Yüksek Kolesterol İçin İpuçları: Nasıl Düşürürsünüz?
Kolesterol, vücudunuzun tüm hücrelerinde bulunan bir lipittir. Seviyeleri çok yüksek olduğunda, yüksek kolesterolü düşürmek için bazı ipuçları gereklidir. Yüksek kolesterol sağlığınıza zararlıdır. Ama gerçek şu ki, belli miktarlarda gereklidir.
Kolesterol, ana vücut sisteminlerizin düzgün bir şekilde yardımcı olur. Karaciğeriniz, kolesterolü doğal olarak salgılamak ile sorumludur. Ve sentezlendikten sonra, safra ve hormonların yaratılmasına katkıda bulunur ve kardiyovasküler sisteminizde bir rolü vardır.
Ancak, yediğiniz yiyeceklerden de alındığı için gerçek bir tehlikeye dönüşebilir ve ciddi sorunlara neden olabilir. Bunun nedeni, arter duvarlarınızda tutulmasıdır. Dolaşım ve kan basıncı sorunlarına yol açabilecek kalın bir tabaka oluşturur.
Ayrıca, kontrolsüz bırakılırsa, yaşam kalitenizi düşürebilecek ciddi kardiyovasküler hastalıklar riskinizi artırır. Yani, bu yüzden yüksek kolesterol tehlikesini anlamak çok önemlidir. Örneğin: eğilimli olduğu görünümü bilmek ve düşürmek için hangi ipuçlarını takip edeceğinizi bilmelisiniz.
Okumaya devam edin!
Yüksek kolesterol ne anlama gelmektedir?
Lipoproteinler olarak da bilinen kolesterol genellikle üç kategoriye ayrılır:
- “İyi” kolesterol olarak da adlandırılan yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL)
- “Kötü” kolesterol olarak da adlandırılan düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL)
- Toplam kolesterol: birlikte tüm kolesterol
İyi kolesterol, arterlerinizi temizleyerek kötü kolesterolü düşürme işini yapar. Ancak, işini iyi yapmak için genellikle yeterli değildir. Bir kişinin, toplam seviyesi 200 mg/dl’nin üzerindeyse yüksek kolesterol veya hiperkolesterolemiye sahiptir. Bu, yüksek kolesterol ipuçlarını takip etmeleri gereken zamandır.
LDL’nin 130 mg/dl’nin üzerinde olması veya HDL’nin erkeklerde 35 mg/dl’nin veya kadınlarda 40 mg/dl’nin altında olması durumunda da pozitif bir tanı vardır.
Yüksek kolesterole sahip olduğunuzda onu bu ipuçlarıyla tedavi etmezseniz, sağlık problemleri geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Dahası, bu riskler sadece kalbinizi değil, aynı zamanda beyniniz ve karaciğerinizi de etkiler.
Daha fazlasını öğrenmek istiyor musunuz? Kalbinizi güçlendirmek için 9 ipucu
Yüksek kolesterolün semptomları nelerdir?
Hiperkolesterolemi ile ilgili temel sorunlardan biri, genellikle başlangıçta belirgin, görünür belirtilere sahip olmamasıdır. Bu durum tespit edilmesini zorlaştırır, insanların buna “sessiz katil” demelerinin sebebi budur.
Ancak, ilerledikçe, yüksek kolesterolden şüphelenmenize ve tıbbi bir kontrol yaptırmanıza gerek olabilecek bazı uyarı işaretleri vardır. Ardından, uygun yüksek kolesterol ipuçlarını takip edebilirsiniz.
En yaygın uyarı işaretleri şunlardır:
- Eklem enflamasyonu
- Ağız kokusu
- Hazımsızlık
- Kabızlık
- Dengenizi kaybetmek, baş dönmesi
- Göğüs ağrısı
- Baş ağrısı
- Bulanık görüş
- Gıda intoleransları
- Kurdeşen
- Zayıflık ve yorgunluk
Yukarıdaki semptomların diğer hastalıklara ve durumlara da işaret edebileceğini açıklığa kavuşturmalıyız. Bazen bunların kolesterolünüzle hiçbir ilgisi olmayabilir. Yani, bir doktor bu semptomları değerlendirmelidir, çünkü bunlar teşhis için kilit bir nokta olabilir.
