Yorgun Uyanmanızın Nedenleri

Uzun saatler boyunca uyumanıza rağmen sık sık yorgun mu uyanıyorsunuz? Bu fiziksel bitkinliğin arkasında birçok sebep yatıyor olabilir. Bu yazımızda bu durumlar ve nasıl daha kaliteli bir şekilde uyuyabileceğiniz ile ilgili daha fazla şey öğrenebilirsiniz.
Yorgun Uyanmanızın Nedenleri

Son Güncelleme: 02 Nisan, 2020

Eğer uzun saatler boyunca uyumanıza rağmen yorgun uyanıyorsanız büyük ihtimalle bir şeylerin yanlış olup olmadığını merak ediyorsunuz. En çarpıcı gerçek şudur ki, çoğunlukla, bu durum insomnia dolayısıyla ortaya çıkmaz. Yüzeysel bir şekilde baktığınızda yeterince uzun bir süre boyunca derin uyku uyudunuz gibi görünebilir. Ancak yine de yorgun uyanırsınız ve bu size sık sık olur, ancak nedenini bilmezsiniz. Sıklıkla öğlen bile uyansanız bir şey fark etmez. Eninde sonunda aynı şey olur: yorgun uyanırsınız, zihniniz yavaş çalışıyormuş gibi hissettirir ve çok kötü bir moddasınızdır.

Neden yorgun uyanıyorsunuz? Daha fazla uyumak neden bu sorunu yok etmiyor?

Cevapları aşağıda keşfedin.

Yorgun Mu Uyanıyorsunuz?

Bilmeniz gereken ilk şey vücudun döngüler halinde uyuduğu gerçeğidir. İnsanların adapte olma yeteneği son derece yüksek olsa da, eninde sonunda, eğer stabil döngüler halinde yaşarsanız vücudunuz ve zihniniz daha iyi çalışır.

Örneğin, eğer her gün sabah 7’de uyanıp akşam 9’dan önce uyuyorsanız ancak bu döngüyü hafta sonlarında değiştiriyorsanız vücudunuzun kafası karışacaktır. Bu durumlarda ne kadar uzun süre uyuduğunuzdan bağımsız bir şekilde yorgun uyanabilirsiniz. Tipik olarak insanlar her gece beş tane 90 dakikalık uyku döngüsü ile uyurlar. Her döngü dört aşamaya bölünmüştür. Konu şu ki, eğer dinlenme saatlerinizi değiştirirseniz yanlış zamanda, tüm süreci tamamlamadan uyanabilirsiniz.

Peki sonuç nedir?

Yorgun uyanırsınız.

Bu yazımızı da okumalısınız: Daha İyi Uyumaya Yardımcı 6 Doğal İçecek

Uyku Bozuklukları

Horlayarak uyuyan bir adam.

Bazen, kişinin yorgun bir şekilde uyanmasının en bariz sebebi uyku bozukluklarıdırEğer sık sık uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız ya da bir gecede birkaç kez uyanıyorsanız yataktan çıktığınızda ve gün içerisinde büyük ihtimalle yorgun hissediyor olacaksınız. Uyku kalitenizi etkileyen bir bozukluk uyku apnesidir. Bu, kişi uyurken nefes alış verişinin duraklamasına neden olan bir durumdur. Bunun direkt etkisi de kişinin uyandığı noktada sanki hiç uyumamış gibi hissetmesidir.

Belirli Maddelerin Tüketilmesi

Belirli maddelerin tüketilmesi, örneğin alkol tüketimi, iyi bir gece uykusu çekmenin önündeki büyük engellerden biridir. Alkol bir paradoks etkisi yaratır: başta uykulu hale gelmenize sebep olsa da sonunda sizin sakin bir şekilde uyumanıza izin vermez. Bazı ilaçlar ile de, özellikle de sedatifler ile, çok benzer bir şey gerçekleşir.

Kahve, iyi bir gece uykusunun düşmanlarından bir diğeridir. Sabahları bir kupa kahve içmek daha uyanık hissetmenizi sağlar. Ancak, kahveyi gece içerseniz büyük ihtimalle iyi bir gece uykusu çekemezsiniz. Kahve içmeyi uyumadan en az beş saat önce kestiğinizden emin olmalısınız.

Psikolojik Problemler

Zaman zaman yorgun uyanmanızın sebebi insan zihninin çalışma şekli de olabilir. Uykuya dalmadan önce birçok insan endişelerini ya da almak zorunda oldukları kararları tekrar gözden geçirirler. Bu, bunu yapmak için en kötü zamandır. Bunu yapmak “gece anksiyetesi” yaratır ve dinlenmenizi etkiler. Stres genellikle huzurlu bir uyku çekmenizin önüne geçer. Bu rahatsızlık, uyurken bile alarm durumunda kalmanıza neden olur. Bundan dolayı kolayca uyanırsınız ve huzurlu bir şekilde uyuyamazsınız. Bu tip durumlarda en iyi fikir bazı rahatlama teknikleri öğrenmeniz olacaktır.

Kanepede önüne üzgün bir şekilde bakarak oturan bir kadın.

Yorgun Uyanmanızın Diğer Nedenleri

Ayrıca, eğer uyku hijyeniniz iyi değilse uyandığınızda yorgun hissetmeniz son derece normaldir. Çok fazla ışık, ses ya da örneğin yüksek sıcaklıklar, huzurlu bir şekilde dinlenmenizi engeller. Bu ayrıca günlük alışkanlıklarınızın kötü olması ile ilgili de olabilir. Çeşitli çalışmalar uyumadan önce ekranlara bakmanızın dinlenmenize yardımcı olmadığını göstermiştir. Ayrıca büyük porsiyonlu öğünler yemek de iyi bir fikir değildir, özellikle de bu öğünler çok miktarda şeker içeriyorsa. Gün içerisinde egzersiz yapmamak da iyi bir uyku çekmenizi etkiler.

Diğer yandan, bağırsak mikrobiyotası problemleri de vücudunuza uyku kalitenizin kötüleşmesi şeklinde yansıyabilir. Bu, rahatlamanız ve huzurlu bir şekilde dinlenebilmeniz için gereken hormon ve nörotransmitterlerin üretimini etkiler. Eğer mikrobiyotanız sağlıklı değilse deliksiz bir şekilde uyumak sizin için kolay olmayacaktır.

Tüm bu faktörler uyku kaliteniz üzerinde bir role sahiptir ve yorgun bir şekilde uyanmanızın sebebi olabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ferré, A. (2018). Síndrome de fatiga crónica y los trastornos del sueño: relaciones clínicas y dificultades diagnósticas. Neurología, 33(6), 385-394.
  • Marín Agudelo, H. A. (2008). Trastornos del sueño, salud y calidad de vida Una perspectiva desde la medicina comportamental del sueño. Suma Psicologica. https://doi.org/10.14349/sumapsi2008.24
  • Borquez, P. (2011). Calidad del sueño, somnolencia diurna y salud autopercibida en estudiantes universitarios. Eureka.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.