Zihin Sağlığını Destekleyici 7 Yiyecek

Bu gıdaları beslenmenize eklediğinizden emin olun. Hangi yaşta olursanız olun, daha iyi sinir bağlantılarına sahip olmanıza yardımcı olurlar. Ayrıca ruh halinizi iyileştirmeye de yardım ederler.
Zihin Sağlığını Destekleyici 7 Yiyecek

Son Güncelleme: 10 Mart, 2019

Bu yazımızda zihin sağlığını destekleyici 7 yiyecekten bahsedeceğiz. Kaçırmayın!

Sinirsel bağlantıları, nöronlar veya beyin hücreleri arasında yapılan bir birleşim veya sinaps olarak anlarız. Daha fazla bağlantımız olduğunda, zihinsel ağımız daha güçlü olur. Bu, zihinsel süreçlerimizi artırmamızı sağlar. Dikkat ve hafıza gibi birçok faktör bu süreçlerle ilgilidir.

Bununla ilgili bize yardımcı olan alışkanlıklar olduğunu zaten biliyoruz. Bazı örnekler; devamlı olarak öğrenme, okuma ve zihinsel oyunlar oynamayı içerir. Fakat, dikkate alınması gereken bir durum daha vardır: yiyeceklerimiz.

Beynimiz farklı besin maddelerine ihtiyaç duyar. Sinir uyarılarını güçlendirmek, oksijenasyonu artırmak veya beyindeki damar ağını güçlendirmek için bu besin maddelerini kullanmaktadır.

Zihin Sağlığını Destekleyici 7 Yiyecek

1. Zerdeçal ile sinirsel bağlantıları artırın

Zerdeçal Doğu ülkelerinde çok yaygındır. Ancak, Batı’da yediğimiz gıdalarda da ona gittikçe daha sık rastlıyoruz. Kaliforniya Üniversitesi tarafından yürütülen bazı araştırmalara göre, zerdeçal bizi Alzheimer hastalığından korur. Aynı zamanda içindeki ana madde olan kürkümin bize birçok fayda sağlar. Bunlar; beynimizi enflamasyondan korumak, sinirsel uyarıları desteklemek ve hatta zihin sağlığını da artırmaktadır.

Günde 500 mg’a kadar yiyebilirsiniz. Bu miktar üç doza bölünüp gün boyunca alınmalıdır.

2. Yeşil çay: beynimiz için bir hediye

yeşil çay

Şaşırtıcı olsa çay dünyanın en popüler içeceğidir. Hatta çay, kahveden daha popülerdir. Tüm farklı çeşitler arasında, yeşil çay en faydalı olanıdır.

  • Başlıca faydaları iki tip antioksidandan gelmektedir: theaflavinler ve thearubiginler. Bunlar, hücresel oksidasyonla da savaşan anti-enflamatuvar ajanlardır.
  • Ayrıca, yeşil çayda polifenoller vardır. Bunlar, beynin yan lobu ile beyindeki frontal loblar arasında daha güçlü bir sinir ağını destekler.
  • Bu çay kısa süreli hafızayı ve konsantrasyonu artırır, ayrıca demansa karşı da savaşır.

Günde bir veya iki bardak çay içtiğinizden emin olun. İçtiğiniz zaman, ne kadar iyi hissettirdiğini göreceksiniz!

3. Bitter çikolata: sağlıklı bir zevk

Sitemizde genellikle her gün 30 gram kadar bitter çikolata yemenizi öneriyoruz. Bu çikolata sağlığımız için iyidir ve beynimiz de ona bayılır.

  • Bitter, şekersiz çikolata inanılmaz antioksidanlarla doludur.
  • Flavonoidler, beyne kan akışını destekler. Ayrıca konsantrasyonumuzu artırır ve yanıt verme süresini kısaltırlar.
  • Science Direct dergisindeki makaledeki gibi çalışmalar, bitter çikolatanın kan akışını artırdığını ve kan damarlarımıza yardımcı olduğunu söylemektedir.¹
  • Bütün bunlar beynimize giden oksijen miktarını arttırır. Sonuç olarak, daha iyi bir bilişsel kapasiteye sahip oluruz.

4. Kabak çekirdeği zihinsel bozulma ile savaşır

bir kase dolusu kabak

Kabak çekirdekleri sinirsel bağlantılarınız için vazgeçilmez bir mineral içermektedir: çinko.

Kabak çekirdeklerinin aynı zamanda magnezyum ile dolu olduğunu unutmamak lazım. Bu çekirdekler serotoninin öncüsü olan triptofan sayesinde stresi de azaltır. Triptofan ayrıca ruh halimizi iyileştiren sinirsel bir kimyasaldır.

5. Brokoli

Brokoli, K vitamini bakımından oldukça zengindir. Çok fazla bilinmese de, bu vitamin daha iyi bilişsel fonksiyondan sorumludur. K vitamini entelektüel kapasitenizi de güçlendirir.

  • Brokolinin beynimiz için o kadar iyi olmasının nedeni, glukozinolatlar denilen bileşiklere sahip olmasıdır.
  • Bu bileşikler beyindeki bozulmayı yavaşlatır, bunun sebebi asetilkoline karşı yaptıkları şeydir. Beynimizde bu kimyasalın eksikliğinin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırdığını unutmamalıyız.

Haftada en az iki kez brokoli yemeniz gerektiğini unutmayın.

6. Adaçayı konsantrasyonumuzu artırır

Adaçayı demleyebilirsiniz veya adaçayını salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Adaçayındaki doğal yağlar hafızamızı, konsantrasyonumuzu ve sinirsel bağlantıları geliştirir. Ayrıca kadın sağlığı için de harikadır!

Adaçayını herhangi bir aktarda bulabilirsiniz.

7. Daha fazla kuruyemiş tüketin

ballı ceviz

Kuruyemişlerin bu listede olacağını çoktan tahmin etmişsinizdir. Onları kesinlikle unutamayız. Esasen, birçok doktor ve beslenme uzmanı düzenli olarak kuruyemiş tüketmeyi önermektedir.

Amerikan Epidemiyoloji Dergisi, kuruyemişlerin önemi hakkında bir makale yayınlamıştır. Her gün 3 ila 5 kuruyemiş tüketmenin, bilişsel dejenerasyonu önlememize yardımcı olduğunu söylemişlerdir. Bunun nedeni E vitamini içeriğidir.²

Akılda tutmamız gereken diğer bir bilgi ise omega-3 yağ asitleri ile olan ilgisidir. Zihin sağlığını arttırmada bu önemli bir bileşendir. Ayrıca yaş ile ortaya çıkan bozulma ile mücadele eder. Kuruyemişlerden en iyi şekilde faydalanmak isterseniz, kahvaltıda tüketebilirsiniz. Bir kaşık dolusu balla dört tane yemiş yemelisiniz.

Eğer bu gıdaları yerseniz ve stresle mücadele etmeyi öğrenirseniz aktif ve açık bir zihne sahip olursunuz; beyniniz de bundan faydalanır.

Bu basit adımlar size daha iyi bir yaşam kalitesi verecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.