Zatürre Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
İlk olarak, zatürre tedavisi, bir hastanın sahip olabileceği pnömoninin tipine bağlıdır. Bunun için, doktorun vakaya en uygun tedaviyi belirlemesi amacıyla bir dizi önemli faktörü göz önünde bulundurmalıdır. Bu faktörler arasında hastanın semptomları ve yaşı vardır.
Pnömoni türleri iki ana kategoriye ayrılabilir:
- Toplum kökenli pnömoni. Hastalar günlük ortamlarında toplum kökenli pnömoni ile temasta bulunabilir.
- Hastane kökenli pnömoni. Bu tip pnömoni, hastanede yatan hastanın pnömoni ile ilgili şikayetleri olduğunda ifade edilir. Bu vakalar, hastanın tedavi gerektiren tek bir sıkıntısı olmadığı için daha ciddi olma eğilimindedir. Başka bir deyişle, ek bir sorun haline gelir. Bunlar hastanede mevcut olan bakteriyel enfeksiyonlardır. Diğer hastalıklardan hasta olan veya iyileşen insanlarda oldukça dirençli olma eğilimindedirler. Bu nedenle hastane kaynaklı pnömoni vakalarının tedavisi daha zordur.
Her türlü pnömoni sepsise yol açabilir, bu da enfeksiyonun kan dolaşımına yayıldığı anlamına gelir. Durum sepsise doğru ilerlerse, pnömoni yaşlı veya zayıflamış bağışıklık sistemi olan hastalarda ölümle sonuçlanabilir. Risk, her bir duruma göre belirli ihtiyaçlarını karşılayacak bir tedavi oluşturulmasını çok önemli hale getirmektedir.
Farklı hasta grupları için çeşitli tedaviler olsa da, sonuçlar için acele etmemeli ve genellemelere başvurmamalıyız.
Bir hasta için en iyi tedaviyi belirleyen en uygun kişi bir doktordur.
Zatürre neden olur?
Pnömoni, bakteriyel, virüslü veya mantar enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. Nedeni veya etiyolojisine göre, doktorlar bir tedavi veya başka bir alternatif belirleyebilir.
Tedavileri anlamak için, bu patolojinin 3 nedenini inceleyelim:
Ayrıca bakınız: Zatürre Belirtileri ve Tedavileri
Viral pnömoni
Bu tür pnömoninin en belirgin örneği, grip veya suçiçeği gibi bir virüsün ortaya çıkmasıdır.
Bakteriyel pnömoni
Bunun içerdikleri:
- Pnömokoksik
- Stafilokok
- Gram-negatif bakterileri (-)
- Haemophilus influenzae
- Klebsiella pneumoniae
- Escherichia coli
- Pseudomonas aeruginosa
Bakteriyel grupta, aynı zamanda atipik tip pnömoni vardır. Atipik tip pnömoni normal vakalardan daha yavaş gelişir. Klinik tablolarda kolayca tespit edilmezler ve pnömoniye neden olan ajanlar daha az görülür.
Atipik pnömoniye neden olan bakteriler şunlardır: Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae, Clamydia pneumoniae.
Mantar pnömoni
Bu tür pnömoni Candida veya Pneumocystis jiroveci gibi mantar organizmalarından kaynaklanır. Zayıflamış bağışıklık sistemi olan hastalarda bu tip pnömoni daha yaygındır. Örneğin, bu HIV (İnsan Bağışıklık Eksikliği Virüsü) veya AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) hastaları olabilir.
Zatürre tedavisi
Genel olarak konuşmak gerekirse, pnömoni tedavisi hastaya antibiyotik verilmesini içerir. Enfeksiyonun nedenine, özelliklerine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak, doktorlar belirli bir antibiyotik reçete yazar veya birkaçının kombinasyonunu tercih edebilir.
Etiyolojiye göre mevcut tedavi tipleri vardır.
Pnömokoksal pnömoni
Bu grupta en sık görülen pnömoni Streptococcus pneumoniae’dır. Bu vakayı tedavi etmek için doktorlar amoksisilin verirler. Bununla birlikte, bu antibiyotiğe karşı yüksek bir direnç olasılığı vardır.
Vücut direnç gösterirse, tedavi diğer ilaç türlerini içerebilir:
- Sefalosporin
- Klindamisin
- Sefuroksim
- Eritromisin (daha ciddi enfeksiyonlarda)
Streptokokal pnömoni için bir aşı da mevcuttur. Bu, 50 yaşın üstündeki çocuklara ve insanlara yöneliktir. Ancak, yukarıda listelenenler gibi diğer etkenlerden kaynaklanan zatürreleri önlenmez.
Stafilokoklara bağlı pnömoni
Bu tip pnömoni vakaları arasında başlıca neden Staphylococcus aureus’dur. Bu tür pnömoni için tedavi penisilinaz gerektirir.
Mevcut penisilinaz türleri arasında:
- Flucloxacillin. Bu ilaç, mikroorganizmanın beta-laktamazına (penisilinaz) karşı reaksiyon gösterir.
- Sefalotin ve sefamandol dahil sefalosporinler.
