Östrojen Hormonu Fazlalığının Belirtileri
Vücudumuzdaki hormon seviyeleri neredeyse düzenli olarak düşer ve yükselir. Mükemmel denge sağlandığında da, vücut gerektiği gibi çalışır. Asıl mesele, doğru seviyede olmadıklarında, vücudunuzda bu sebepten dolayı sorunlar yaşandığı zaman oluşur. Peki vücudumuzda östrojen hormonu fazla olduğunda nasıl anlarız?
Östrojenin ne olduğunu biliyor musunuz? Östrojen hormonu, “feminen” hormon olarak bilinir. Testosteron ise “maskülen” hormondur. Her biri cinsiyete göre tanımlanmasına rağmen, her ikisi de erkeklerde de kadınlarda da bulunur.
Kadınlarda daha çok östrojen, erkeklerde ise daha çok testosteron vardır. Östrojen hormonu, kadınlarda cinsel gelişimi, menstrüel döngüyü ve üreme sistemini düzenler.
Östrojen Hormonu Neden Fazla Olur?
Östrojenin yükselmesinin, kazara oluşan durumlardan kötü alışkanlıklara kadar pek çok nedeni olabilir. Örneğin:
- Aşırı alkol kullanımı
- Çok fazla fast food
- Bazı ilaçlar
Östrojen seviyesinin artmasında başka sebepler de vardır. En dikkat çekici olanları şunlardır:
- Kardiyovasküler hastalıklar
- Yaşlanmak (daha düşük testosterona sebep olur)
- Obezite
- Fitoöstrojen ve ksenoöstrojenlere maruz kalmak
- Progesteron seviyesindeki anormal düşüş
- Diyabet gibi insülin problemleri
- Östrojen içeren ilaçlar
- Steroidler
- Uyuşturucu kullanımı
- Doğum kontrol hapları
- Sindirim sistemiyle ilgili problemler
- Gıdalardaki pestisit gibi kimyasal ürünlere maruz kalmak
Diğer bir sebep ise hastalıklardır, örneğin:
- Böbrek problemleri
- Hipertiroidizm
- Testiküler tümörler
- Siroz
Östrojen Hormonu Baskın Olduğunda Görülen Belirtiler
Vücudunuz testosteron veya östrojen hormonu yüksek seviyede olduğunda, hormonlar düzgün bir şekilde dengelenemez. En yaygın semptomlar ise şunlardır:
- Şişkinlik.
- Göğüslerde şişkinlik, sızı ve kist oluşumu.
- Premenstrüal semptomlarda artma ve cinsel istekte azalma.
- Düzensiz menstrüal döngü.
- Baş ağrıları ve hafıza sorunları.
- Ruh hali değişimleri.
- Kilo alma.
- Saç dökülmesi.
- Soğuk eller veya ayaklar.
- Yorgunluk veya enerji kaybı.
- Uykuda problemler.
Erkeklerde Östrojen Hormonu Fazlalığının Etkileri
Kısırlık
Östrojen hormonu, kısmen sağlıklı sperm gelişiminden sorumludur. Yüksek östrojen düzeyleri olduğunda menideki sperm sayısı azalabilir.
Bu da üreme sorunlarına neden olur. Eğer siz ve eşiniz bir süredir çocuk sahibi olmaya çalışıyor; fakat başarılı olamıyorsanız, problemin yüksek östrojen seviyesi olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.
Jinekomasti
Östrojen hormonu, göğüs dokusunun büyümesini uyarır. Östrojen fazlalığı erkeklerde anormal meme büyümesine neden olabilir.
Bu yazımızı da okuyun: Hormonlar Kilonuzu Nasıl Etkiler?
Bu da erkeklerin özsaygısını olumsuz anlamda etkileyebilir. Neyse ki, bu durumu çözmek için artık yaygın bir hale gelen plastik cerrahi seçeneği vardır.
Erektil disfonksiyon
Erkeklerde ve kadınlarda cinsel gelişimde testosteron ve östrojen hormonu arasındaki denge önemlidir. Bir dengesizlik olduğu zaman cinsel işlevler etkilenebilir. Erkekler yüksek östrojen düzeylerine sahip olduklarında, ereksiyonun sürdürülmesi zordur.
