Yulaf Ezmesi Yemenin Yolları ve Sağlıklı Olma Nedenleri
Yulaf ezmesini yiyebilmenin birçok yolu vardır ve siz bunları hiç duydunuz mu?
Yulaf ezmesi, yemek pişirme konusundaki olanaklarından dolayı ve mükemmel besin değerleri sayesinde çok popüler bir tahıldır.
Yulaf ezmesi, sindirim problemlerini düzenlemeye ve gün boyunca ihtiyaç duyduğumuz enerji ile birlikte diğer birçok büyük fayda ile katkıda bulunarak yardımcı olur. Çok sağlıklı bir besindir.
Bu makalede, yulaf ezmesinin tüm özelliklerini ve onu tüketmenin farklı yollarını keşfedeceksiniz.
Yulaf ezmesinin faydaları
Yulaf ezmesi protein, karbonhidrat, yağ, lif, B kompleks vitaminleri ve çeşitli mineraller (kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir) içerir.
Besin değeri sayesinde yulaf ezmesi sağlığınız için birçok harika özelliğe sahiptir. Bunlar:
- Sindirim işlevlerini geliştirir, asit reflü ve mide ülserlerini önler.
- Bağırsak hareketine yardımcı olur ve lif içeriği sayesinde bağırsağı tahriş etmeden kabızlık ile mücadele eder. Sonuç olarak, rafine undan çok daha yeterli bir tahıldır.
- Kolesterol seviyesini azaltmaya yardımcı olan lif içerir.
- Bize canlılık kazandıracak şekilde besleyici ve enerji vericidir. Bu özellik, mücadele ve iyileşme dönemlerinde bize yardımcı olur. Sporcular, çocuklar ve hamile kadınlar için çok iyidir.
- Kalorisi düşük olmasa da yulaf ezmesi, verdiği doygunluk hissi ve az yağlı içeriği sayesinde sağlıklı bir şekilde kilo vermenize katkıda bulunur. Her gün makul miktarlarda yiyebilirsiniz.
- Amino asit içeriği, toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran karaciğer fonksiyonunu kolaylaştırmaya katkıda bulunur. Bu hastalıkları önlemek için gereklidir.
- Sinir sisteminizi düzenler ve anksiyete, sinirlilik, depresyon, uykusuzluk ve hiperaktivite gibi hastalıklarla savaşır.
Bu makaleye de bakınız: Yulaf Ezmesinin Kolesterolü Kontrol Altına Almaya Yardımcı Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Yulaf ezmesi nasıl yersiniz?
Yulaf ezmesi pek çok farklı şekilde yiyebilirsiniz. Burada ne olduklarını öğrenin ve her çeşit yemek tarifinde bu tahılın tadını çıkarmaya başlayın.
Ham
Öncelikle, yulaf ezmeli yulaf ezmeli mısır gevreği veya atıştırmalık yiyecekler yiyebilir veya iyice pişirebilirsiniz.
Sade bir şekilde yemeyi tercih ederseniz, lezzetli ve sağlıklı granolada olduğu gibi bunları kızarmış ekmek ve kuru meyve ile birleştirebilirsiniz.
Bu eksiksiz bir gıdadır ve çok miktarda bitkisel protein, vitamin, mineral ve esansiyel yağ asitleri ve lif sunar.
Bazı ülkelerde, yulaf ezmesi sadece sütle yenir. Ancak, çiğ olarak yendiğinde, bazı insanlarda şişlik ve asit reflü ortaya çıkar. Bu durumda, çok iyi çiğnenmelidir.
Yulaf unu
Bu gevreğin öğütülmesiyle elde edilen yulaf unu, fırınlarımızdan tariflerimize bir çok yerde kullanılan mükemmel bir bileşendir. Buğday unu çok daha besleyici bir undur ve tariflerde iyi bir lezzet kararlılığı sunar.
Ayrıca, çölyak hastalığı ve glüten hassasiyeti olan insanlar, yemek yapmak için yulaf unu kullanabilirler. (Glütensiz olduğu sürece tabii ki!)
Yulaf unu ile kurabiyeler, kekler, çörekler, ekmek, waffle gibi şeyler yapılabilir.
Smoothies ve kremalar
Meyveli smoothielere fazladan kremsilik ve kıvam eklemek isterseniz, bu smoothileri yaparken onlara biraz yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz.
- Yulaf ezmesini önceden pişirmenizi veya önce birkaç saat suda bekletmenizi öneririz.
Bu kremsilik, su ile jelatinleşen bir tür çözünür lif olan müsilaj nedeniyle oluşur. Bu, bağırsaklarınız ve genel olarak sağlığınız için çok faydalıdır.
Okumanızı öneririz: Kilo Vermek İçin Ispanakla Hazırlayabileceğiniz 5 Smoothie Tarifi
Süt ve krema
İnek sütündeki laktoza alternatif arıyorsanız, yulaf içeceğini tercih edebilirsiniz. Ayrıca, bugün süpermarketlerde bulmak ve evde hazırlamak çok kolaydır.
Ayrıca bu tahıldan krema da yapabilirsiniz. Bu, soslar, tatlılar gibi şeyleri içeren, yemeklerde kullanılan kremanın yerini alabilecek kalın ve konsantre bir yulaf içeceğidir.
Yulaf ezmesi suyu
Yulaf ezmesi suyu kolayca kilo vermek için kullanılan popüler ve basit bir çözümdür. Kilo vermek, hastalıkları iyileştirmek veya vücudu temizlemek için çok etkili bir tamamlayıcı olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rasane, P., Jha, A., Sabikhi, L., Kumar, A., & Unnikrishnan, V. S. (2013). Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-013-1072-1
- Adom, K. K., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant activity of grains. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0205099
- Fric, P., Gabrovska, D., & Nevoral, J. (2011). Celiac disease, gluten-free diet, and oats. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00368.x
- Meydani, M. (2009). Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x