Akdeniz Diyeti ile Yiyerek Kilo Vermek için On İpucu

Akdeniz diyeti işlenmiş gıdalardan uzak kalmanızı gerektirdiği için size evde yemek yapmak için biraz daha zaman harcatır, ancak kilo verme anlamında sonuç almanız garantidir.
Akdeniz Diyeti ile Yiyerek Kilo Vermek için On İpucu

Son Güncelleme: 10 Nisan, 2019

Akdeniz diyeti tüm diyetler arasında en sağlıklılardan biri olarak kabul edilir; yalnızca sağlıklı ve tedavi edici besin elementleri değil aynı zamanda daha iyi yaşamanızı sağlayacak bir hayat stilini de içinde barındırır. Hiçbir şeyden vazgeçmeden nasıl kilo vereceğinizi anlatan aşağıdaki 10 ipucuna beraber bir göz atalım.

 Akdeniz diyetiyle kilo vermenin yolları

akdeniz diyeti

Peki neden Akdeniz diyetinin çok sağlıklı olduğu söylenir? Ağırlıklı olarak, ideal gıda piramidinin parçası olan oldukça sağlıklı malzemelerden oluşan diyetin, örneğin kalp ve damar hastalıklarını önleyebilme özelliği tonlarca çalışma ile desteklenmiştir.

Zeytinyağı, taze meyve ve sebzeler, lif, balık, kabuklu deniz ürünleri, tohumlar, antioksidanlar, C vitamini…ve tabii ki açık havada yapılan yürüyüşlerin ve pozitif duygulara dayalı ilişkilerin vurgulandığı aktif bir yaşam tarzı.

Tatlı veya işlenmiş gıdalardan uzak durarak iyi yemekle beraber aktif bir yaşam tarzı sürdürmek; taze ürünlerle yapılan ve uygun porsiyonlarda servis edilen ev yapımı yemekler yemek bu diyetle kilo vermenin iki kilit noktasıdır. Hazır mısınız? O zaman başlayalım!

1. Tahıl ve tam buğday ekmeğinin önemi

Diyetteyken gerçekten de ekmek yiyebilir miyim? Ekmeğin bol çekirdekli tam buğday olması kaydıyla tabii ki yiyebilirsiniz. Rafine undan ve bol miktar yağdan yapılmış tüm somun ekmeklerden ise uzak durun. İdeal olarak, yulaf ya da çavdar ekmeği gibi içi lif dolu ekmekleri yemelisiniz.

Bu ekmek çeşitleri bağırsak yolları için faydalıdır, sindirimi çok daha kolaydır, vitamin ve mineral deposudur ve aynı zamanda vücudunuza size bu ekmeği yediğiniz teşekkür ettirecek kadar sağlıklıdır.

Ayrıca, kahvaltıda üzerine zeytinyağı sürülmüş bir dilim ekmek yemeye başlarsanız, kendinizi hiç olmadığınız kadar iyi hisssedeceksiniz.

2. Diyetinizde ana yağ kaynağı olarak zeytinyağı

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, Akdeniz diyeti zeytinyağı üzerine kurulmuştur. Bu doğal hazine E vitamini ve mono doymamış yağ asidi deposu olup, kalp sağlığı için birebirdir, kolesterol seviyenizi düşürür ve sizi kalple ilişkili tüm sorunlardan korur. Yaptığınız her yemeğe mutlaka bu gastronomik hazineyi eklemeyi ihmal etmeyin.

3. Antioksidan deposu meyveler

çeşitli meyveler

Portakal suyu, limon suyu, lezzetli elmalar, greyfurt, nar, kavun, üzüm, karpuz… Tüm bu saydıklarımız kahvaltınıza ya da salatanıza kolayca eklemeniz için ideal besin öğeleri. Hazırlayabileceklerinizde hayalgücünüzle sınırlısınız.