Östrojen Hormonu Baskınlığı Nasıl Teşhis Edilir?
Vücudunuzdaki östrojen seviyelerini doğrulamak için doktorunuz muhtemelen bir kan örneğine ihtiyaç duyacaktır. Bu, östrojen seviyenizin yüksek, düşük veya sağlıklı bir seviyede olup olmadığını bilmek için en kesin yoldur.
Sonuçlara ulaştıktan sonra, doktorunuz östrojeni dengeli seviyelerde tutmanıza yardımcı olan ilaçlar verebilir. Ayrıca belirtileri tedavi etmek için yaşam tarzınızı da değiştirmenizi isteyebilir.
Östrojen Hormonu Baskınlığından Uzak Durun
Vücudunuzun doğru östrojen seviyelerini korumasına yardımcı olmanın birçok yolu vardır. Basit eylemlerle yaşam tarzınızdaki bazı alışkanlıkları değiştirirseniz, sağlığınız için çok şey yapmış olursunuz:
- Alkol tüketimini azaltın.
- Beslenmenize daha fazla meyve ve sebze ekleyin.
- Yağlı yiyeceklerden kaçının.
- Stres seviyelerinizi azaltın.
- Daha fazla lif tüketin.
- Haftada en az 3 kere spor veya egzersiz yapın.
Yüksek östrojen seviyeleri, meme kanseri gibi diğer ciddi durumların riskini de artırabilir. Uzun süre boyunca yüksek östrojen düzeylerine maruz kalınması, endometriyal kansere neden olabilir.
Doktorunuza Danışın
Olağan dışı semptomlar yaşıyorsanız, doktora danışmak en iyisi olacaktır. Bu semptomların sebebinin östrojen hormonunda baskınlık olup olmadığını anlayabilecek tek kişi odur.
Hormon dengesizliklerini ve bunun altında yatan nedenleri hızlı bir şekilde tedavi etmek çok önemlidir. Zamanında tedavi edildiğinde bazı belirtilerden kaçınılabilir; ancak kötü alışkanlıklarınız ve sağlıksız bir yaşam tarzınız varsa, tedavi etmek ve tamamen aşmak çok zor olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguilar Cordero, M., González Jiménez, E., García López, P., Álvarez Ferre, J., & Padilla López, C. A. Obesidad y niveles séricos de estrógenos: importancia en el desarrollo precoz del cáncer de mama. Nutrición Hospitalaria. 2012; 27(4): 1156-1159.
-
Domínguez-López I, Yago-Aragón M, Salas-Huetos A, Tresserra-Rimbau A, Hurtado-Barroso S. Effects of Dietary Phytoestrogens on Hormones throughout a Human Lifespan: A Review. Nutrients. 2020 Aug 15;12(8):2456.
-
Erol A, Ho AM, Winham SJ, Karpyak VM. Sex hormones in alcohol consumption: a systematic review of evidence. Addict Biol. 2019 Mar;24(2):157-169.
- Hur J, Cho EH, Baek KH, Lee KJ. Prediction of Gestational Diabetes Mellitus by Unconjugated Estriol Levels in Maternal Serum. Int J Med Sci. 2017 Feb 7;14(2):123-127.
- Jabaloyas, J. M. Hormonal etiology in erectile dysfunction. Archivos Españoles de Urología. 2010; 63(8): 621-627.
- Majlis, S. (2008). HORMONAS FEMENINAS Y CÁNCER DE MAMA: ESTADO DE LA POLÉMICA Y EVIDENCIAS. ¿ QUE RESPONDER A LAS PACIENTES?. Revista chilena de radiología. 2008; 14(3): 113-121.
- Qi X, Yun C, Pang Y, Qiao J. The impact of the gut microbiota on the reproductive and metabolic endocrine system. Gut Microbes. 2021 Jan-Dec;13(1):1-21.
- Ramírez-Sánchez, I. M., Martínez-Austria, P., Quiroz-Alfaro, M. A., & Bandala, E. R. Effects of Estrogens, as Emerging Pollutants, on Health and the Environment. Tecnología y ciencias del agua. 2015; 6(5): 31-42.