and P. D. D. J. S., & Shri. (2015). Avocado: the holistic source as a natural doctor! World Journal of Pharmaceutical Research.
- Gautam, S., Dwivedi, S., Dubey, K., & Joshi, H. (2012). Formulation and evaluation of herbal hair oil. International Journal of Chemical Sciences.
- Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2–15. doi:10.4103/0974-7753.153450
-
Pazyar N, Yaghoobi R, Ghassemi MR, Kazerouni A, Rafeie E, Jamshydian N. Jojoba in dermatology: a succinct review. G Ital Dermatol Venereol. 2013 Dec;148(6):687-91. PMID: 24442052.
- Amini Khoozani A, Birch J, Bekhit AEA. Production, application and health effects of banana pulp and peel flour in the food industry. J Food Sci Technol. 2019 Feb;56(2):548-559. doi: 10.1007/s13197-018-03562-z. Epub 2019 Feb 8. PMID: 30906012; PMCID: PMC6400781.