Kadife Çiçeği ve Sağlığınız İçin Yapabilecekleri

Lokal olarak uygulamada veya çay olarak kullanılan kadife çiçeği, bir çok koşun ve sorunlarda kullanılan iyileştirici bir bitkidir.
Kadife Çiçeği ve Sağlığınız İçin Yapabilecekleri

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kadife çiçeği cilt sağlığı için faydalı şifalı bitkiler arasında en çok bilinenlerden biridir. Ekonomik olması ve kolay bulunması nedeniyle, en popüler ilaçlardan birisi olmuştur. Cildi iyileştirmek, onarmak ve nemlendirmek için çok iyidir.

Bu bitki yaklaşık 50 santimetre boyundadır. Kırsal alanda yaşıyorsanız muhtemelen evinizin yakınında bir yerde bulabilirsiniz. Ayrıca kandil çiçeği olarak da bilinir ve bilimsel adı Calendula officinalis‘dır.

Bahar başladığında arazileri dolduran ve ilk dondurucu havaya dek süren güzel, parlak turuncu rengiyle kolayca tanıyabilirsiniz. Kışın kullanmak istiyorsanız, taze olarak alıp kurutabilirsiniz.

Tek yapmanız gereken güneş altında düz bir yüzeye sermek. Daha sonra bir cam kavanoz veya iyi kapatılmış bir plastik torba içinde saklayabilirsiniz.

Bu yazıda bu güzel bitkinin bazı kullanım alanlarına bir göz atacağız.

Kadife çiçeği, hafif güneş yanığı ile savaşır

Hafif güneş yanığı oldukça ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Güneş kremi sürmeden güneşte çok fazla zaman harcadığınızda bu durumu yaşayabilirsiniz.

Bu durumda, oda sıcaklığına gelmiş kadife çiçeği çayını uygulayabilir veya biraz taze kadife çiçeği kullanabilirsiniz.

Yeni bitkiyi elinize aldıysanız, yapmanız gereken tek şey bıçakla kesmek. Ardından, bir macun oluşturmak için tabii olarak çıkan suyu ile karıştırın ve cildinize uygulayın.

Eğer çayını istiyorsanız bu tarifi izleyin:

Malzemeler

  • 1 filiz yeni toplanmış kadife çiçeği veya 1 çorba kaşığı kuru kadife çiçeği (10 g)
  • 1 su bardağı su (250 ml)

Hazırlanışı

  • Suyu kaynatın ve kedife çiçeğini ekleyin.
  • Orta derecedeki ısıda kaynatma noktasına gelene kadar ısıtın, ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Oda sıcaklığına düştüğünde yanık bölgeye temiz bir pamuklu bir bezle çayı uygulayın.

Enflamasyonu azaltır

boyun ağrısına karşı kadife çiçeği

Dermati sorununuz mu var? Sıklıkla ağrılı döküntüler mi yaşıyorsunuz? Eğer öyleyse, kadife çiçeği suyu günlük temizlik rutininizin bir parçası olarak kullanabilirsiniz.

Sadece yukarıda belirtilen çay hazırlayın. Yüzünüzü yıkadıktan sonra çayı top şeklinde bir pamukla deri üzerine yumuşak vuruşlarla uygulayın.

Birkaç dakika bekletin ve oda sıcaklığındaki su ile durulayın. Daha sonra canlandırıcı bir krem ​​veya losyon uygulayabilirsiniz.

Bebeğinizin cildine bakım yapın

Bebeklerin çok hassas cildi vardır. Sert kimyasallara hazır olmadığı için herhangi bir sorun varsa doğal ilaçları kullanmak en iyisidir.

Kadife çiçeğinin bebeklerin cildi üzerinde tedavi amacıyla için kullanıldığı en yaygın problemler, bebek bezi ve terleme yüzünden oluşan pişiklerdir.

Bebeğin cildi halihazırda incinmiş durumda olduğu için durumu kötüleştirebilecek herhangi bir şeyden kaçınmalısınız. Bu durumda kadife çiçeği çayını etkilenen bölgeyi temizlemek için kullanabilirsiniz.