- Klindamisin. Bakteriyel türlerin %90’ına karşı etkilidir.
Gram-negatif bakteri pnömoni
Gram-negatif grupta pnömoninin başlıca nedenleri şunlardır:
- Haemophilus influenzae.
- Klebsiella pneumoniae.
- Escherichia coli.
- Pseudomonas aeruginosa.
Her biri için karşılık gelen tedaviler şunlardır:
- Haemophilus influenzae. Haemophilus influenzae için bir aşı mevcuttur. Önleyici bir tedbir olarak, tüm çocukların aşı yaptırması tavsiye edilir. Tercih edilen ilaç trimetoprim ve sülfametoksazolü birleştiren bir antibiyotik olan kotrimoksazoldur. Diğer antibiyotikler şunlardır: amoksisilin, fluorokinolonlar, azitromisin ve gram-negatif için sefalosporinler.
- Klebsiella pneumoniae. Bu bakteri, ampisilin yanı sıra bir dizi beta-laktamaya da dirençlidir. Ancak, aminoglikozitler ve sefalosporinler antibiyotiğe çok duyarlıdır.
- Escherichia coli. Bu bakteriyi hedef alan pnömoni tedavisinde, hastanın solunum desteği için hastaneye yatmasını gerektirir. Destek onlara yeterli oksijen sağlayabilir. Bu tür vakalarda doktorlar, sefixim, sefpodoksim, seftibuten ve sefdinir gibi florokinolonları ve sefalosporinleri uygulamayı tercih ederler.
- Pseudomonas aeruginosa. Bu vakalarda etkili bir tedavi sağlamak için, doktorların biyopsi yapması gerekir ve sonuçları bunun üzerine oluşturmalıdır. Bu bakteri bir çok çeşit antibiyotiğe dirençlidir.
Atipik pnömoni tedavisi
Legionella pneumophila pnömoni
- Legionella ile savaşması için seçilecek ilaç eritromisin’dir.
- Durum ciddi ise, rifampin eritromisini tamamlayabilir.
- Diğer seçenekler tıbbi uzmanlar tarafından seçilen siprofloksasino, azitromisin veya diğer ilaçlar olabilir.
Mycoplasma pneumoniae‘ye bağlı pnömoni
Bu bakteriler tarafından enfekte olan hastaların çoğu, tedavi ile veya tedavi olmaksızın enfeksiyonu yenebilir. Eski vakalarda, tercih edilen antibiyotik eritromisin’dir.
Bununla birlikte, tedaviler aşağıdakileri de kullanabilir:
- Tetrasiklin
- Klaritromisin
- Azitromisin
Clamydia pneumoniae pnömoni
Bu bakteriler genellikle hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ciddi vakalara yol açar. Tedaviler genellikle kalp krizi veya diğer problemlerle bağlantılı kronik hastalıkları olan hastalar hariç olmak üzere doksisiklin verilmesini gerektirir.
Bu tür enfeksiyon vakalarında sıkça kullanılan diğer ilaçlar eritromisin ve tetrasiklin’dir. Tedavi genellikle 10 ila 21 günlük bir süre boyunca devam eder.
Viral pnömoni tedavisi
Pnömoni tedavisi bir virüs araya girdiğinde, asiklovir gibi antiviraller, herpes simplex, herpes zoster veya suçiçeği türünden kaynaklanan akciğer enfeksiyonlarını tedavi etmek için önerilebilir.
Sitomegalo virüsünün (CMV) neden olduğu pnömoni gansiklovir ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, AIDS’li hastaları tedavi etmek için etkili olduğu görülmemiştir.
Bazı hastalar, antibiyotik tedavisi görmelerini gerektiren posterior bakteriyel enfeksiyonlar geliştirir. Bir hastanın viral bir enfeksiyonu varsa, ateş düşürücü, ağrı ve öksürük ilacı almaları önerilir.
Ayrıca okuyunuz: Zatürre Belirtileri: Hafife Almamanız Gereken Bir Hastalık
Mantar pnömoni tedavisi
Bu durumda doktorlar mantar önleyici ilaç uygulamaktadır:
- Amfoterisin B
- Flukonazol
- İtrakonazol
- Flusitozin
Bu ilaçlar olumsuz etkilere yol açabilir. Kullanıcılar aşağıdakilerden herhangi birini deneyimlemeleri durumunda doktorlarına bildirmelidir:
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Trapani, D., & Bonzi, M. (2015). Antibiotic treatment strategies for community-acquired pneumonia in adults. Internal and Emergency Medicine. https://doi.org/10.1007/s11739-015-1291-8
- Chawla, R. (2008). Epidemiology, etiology, and diagnosis of hospital-acquired pneumonia and ventilator-associated pneumonia in Asian countries. American Journal of Infection Control. https://doi.org/10.1016/j.ajic.2007.05.011
- Howie, S. R. C., Hamer, D. H., & Graham, S. M. (2016). Pneumonia. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00334-9
- Morejón García, Moisés. (2013). Betalactamasas de espectro extendido. Revista Cubana de Medicina, 52(4), 272-280. Recuperado en 03 de mayo de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232013000400006&lng=es&tlng=es.