Zerdeçal Suyunun Olağanüstü Faydaları

Anti-enflamatuvar, idrar söktürücü ve detoks özelliği olan zerdeçal suyu, artrit gibi birçok sorunla başa çıkmada yardımcı harika bir içecektir.
Zerdeçal Suyunun Olağanüstü Faydaları
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Zerdeçal ya da diğer adıyla Curcuma Longa, medikal bir bitkidir ve zencefil ile beraber zingiberaceae familyasına aittir.

Yüzyıllardır doğal tıp alanında kullanılmış olan zerdeçal çok besleyici ve sağlığa da faydalıdır.

Buna ek olarak, yemeklere verdiği hafif tat ve belirgin sarımsı turuncu rengi ile baharat olarak sıkça kullanılır.

Ayrıca ağrı kesici, anti-enflamatuvar ve antibakteriyel madde olarak ev yapımı doğal tedavilerin de çoğunda kullanılır.

Hatta yüksek oranda antioksidan, vitamin ve mineral içermesi nedeniyle çeşitli kanser türlerini önlemek ve tedavi etmek için faydalı olduğuna inanılır.

En güzel tarafı ise kullanım alanının çeşitli olmasıdır. Ayrıca özelliklerinden faydalanabilmek için zerdeçalı yemeklerinizde birçok farklı şekilde kullanabilirsiniz.

Örneğin, zerdeçal kullanarak fiziksel ve ruhsal sağlığınızı korumaya yardımcı şifalı bir içecek yapabilir ve bunu düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Aşağıda zerdeçalın vücudunuz için nasıl bir etkisi olduğunu ve evde zerdeçal suyunu kolayca nasıl hazırlayabileceğinizi paylaşacağız.

1. Artrit ile savaşır

Artrit hastaları, düzenli olarak zerdeçal suyu tükettiklerinde çok iyi sonuçlar alabilirler.

Zerdeçal suyu vücutta sindirildikten sonra antioksidan ve anti-enflamatuvar özellikleri ortaya çıkar. Bu da eklem ağrıları ve tutulmaları azaltmaya yardımcı olur. 

2. Alzheimer’ı önlemeye yardımcı olur

Zerdeçalın aktif bileşeni kürkümin, beyindeki enflamasyonu azaltır ve hücrelerin serbest radikallerden dolayı zarar görmesini engeller.

Dolayısıyla yaşlılıkla gelen zihinsel gerilemeyi ve hatta Alzheimer’ı önlemeye yardımcı olur.

3. Kanser riskini azaltır

Zerdeçalda bulunan antioksidanlar, serbest radikallerin ve kanserden kaynaklanan anormal hücrelerin yok edilmesinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Genel olarak bu moleküller, vücudunuzdaki toksinlerin olumsuz etkilerini engeller ve kanser hücrelerinin hızlı bir şekilde çoğalmasını durdurur.

4. Sindirim bozukluklarıyla mücadele eder

Doğal zerdeçal suyu, hazımsızlık belirtilerini hafifletir ve midedeki fazla asit miktarını azaltarak ülser ve reflüyü önler.

Buna ek olarak, metabolizmayı hızlandırır, düzenli tuvalete çıkmayı sağlar ve yiyeceklerin düzgün bir şekilde sindirilmesine yardımcı olur.

5. Kalp ve damar sağlığını destekler

Düzenli olarak zerdeçal suyu tüketmek, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutmak için harika bir yöntemdir.

İçeriğindeki antioksidanlar, atardamarlarınızda bulunan bu lipidlerin yok edilmesine katkı sağlar ve böylece damar sertleşmesi gibi rahatsızlıklardan korunmanıza yardımcı olur.

Ayrıca, atardamarlarda plak oluşumunu engeller ve hipertansiyon gibi hastalıkların kontrol etmesine yardımcı olur.