Temizleme işleminden sonra bölgeyi açık tutmak iyi bir fikirdir.

Ev yapımı bir krem de yapabilirsiniz:

Malzemeler

  • 1 fincan doğal krem ​​(200 gr)
  • 15 ila 20 damla kadife çiçeği esansiyel yağı

Hazırlanışı

  • İki malzemeyi birlikte karıştırın ve kremi bir plastik veya cam kavanoz içinde saklayın.

Bebeğinizin cilt problemi oldukça bu kremi uygulayabilir veya sorunları önlemek için düzenli olarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca kadife çiçeği içerikli doğal kremleri ​​aktarlarda veya eczanelerde bulabilirsiniz.

Deri enfeksiyonlarını önleme ve temizleme

cild üzerinde alerji yarası

Cildinizde oluşabilecek birçok farklı sorun vardır. Yanıkların yanı sıra çizik ve kesikler de olabilir. Eğer dikkatli değilseniz, enfeksiyon kapıp ve ciddi sorun oluşturabilirsiniz.

Enfeksiyonları önlemek ve mevcut enfeksiyonları temizlemek için kadife çiçeği

çayı veya macununu uygulayabilirsiniz. Hangi malzemeyi kullandığınız önemli değildir; Önemli olan kadife çiçeğinin tamamen temiz ve kir veya tozdan arındırılmış olmasıdır.

Uygulandıktan sonra, küçük enfeksiyonlar ve kızarıklıkların ortadan kalkması için bir veya iki gün bekleyin.

Enfeksiyon cildin derinliklerinde ise veya kötü kokuyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün. Bu durumda muhtemelen başka bir tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Böcek ısırığı için kadife çiçeği

böcek ısırığına karşı kadife çiçeği

Yaz mevsiminde doğaya çıkarken bir böcek kovucu kullanmalısınız. Fakat hâlihazırda sivrisinek veya başka bir böcek tarafından ısırıldıysanız, kaşımamaya çalışın.

Böcek zehrini yayacağından, bu durumu daha da kötüleştirecektir. Bir şişliği birden fazlaya dönüştürecektir. Yapılması gereken en iyi şey, kadife çayını sık ​​sık bastırarak uygulamaktır.

Enflamasyonu azaltır ve kaşıntıya yardımcı olur. Bir iki gün içinde sorun ortadan kalkacak ve cildinizde herhangi bir işaret kalmayacaktır.

Balgamdan kurtulun

Balgamlı öksürüğünüz var ve uyuyamamaktan bıktınız mı?

Endişelenmeyin, sadece bir fincan kadife çiçeği çayı yapın. Bir gargara olarak kullanın veya ağzınızı çalkalayın.

Bu, balgamın atılmasına yardımcı olacak ve daha çabuk iyileşebileceksiniz.

Kadife çiçeği, güzel bir çiçekten çok daha fazlasıdır. Kullanması çok çaba gerektirmez ve ucuzdur. Öyleyse hiç durmayın, ilk yardım çantanıza kadife çiçeği ekleyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nicolaus, C., Junghanns, S., Hartmann, A., Murillo, R., Ganzera, M., & Merfort, I. (2017). In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts. Journal of Ethnopharmacology196, 94–103. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.006
  • Bernatoniene, J., Masteikova, R., Davalgiene, J., Peciura, R., Gauryliene, R., Bernatoniene, R., … Chalupova, Z. (2011). Topical application of Calendula officinalis (L.): Formulation and evaluation of hydrophilic cream with antioxidant activity. Journal of Medicinal Plants Research5(6), 868–877. Retrieved from http://www.academicjournals.org/JMPR
  • Saini, P., Al-Shibani, N., Sun, J., Zhang, W., Song, F., Gregson, K. S., & Windsor, L. J. (2012). Effects of Calendula officinalis on human gingival fibroblasts. Homeopathy101(2), 92–98. https://doi.org/10.1016/j.homp.2012.02.003
  • Ćetković, G. S., Djilas, S. M., Čanadanović-Brunet, J. M., & Tumbas, V. T. (2004). Antioxidant properties of marigold extracts. Food Research International37(7), 643–650. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2004.01.010

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.