Yüzeysel Yanık Tedavisi

Küçük kazalar veya güneşe aşırı maruz kalmak yüzeysel yanıklara neden olabilir. Genellikle acil servise gitmenize gerek yoktur ve bu durumu evde tedavi edebilirsiniz.
Yüzeysel Yanık Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Neredeyse her insan yüzeysel bir yanık yaşamıştır. Bunlar, çoğunlukla mutfakta olmak üzere ev kazalarının sonucudur.

Ayrıca, korunmaksızın aşırı güneşe maruz kalma nedeniyle meydana gelenlere benzer başka yanıklar da vardır. Sıcak ütüyle temas, bir fincan kahvenin dökülmesi veya belki de yanlışlıkla bir egzoz borusuna dokunmaktan kaynaklanabilir. Bu hafif yanıkların genellikle evde tedavisi kolaydır ve acil servise gitmeyi gerektirmez.

Bununla birlikte, yüzeysel yanıkları (birinci derece) daha derin olanlardan (üçüncü derece) ayırt etmeyi öğrenmelisiniz. Yüzeysel yanıklar söz konusu olduğunda, cildinizi ve ortaya çıkan acıyı yatıştırmak için kullanabileceğiniz birçok topikal ilaç vardır.

Farklı Yanık Dereceleri

yüzeysel yanık tedavisi
Yanık, ulaştığı cilt tabakasına bağlı olarak farklı derecelerde sınıflandırılabilir.

Doktorlar yanıkları cilt katmanlarına verilen hasar derecesine göre sınıflandırır. Birinci, ikinci ve üçüncü derece yanıklar olarak sınıflandırılırlar. Tedavi, bu kategorilerle ilgili olarak yanığın özelliklerine bağlı olarak değişecektir.

  • Ev kazalarından ortaya çıkan yanıkların çoğu birinci derece kategorisine girer. Bunun anlamı, yaralanmanın yüzeysel olması ve sadece cildin dış tabakasında hasar olmasıdır.
  • Ayrıca, bazı yanıklar ikinci derece olarak sınıflandırılabilir. Burada, hasar sadece cildin veya epidermisin ilk katmanına değil, aynı zamanda ikinci katmana veya dermise de ulaşır.
  • Son olarak, üçüncü derece yanık dermisin altındaki yağ tabakasına ulaşır. Bu nedenle, çok daha ciddidir. Çünkü sinirlere zarar verebilir ve kalıcı uyuşmaya yol açabilir. Genellikle, bu yanıklar büyük yangınların veya elektrik ve kimyasallara maruz kalmanın sonucudur.

Yüzeysel yanıklar esas olarak kızarıklık ve ağrıya neden olur. Ek olarak, cilt şişmiş gibi görünebilir ve vücudun etkilenen bölgelerinde kabarcıklar çıkabilir.

Neyse ki, herhangi bir küçük yanık meydana geldiğinde yanma, ağrı ve şişliği yatıştırmak için topikal ilaçlar kullanarak evde yapabileceğiniz birçok temel tedavi şekli vardır.

Yüzeysel Yanık İçin İlk Yardım

yanık tedavisi
Yanıkların temizlenmesi, yenileyici kremlerin uygulanmasıyla birlikte iyileşmeyi destekleyecektir.

Yüzeysel bir yanık yaşarsanız yapılacak ilk şey cildi soğutmaktır. Soğuk su bunu yapmanın en hızlı yoludur. Ancak buz kullanmamalısınız. Çünkü cilde daha fazla zarar verebilir. İdeal olarak, yanan cildi birkaç dakika akan su altında tutun.

Bir yanığın yüzeysel olduğunu doğruladıktan sonra, alanı sabun ve su ile hafifçe temizleyin. Eğer varsa kabarcıkları patlatmayın. Çünkü açık bir kabarcık kolayca enfekte olabilir ve durumu kötüleştirebilir. Hatta yarayı, arkasında iplik vb. parçalar bırakabilecek herhangi bir şeyle kaplamayın, bunlar yanıklara kolayca yapışır.

Hardal, tereyağı, diş macunu, yağ veya yumurta beyazı uygulamak gibi bazı doğal ilaçlar duymuş olabilirsiniz. Bu iyi bir fikir değil. Bunun yerine, kullanabileceğiniz bazı özel olarak tasarlanmış merhemler vardır, bunlar semtinizdeki eczanenizde bulunabilir.

Acıya dayanamıyorsanız, parasetamol veya ibuprofen gibi reçetesiz ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Genellikle, yanıklara derhal müdahale ederek ağrıyı ve sonraki semptomları etkili bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

İşte en iyi doğal ilaçlardan bazıları.

Aloe vera jeli

aloe vera jeli
Aloe vera, yanmış cilt için tek başına veya nergis gibi diğer bitkilerle kombinasyon halinde mükemmel bir doğal yenileyicidir.

Bu bitki birçok harika özelliğe sahiptir. Bunlar arasında tahriş, ağrı ve şişliği gidermek de yer alır. Ayrıca, antibakteriyel özelliklere sahiptir ve yüzeysel yanıkların neden olduğu rahatsızlığı gidermek için doğal, güvenli ve etkili bir seçenektir.

Kadife çiçeği kremi

Aynı zamanda nergis kremi olarak da bilinen bu krem, yanıktan kaynaklanan tahriş ve şişliği gidermek için oldukça etkili bir başka yoldur. Yapay renk veya parfüm içermemesi gerektiğini unutmayın.

Bal

Hafif yanıkları hafifletmek için hızlı ve kolay tedaviler arasında, bilim adamları balın iyileşmeyi destekleyen antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğunu buldular.

Daha önceden yapılan bir düzineden fazla çalışmanın sonuçlarını inceleyen ve 2014 yılında yapılan bir çalışmada yapılan güncelleme, yüzeysel yanıkların gazlı bez ve bir miktar balla kaplandığında daha hızlı iyileştiğini ortaya koydu. Aslında, iyileşme sadece antibiyotik merhemler ve diğer pomadlarla tedavi edilen yaralardan daha hızlı gerçekleşir. Daha önce yayınlanan ayrı bir raporda benzer sonuçlar bulundu.

Yüzeysel Yanık İçin Şifalı Kremler

Birçok cilt iyileştirici krem de iyi doğal ilaçlar olarak nitelendirilir. Bu merhemler daha fazla rahatsızlık yaratmazlar. Bunun yerine, cilde anında rahatlama sağlar ve yenilenmesine yardımcı olurlar.

Genel olarak, bu tür kremler uçucu yağlar ve antioksidan, anti-enflamatuar ve cilt yenilenme özelliklerine sahip diğer bileşenlerle yapılır. Etkileri dermis üzerinde çok olumludur.

Son olarak, daha ciddi bir yanma ile uğraştığınızı düşünüyorsanız, acil servise gitmeniz gerektiğini unutmayın. Bir doktor hasarı değerlendirmelidir, böylece en uygun tedaviyi belirleyebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.