Yüksek kolesterole sahip olmanın riskleri nelerdir?
Yüksek kolesterole sahip olmak ve bununla ilgili hiçbir şey yapmamak sağlığınız için ciddi sonuçlar doğurabilir. Hatta ölümcül bile olabilir.
Bazı riskler:
- Arterioskleroz: sebebi kolesterol birikimine bağlı olarak atardamarlardaki tıkanıklıktır.
- Felç: beyne ulaşmayan kanın bir sonucudur.
- Anjin: kalbin belirli bir kısmına yetersiz kan akışının bir sonucudur.
- Koroner hastalık: arteriyel tıkanıklık sebeplidir. Bu, kalp krizine yol açabilir.
- Karaciğer ve safra kesesi sorunları
- Diyabet
- Aşırı kilolu olmak
Takip edebileceğim yüksek kolesterol ipuçları nelerdir?
Günümüzde, arterlerinizdeki kolesterol birikimine yardımcı olabilecek ilaçlar vardır. Ancak, ana tedavi metotları; yaşam stilinizi değiştirmenizde gizlidir.
Bu yazımıza da bir göz atın: Kötü kolesterolü düşürmek ve iyi kolesterolü yükseltmek için 7 öneri
Uzak durmanız gereken yiyecekler
Doymuş yağ ve kolesterol içeriğinden dolayı, çeşitli bazı yiyecekler sadece sınırlı miktarlarda tüketilmelidir.
En bilinenler:
- Kırmızı et ve söğüş
- Tereyağı
- Dışarıdan alınan hamur işleri
- Palm yağı veya soya gibi bitkisel yağlar
- Sofra tuzu ve tuzlu atıştırmalıklar
- Tam yağlı süt ve tam yağlı süt ürünleri
- Dışarıdan alınmış soslar
- Abur cubur
Yüksek kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olan yiyecekler
Yukarıda belirtilen yiyeceklerin yerine, kolesterolünüzü kontrol etmeye yardımcı olan yiyecekleri daha fazla tüketin.
Bunların arasında şunlar vardır:
- Kuruyemişler ve tohum
- Avokado
- Zeytinyağı
- Yağlı balık
- Yulaf ve tam tahıllar
- Sebzeler
- Bakliyat
- Doğal yoğurt
Bir egzersiz rutini edinin
Düzenli egzersiz yapma alışkanlığı, hiperkolesterolemiyi önleyebilir ve kontrol edebilir. Sıklıkla göz ardı edilse de, hareketsiz bir yaşam tarzı durumun esas sebebidir.
- Yürümek ve günde en az 30 dakika boyunca kardiyovasküler egzersiz yapmak, sahip olduğunuz riski azaltacaktır.
Sigara içmeyin
Sigara içmek, kötü kolesterolünüzü artırmayabilir, ancak aşırı miktarda sigara içmek, iyi kolesterolü yok eder ve durumu iyileştirmeyi zorlaştırır.
Kilo verin
Aşırı kilolu veya obez olan kişiler, yüksek kolesterolün vücuttaki etkilerini azaltmak için kilo vermelidir. Bu kolay değildir ve bir mucize gibi tek bir gecede gerçekleşmez, ancak sağlıklı alışkanlıklar benimseyerek yapılabilir.
Yüksek kolesterolünüzün varlığından endişe duyuyor musunuz? Şüphelendiyseniz veya aile geçmişiniz varsa, bir sağlık kontrolü yaptırınız. Unutmayın ki, ne kadar erken tespit edilirse, kontrol altına alması o kadar kolay olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Argüeso Armesto, R., Díaz Díaz, J., Díaz Peromingo, J., Rodríguez González, A., Castro Mao, M., & Diz-Lois, F. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Sociedade Galega de Medicina Interna.
- Antonio, S. (2013). El colesterol. Article.
- Sekretaryova, A. N., Beni, V., Eriksson, M., Karyakin, A. A., Turner, A. P. F., & Vagin, M. Y. (2014). Cholesterol self-powered biosensor. Analytical Chemistry. https://doi.org/10.1021/ac501699p
- Maldonado, O., Ramírez, I., García, J. R., Ceballos, G. M., & Méndez, E. (2012). Colesterol: Función biológica e implicaciones médicas. Rev Mex Cienc Farm.