6. Karaciğer sağlığını korur

Yukarıdaki faydalarının yanında zerdeçal, bilirubin ve safra salgısı arasındaki dengeyi sağlar. Bu iki salgı ise karaciğer sağlığının korunması için çok önemlidir. 

Zerdeçaldaki temel besin maddeleri ayrıca karaciğerde enflamasyon gerçekleşmesine engel olur, toksin ve yağ birikmesini azaltır.

7. Erken yaşlanmayı önler

zerdeçal suyunun faydaları

Bu doğal içecek yalnızca vücut hücrelerinin yaşlanmasına karşı savaşmakla kalmaz, cildiniz ve saçınızda yaşlanma belirtilerinin oluşmasını önlemeye de yardımcı olur.

8. Kan şekerini düzenler

Son olarak zerdeçal suyu, kan şekeri metabolizmasını harekete geçirmesi sayesinde Tip 2 diyabet hastalarına fayda sağlayabilir.

Her gün bir bardak zerdeçal suyu içmek, yüksek kan şekeri değerlerini fark edilir derecede düşürür.

Zerdeçal suyunu evde nasıl hazırlayabilirim?

Zerdeçal suyunu hazırlamak için başvurabileceğiniz pek çok tarif mevcut. Yazımızı bitirmeden önce sizinle bir tarif paylaşmak istiyoruz. Arındırıcı ve idrar söktürücü özelliği olan bir zerdeçal suyu tarifi:

Malzemeler

  • 2 bardak su (500 ml)
  • 1 yemek kaşığı toz zerdeçal (10 g)
  • 2 adet limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı bal (50 g)

Hazırlanışı

  • İlk önce, 2 bardak suyu bir tencereye boşaltın ve bir yemek kaşığı toz zerdeçalı ekleyerek kaynatın.
  • Ardından, kaynayan karışımı ocaktan alın ve birkaç dakika beklettikten sonra limon suyunu ekleyin.
  • Daha sonra, soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra ise tatlandırmak için bal ekleyin.
  • Bu içecekten günde bir ya da iki bardak için.

Kontrendikasyonları

  • Öncellikle, tavsiye edilen zerdeçal suyu miktarından fazlasını tüketmemeye çalışın.  Daha fazlası sindirim sisteminizi rahatsız edebilir.
  • Zerdeçal suyu, şiddetli karın ağrısına yol açabileceği için safra kesesi taşı olan kişiler için tavsiye edilmez.
  • Eğer antikoagulan ve anti-enflamatuvar içeren ilaçlar kullanıyorsanız, zerdeçal suyu içmenin uygun olup olmadığını doktorunuza sorun.

Ana görsel : wikiHow.com


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
  • Chainani-wu Nita, D.M.D., M.P.H., M. . (2003). Safety and Anti-Inflammatory Activity of Curcumin : The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/107555303321223035
  • Mishra, S., & Palanivelu, K. (2008). The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer′s disease : An overview. Annals of Indian Academy of Neurology. https://doi.org/10.4103/0972-2327.40220
  • Zhang, L., Fiala, M., Cashman, J., Sayre, J., Espinosa, A., Mahanian, M., … Rosenthal, M. (2006). Curcuminoids enhance amyloid-β uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients. Journal of Alzheimer’s Disease. https://doi.org/10.3233/JAD-2006-10101
  • Anand, P., Sundaram, C., Jhurani, S., Kunnumakkara, A. B., & Aggarwal, B. B. (2008). Curcumin and cancer: An “old-age” disease with an “age-old” solution. Cancer Letters. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.03.025
  • Ravindran, J., Prasad, S., & Aggarwal, B. B. (2009). Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? The AAPS Journal. https://doi.org/10.1208/s12248-009-9128-x
  • Wongcharoen, W., & Phrommintikul, A. (2009). The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2009.01.073
  • Sikora, E., Scapagnini, G., & Barbagallo, M. (2010). Curcumin, inflammation, ageing and age-related diseases. Immunity and Ageing. https://doi.org/10.1186/1742-4933-7-1

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.