Ayrıca bu meyveler oldukça sağlıklı; bağışıklığınızı güçlendiriyor, vücudunuzu arındırıyor ve günlük diyetinize eklendikleri takdirde kilo vermenize yardımcı oluyorlar. Akdeniz diyetinde diğer diyetlerde beraber günde en az 5 farklı meyve tüketmeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

4. Bolca taze sebzenin önemi

Mantar, domates, biber, patlıcan, soğan, ıspanak, kabak… Bütün bunlar bir parça zeytinyağı ile basit ama lezzetli yemeklerin başrolleri.

Akdeniz diyetinde; sebze, zeytin ve fındık kullanarak siz de leziz salatalar yapabilirsiniz. Sebze tüketiminin en sağlıklı yolu, sebzeleri mümkün olduğunca çiğ tüketmektir.

Biber, ıspanak, domates, soğan… Çiğ servis edilen tüm bu sebzeler size mide ve bağırsağınızı koruyan sindirim enzimlerinden bol miktarda sağlayacaktır.

Farklı renk ve tatlarla oynayın ve her zaman öğle yemeği için yanınıza salatanızı almayı ihmal etmeyin. Ancak marul ve ıspanak gibi belli gıdaların sindirimi çok da kolay olmadığından salataların gece tüketilmesi önerilmiyor.

5. Fındık

fındık ve ceviz

Ceviz, badem, antep fıstığı… Bu sağlıklı alternatifler size bolca magnezyum, kalsiyum ve fosfor sağlar. Kahvaltınıza ve salatanıza eklemeniz için en ideal ürünlerdir ve Akdeniz diyetinin vazgeçilmezleridir.

6. Yiyeceklerinizi işlenmiş olarak değil mevsiminde tüketin

Şişe içinde satılan süpermarket çeşitleri değil,  doğal meyve suyu tercih etmelisiniz. Akdeniz diyeti yemek yapmak için biraz daha zaman ayırmanızı gerektirir.

Okumanızı tavsiye ederiz: Kilo Vermeye Yardımcı 3 Meyve Suyu

Siz de kendi yemeğinizi hazırlamalı ve süpermarketlerde satılan işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalısınız. Pilav, haşlanmış sebze, taze balık ve doğal meyve suları alabilirsiniz, ama bunların hepsine mevsiminde sebze ve meyve eşlik etmelidir.

7. Fermente edilmiş süt ürünleri

Süt ürünlerinin her zaman sağlıklı olmadığının farkındayız. Ancak kefir, yoğurt ve farklı peynir çeşitleri gibi fermente edilenler sağlığınız için çok faydalı olabilir. Bu besinler vücudunuza bağırsak mikrofloranızı dengede tutmada önemli bir rol oynayan mikroorganizmaları temin ederler.

8. Yağsız etler

Yağsız ve lezzetli beyaz et oldukları için tercihen tavuk veya hindi olmak üzere haftada iki kez et tüketebilirsiniz.

9. Yağlı balık

yağlı balık çeşitleri

Sardalya, orkinos, ton balığı, somon… Haftada en az iki defa. Bu balıklarda bulunan yağlar çok faydalı olup omega 6 yönünden çok zengindirler. Akdeniz diyeti yaparken yağlı balıkları eksik etmeyin.

10. Aktif bir yaşam tarzı

Sabah yürüyüşlerinizi aksatmayın, mümkün oldukça temiz hava ve doğanın tadını çıkarın. Bir arkadaşınızla akşamüstleri koşuya çıkarak yapacağınız egzersiz, bol miktarda su tüketmek, güneşlenmek ve sosyal ilişkilerinizi önemsemek…

Tüm bu saydıklarımız hayat kalitenizi arttıracak ve bu da fiziksel sağlığınıza yansıyacak. Verdiğimiz beslenme ipuçlarını uygular, tatlı, yağ ve işlenmiş gıdalardan yavaş yavaş uzaklaşırsanız, siz de kilo vermeye başlayacaksınız.

Akdeniz diyetinin başka bir kilit noktasının da büyük porsiyonlardan kaçınmak olduğunu hatırlayalım. Tabağınızı ssadece size yetecek kadar doldurun. Kalbinize iyi gelecek.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.