Ergenlerde Uyku Bozukluklarından Kaçınmak İçin İpuçları

Ergenlik sırasında bazı alışkanlıklar ve belli hayat stilleri ergenlerin uykusunu etkileyebilir. Bu yazımızda, ergenlerde uyku bozukluklarından kaçınmak için bazı ipuçları bulabilirsiniz!
Ergenlerde Uyku Bozukluklarından Kaçınmak İçin İpuçları

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

İyi bir gece uykusu çekmek hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için elzemdir. Ancak, ergenlerin kötü uyku kalitesinden muzdarip olma oranları giderek artmaktadır. Bu yüzden sizinle ergenlerde uyku bozukluklarından kaçınmak için kullanabileceğiniz bazı ipuçlarını paylaşmaya karar verdik.

Genel olarak, ergenler en az günde sekiz saat uyumalıdır. Bundan dolayı, onların iyi uyumasını zor hale getiren farklı sebep ve faktörleri bilmeliyiz. Ancak bu şekilde herhangi bir uyku problemini çözebilirsiniz.

Ergenlerde Uyku Bozukluklarından Kaçınmak İçin İpuçları

1. Obezite Riskini Azaltın ve Obezite ile Savaşın

Günümüzde çocuk ve gençler uygun olmayan bir hayat stilinden dolayı giderek daha fazla kilo fazlasına sahip hale geliyorlar.

Bir araştırma, uykuya dalmakta zorlanan ergenlerde, bu durumun onların vücut kitle endeksleri (VKİ) ile ilişkili olduğunu göstermiştir, bu VKİ uykuya dalması daha zor olan ergenlerde daha yüksektir.

Eğer uyku bozuklukları tedavi edilmezse yemek alışkanlıklarını da etkileyebilir, bu da obeziteyi kötüye götürebilir.

Bu açıdan, ergenlerin sebzeler, baklagiller, kepekli tahıllar, yağsız et, balık ve yumurta yönünden zengin olan dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gereklidir. Evde yedikleri yemeklerin temeli bu yiyecek gruplarından olmalıdır. Ayrıca çok fazla rafine edilmiş undan, kızarmış yiyeceklerden ve şekerden de kaçınmalılardır.

Ancak, fiziksel aktivite de ayrıca gereklidir, çünkü bu onların kilolarını korumasına yardımcı olur. Ergenler aktif kalmalı ve hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmalıdırlar.

2. Düzenli Cep Telefonu Kullanımı

Günümüzde ergenlerde uyku bozukluklarının sık görülmesinin sebeplerinden bir diğeri yeni teknolojilerdir. Ebeveynlerin çocuklarının cep telefonlarını veya bilgisayarlarını kullanarak, televizyon izleyerek veya video oyunları oynayarak geçirdiği zamanı kontrol etmesi zordur.

Bu cihazlar ergenleri aşırı seviyede uyarana maruz bırakır ve bu sağlıklarına son derece zararlıdır. Sinir sistemini direkt olarak etkiler ve vücudun doğal biyolojik ritmini değiştirir, ki bu da uykuyu etkiler.

Ancak, bu sadece ergenleri değil, ebeveynleri de etkileyen bir faktördür. Dolayısıyla, cep telefonu kullanımı herkes için kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca, ergenlikteki çocuklarınızın elektronik aletlerini yatmadan önceki iki saatte kullanmalarına izin vermemelisiniz.

3. Tütün Kullanımını Bırakmak

Sigara içen bir ergen.

Ne yazık ki, insanlar ergenlik döneminde sigara içmeye başlarlar, bu da insomniaya sebep olur.

Ayrıca, kötü bir alışkanlık olan sigara içmek ile gençlerde kalitesiz uyku arasında bir ilişki olabilir. Aynı sebepten, sigarayı bırakmak çocuğunuzun daha iyi uyumasına yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun nikotin bağımlılığını aşmasına yardımcı olmak için onlara sabırla yaklaşmalı ve anlayışlı olmalısınız. Ek olarak, ergen çocuğunuzun sigarayı bırakmak için desteğe ihtiyacı olabileceğini de bilmelisiniz.

4. Ebeveynlerin Gece Saatleri ve Uyku Bozuklukları

Son olarak, ergenlerde uyku bozuklukları ile ilgili olan bir başka faktör birkaç farklı araştırmanın konusu olmuştur: bazı ebeveynlerin gece saatleri. Örneğin, ebeveynlerden birinin gece vardiyasında çalıştığı durumlar.

Bu bağlamda, bütün aile bireylerinin uyku düzenlerine saygı göstermek önemlidir. Eğer ergen çocuğunuz halihazırda uykuya dalmakta zorlanıyorsa, kolayca uyanması ihtimali de vardır.

Uyku Bozukluklarını Engellemek İçin Genel İpuçları

İyi uyku hijyeni de ergenlerin dinlenmesine izin verecek ve günlük aktivitelerini iyi bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olacaktır.

  • Ergen çocuğunuz her gece aynı saatte yatağa gitmelidir.
  • Dengeli bir beslenme düzenini takip etmeli ve gece yedikleri yiyeceklere dikkat etmelidirler.
  • Ergen çocuğunuzun uyarıcıları tüketmediğinden emin olmalısınız (kahve, çay, alkolsüz içecekler, enerji içecekleri).
  • Obezite ile savaşmalılar.
  • Ergen çocuğunuzun hareketsiz bir yaşam tarzından uzak durduğundan ve haftada birkaç kere bir fiziksel egzersiz yaptığından emin olun.
  • Sigara içmek ve alkol almaktan kaçınmalılar.
  • Cep telefonu kullanımını ve genel anlamda teknoloji kullanımını kontrol etmelisiniz, özellikle de uykudan önceki saatlerde.
  • Bir uyku düzeni oluşturduğunuzdan ve ailenizin dinlenmesini bölebilecek gece aktivitelerinden uzak durduğunuzdan emin olun.
  • Çocuğunuzun odasının sessiz ve karanlık olduğundan ve normal bir sıcaklıkta olduğundan emin olun.
  • Bazı durumlarda, uyku bozuklukları aşırı sorumluluğa veya sosyal aktiviteler ve iş aktivitelerinin yoğunluğuna da bağlı olabilir, dolayısıyla çocuğunuzun programının çok yoğun olmadığından emin olun. Eğer bunu sağlıksız bir şekilde yapıyorlarsa hangi üniversiteye girmeye çalıştıkları önemli değildir.

Umuyoruz ki ergen çocuklarınızın daha iyi uyumasına yardımcı olmak için bu ipuçlarını kullanırsınız. Ancak bu şekilde iyi bir performans gösterebilecek ve görevlerini tamamlayabileceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chen, D. R., Truong, K. D., & Tsai, M. J. (2013). Prevalence of poor sleep quality and its relationship with body mass index among teenagers: Evidence from Taiwan. Journal of School Health. https://doi.org/10.1111/josh.12068
  • Chaput, J. P., & Dutil, C. (2016). Lack of sleep as a contributor to obesity in adolescents: Impacts on eating and activity behaviors. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/s12966-016-0428-0
  • Atkinson, G., & Davenne, D. (2007). Relationships between sleep, physical activity and human health. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.09.015
  • Dugas, E. N., Sylvestre, M. P., O’Loughlin, E. K., Brunet, J., Kakinami, L., Constantin, E., & O’Loughlin, J. (2017). Nicotine dependence and sleep quality in young adults. Addictive Behaviors. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2016.10.020

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.